Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne.cz.1
- Rzepka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne..
Potrzeba jest matką wynalazku
Ja ziemię do analizy pobierałam metalową rurką do odkurzacza
Pozdrawiam
Ja ziemię do analizy pobierałam metalową rurką do odkurzacza
Pozdrawiam
Jeżeli na jesień został rozsypany i przekopany obornik koński to czy w lutym można rozsypać wapno? Mamy ziemię kwaśną, chciałabym żeby nie było również w ziemi drutowców. Jeszcze nie miałam w tym miejscu ogrodu, przez wiele lat był tak nieużytek.
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo dobrym sprzętem do pobierania ziemi do analizy jest też kawałek (miń. 20 cm) rury kanalizacyjnej Dn 50 .
- architektin
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 14 lut 2012, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Cześć wszystkim
W zeszłym roku postanowiłam posadzić kilka krzaków pomidorów na wcześniej nie uprawianej ziemi. Z ziemi ściągnęłam darń i przekopałam. Było to raptem 10 m2 eksperymentalnego poletka. Niczym nie nawoziłam. Podlewałam Biohumusem i 2 razy użyłam Azofoski. Zbiory zaskoczyły mnie na tyle, że w tym postanowiłam nieco zwiększyć powierzchnię. Niestety na jesień zaniedbałam sprawę i niczym nie nawoziłam
W tym roku idąc za radami z książki "Działka moje hobby" i "Rok na działce" postanowiłam ziemię o wiele lepiej przygotować. Ok. marca o ile pogoda pozwoli chciałabym nawieźć ziemię nawozami mineralnymi. Mam też dostęp do ziemi spod pieczarek, do obornika niestety nie. I mój plan jest następujący:
W marcu:
ziemia spod pieczarek, 300g saletrzaku, 500g superfosfatu, 400g siarczanu potasu.
Moje pytanie: Czy zrobić to w tym samym czasie ? Tzn. czy w jednym dniu przekopać tą ziemię spod pieczarek i nawozy.
Pod koniec maja:
Przed sadzeniem pod koniec maja pomidorów chciałabym też wykorzystać kurzenicę/kurzak (nie wiem różnie się to nazywa :P) do której mam dostęp i sypnąć Azofoską.
Czy w ogóle mój plan jest słuszny ? Będę wdzięczna za wszelkie rady.
Przypominam, że jestem początkująca - nie krzyczcie! :P
W zeszłym roku postanowiłam posadzić kilka krzaków pomidorów na wcześniej nie uprawianej ziemi. Z ziemi ściągnęłam darń i przekopałam. Było to raptem 10 m2 eksperymentalnego poletka. Niczym nie nawoziłam. Podlewałam Biohumusem i 2 razy użyłam Azofoski. Zbiory zaskoczyły mnie na tyle, że w tym postanowiłam nieco zwiększyć powierzchnię. Niestety na jesień zaniedbałam sprawę i niczym nie nawoziłam
W tym roku idąc za radami z książki "Działka moje hobby" i "Rok na działce" postanowiłam ziemię o wiele lepiej przygotować. Ok. marca o ile pogoda pozwoli chciałabym nawieźć ziemię nawozami mineralnymi. Mam też dostęp do ziemi spod pieczarek, do obornika niestety nie. I mój plan jest następujący:
W marcu:
ziemia spod pieczarek, 300g saletrzaku, 500g superfosfatu, 400g siarczanu potasu.
Moje pytanie: Czy zrobić to w tym samym czasie ? Tzn. czy w jednym dniu przekopać tą ziemię spod pieczarek i nawozy.
Pod koniec maja:
Przed sadzeniem pod koniec maja pomidorów chciałabym też wykorzystać kurzenicę/kurzak (nie wiem różnie się to nazywa :P) do której mam dostęp i sypnąć Azofoską.
Czy w ogóle mój plan jest słuszny ? Będę wdzięczna za wszelkie rady.
Przypominam, że jestem początkująca - nie krzyczcie! :P
Pozdrawiam
Kasia
Kasia
Na jaką powierzchnię te nawozy ?
- architektin
- 20p - Rozkręcam się...
- Kontakt:
Wg książki - na 10m2. Mojej działki będzie ok 25-30m2
Właśnie o te ilości też chciałam zapytać. Jak to wszystko co radzą w książce ma się do praktyki.
Właśnie o te ilości też chciałam zapytać. Jak to wszystko co radzą w książce ma się do praktyki.
Pozdrawiam
Kasia
Kasia
architektin
Znasz takie powiedzenie sportowe , że zwycięskiego składu się nie zmienia? skoro Ci wszystko dobrze rosło to zastosuj ten sam patent.
i jeszsze jedno powiedzenie mi się przypomniało: lepsze jest wrogiem dobrego
Znasz takie powiedzenie sportowe , że zwycięskiego składu się nie zmienia? skoro Ci wszystko dobrze rosło to zastosuj ten sam patent.
i jeszsze jedno powiedzenie mi się przypomniało: lepsze jest wrogiem dobrego
W nawożeniu przyjmuje się zasadę, że jeśli nie ma analizy gleby, stosuje się się nawożenie do średniej wartości liczb granicznych .
Wobec powyższego będzie to :
- azot 105 mg/l czyli 21 g/m2
- fosfor 160 mg/l czyli 32 g/m2 jako P2O5
- potas 270 mg/l czyli 54 g/m2 jako K2O
W przeliczeniu na konkretne nawozy jakie chcesz użyć będzie to :
saletrzak 27 % N 21 * 100/27 = ca 80 g/m2
superfosfat wzbogacony 40 % P2O5 32 * 100/40 = 80 g/m2
siarczan potasu 50 % K2O 54 * 100/50 = ca 110 g/m2
Zatem trzeba jak najwcześniej wiosną rozsypać równomiernie 0,8 kg superfosfatu i 1,1 kg siarczanu potasu na każde 10 m2 na to warstwę zużytego podłoża pieczarkowego i przekopać na głębokość ok 15 cm. Następnie rozsiać połowę saletrzaku czyli 0,4 kg na każde 10 m2 i zagrabić. Druga połowa azotu w postaci saletry potasowej w trakcie sezonu dwukrotnie po 0,4 kg/ 10 m2
Jeśli posiadasz kurzeniec nastawić go do fermentacji w marcu a 2-3 tygodni przed wysadzaniem pomidorów zaprawić nim dołki w rozcieńczeniu 1:20.Ponieważ jest on bogaty w azot i fosfor będzie stanowił dawkę startową dla rozsady.
Wobec powyższego będzie to :
- azot 105 mg/l czyli 21 g/m2
- fosfor 160 mg/l czyli 32 g/m2 jako P2O5
- potas 270 mg/l czyli 54 g/m2 jako K2O
W przeliczeniu na konkretne nawozy jakie chcesz użyć będzie to :
saletrzak 27 % N 21 * 100/27 = ca 80 g/m2
superfosfat wzbogacony 40 % P2O5 32 * 100/40 = 80 g/m2
siarczan potasu 50 % K2O 54 * 100/50 = ca 110 g/m2
Zatem trzeba jak najwcześniej wiosną rozsypać równomiernie 0,8 kg superfosfatu i 1,1 kg siarczanu potasu na każde 10 m2 na to warstwę zużytego podłoża pieczarkowego i przekopać na głębokość ok 15 cm. Następnie rozsiać połowę saletrzaku czyli 0,4 kg na każde 10 m2 i zagrabić. Druga połowa azotu w postaci saletry potasowej w trakcie sezonu dwukrotnie po 0,4 kg/ 10 m2
Jeśli posiadasz kurzeniec nastawić go do fermentacji w marcu a 2-3 tygodni przed wysadzaniem pomidorów zaprawić nim dołki w rozcieńczeniu 1:20.Ponieważ jest on bogaty w azot i fosfor będzie stanowił dawkę startową dla rozsady.
- architektin
- 20p - Rozkręcam się...
- Kontakt:
forumowicz jesteś niesamowity. Dziękuję zastanawiam sie nad badaniem gleby ale jeszcze zobacze.
P.s. cieszy mnie to że ogolnie mojego planu nie skrytykowałeś tylko wymagał on udoskonalenia
P.s. cieszy mnie to że ogolnie mojego planu nie skrytykowałeś tylko wymagał on udoskonalenia
Pozdrawiam
Kasia
Kasia
Te ilości nawozów, które podałaś są stanowczo za niskie. Przykładowo 300 g saletrzaku na 10 m2 daje dawkę azotu 8,1 g/m2 to w przeliczeniu na litr warstwy uprawnej/ 1 m2 zawiera 200 l tej warstwy/ daje 40mg/l, czyli zaledwie 1/ 3 wymaganej dla pomidora zawartości azotu w glebie.
Żadnej Azofoski pogłównie. Stosowanie powierzchniowo nawozów zawierających fosfor, to nieporozumienie. Fosfor jest tak mało ruchliwy w glebie, że rośliny skorzystają z niego za rok.
Żadnej Azofoski pogłównie. Stosowanie powierzchniowo nawozów zawierających fosfor, to nieporozumienie. Fosfor jest tak mało ruchliwy w glebie, że rośliny skorzystają z niego za rok.
- architektin
- 20p - Rozkręcam się...
- Kontakt:
Nie mam doświadczenia i kieruje sie tym co wyczytalam w ksiazce. Jestem Ci bardzo wdzieczna za ta korekte i na pewno sie zastosuje to Twoich rad. Nie moge się doczekac az zaczne dzialac
Pozdrawiam
Kasia
Kasia
Kasiu
Ponieważ jesteś początkująca mam dla Ciebie prezent niespodziankę, która Ci się przyda na pewno w uprawie pomidorów.
http://translate.google.pl/translate?hl ... rev=search
Tłumaczenie jest z automatu, ale da się wyżyć.
Ponieważ jesteś początkująca mam dla Ciebie prezent niespodziankę, która Ci się przyda na pewno w uprawie pomidorów.
http://translate.google.pl/translate?hl ... rev=search
Tłumaczenie jest z automatu, ale da się wyżyć.
- architektin
- 20p - Rozkręcam się...
- Kontakt:
Dzięki! Herbata gotowa, zabieram sie za czytanie pozdrawiam
Pozdrawiam
Kasia
Kasia