Roślinna Ruletka
Re: Roślinna Ruletka
H. meredithii IML 1105 powaliła mnie na kolana. Siarae ma niesamowite kwiaty!
Już wiem jakie hoye zamówię w tym roku
Wnęka na hoye bardzo oryginalna
Już wiem jakie hoye zamówię w tym roku
Wnęka na hoye bardzo oryginalna
Trafiłam do Ciebie chcąc popatrzeć nieco na caudaty (mam wielką słabość do ich ropuszkowo-parchatkowych liści) i co widzę? Caudata piękna, one wszystkie wyglądają jakby miały trzy ćwierci do śmierci, nitkowaty pęd i od czasu do czasu liść, w tym ich urok. I miłość od pierwszego wejrzenia- Meredithi jest niesamowita, mam Ted Green i myślałam, że to ostatnia wielkolistna hoja na moim parapecie bo miejsca brak... Nic bardziej mylnego- podpinam się do poprzedniego postu, meredithi IML 1105 i siarae mieć muszę, wszystko przez Twoje zdjęcia. Fiołki masz cudne, zazdroszczę oczywiście pozytywnie- u mnie się nie udają, za dużo słońca. Wszystkiego mieć nie można, niestety Ale uwielbiam oglądać ich zdjęcia- proszę o więcej- Magda
Gdy ci coś wpada do oka pamiętaj ze to odrobina kosmosu /Tuwim/
-
- 100p
- Od: 31 sty 2014, o 19:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję serdecznie za wasze wpisy. Gdzieniegdzie widać u mnie wiosnę:
A gdzie indziej zaczęły się nagle straty zimowe ... hojowe. Gorzej późno niż wcale. Niektóre pocięłam i dałam do innego podłoża, ale były już w złym stanie, więc nie oczekuję zbyt wiele. Zobaczymy. Nie jest to ich pierwsza zima a jednak najgorsza z dotychczasowych i to dla tych dużych hoi. W ogóle to doszłam do wniosku, że skoro niektóre zdechły bo miały niby za mokro, niektóre straciły korzenie bo jakby je zasuszyły, to jedynym wytłumaczeniem może być teza, że one są mniej lub bardziej roślinami dwuletnimi!
No ale pokażę parę tych, co mają dobre chęci.
Młody liść mitraty:
Maluch z parą liści z listopada, H. SR 2013-005:
Ten sam czas zakupu, przyszła z długim wąsem, tu nowe liście i pędzik H. UT-031:
Macrophyla variegata rośnie wolno, ale rośnie:
Liście EPC-301 są ładniutkie:
Na nowo uczesane:
H.polyneura broget:
H. litophytica
Długie świeże listki EPC-847
Fiołki poddaję eksperymentowi z knotami.
Jeśli będzie co pokazywać jeszcze to c.d.n.
A gdzie indziej zaczęły się nagle straty zimowe ... hojowe. Gorzej późno niż wcale. Niektóre pocięłam i dałam do innego podłoża, ale były już w złym stanie, więc nie oczekuję zbyt wiele. Zobaczymy. Nie jest to ich pierwsza zima a jednak najgorsza z dotychczasowych i to dla tych dużych hoi. W ogóle to doszłam do wniosku, że skoro niektóre zdechły bo miały niby za mokro, niektóre straciły korzenie bo jakby je zasuszyły, to jedynym wytłumaczeniem może być teza, że one są mniej lub bardziej roślinami dwuletnimi!
No ale pokażę parę tych, co mają dobre chęci.
Młody liść mitraty:
Maluch z parą liści z listopada, H. SR 2013-005:
Ten sam czas zakupu, przyszła z długim wąsem, tu nowe liście i pędzik H. UT-031:
Macrophyla variegata rośnie wolno, ale rośnie:
Liście EPC-301 są ładniutkie:
Na nowo uczesane:
H.polyneura broget:
H. litophytica
Długie świeże listki EPC-847
Fiołki poddaję eksperymentowi z knotami.
Jeśli będzie co pokazywać jeszcze to c.d.n.
Łał
Mitrata zjawiskowa
Lubię te z dużymi liściorami - EPC-301 i 847 obłędne
Mitrata zjawiskowa
Lubię te z dużymi liściorami - EPC-301 i 847 obłędne
- Niunia1981
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
No nie leżę i kwiczę z zazdrości
Piękne okazy hojowe ja się chyba takich nie doczekam
Piękne okazy hojowe ja się chyba takich nie doczekam
Pozdrawiam, Monika
Zielony świat Moniki cz. 9
-
- 100p
Ewo byłam u ciebie i widziałam, jak się rozkwitłaś i rozrosłaś! EPC-301 ma raczej małe liście, tak ok. 5 cm długości.
Moniko - no taaaa, już widzę, że masz mi czego zazdrościć, a twoje 8 części kolorowych, bujnych, bajecznie kwitnących roślin to czyje??? To co mają na to powiedzieć posiadacze trzech parapetów?
Ale jeszcze mam coś pięknego wiosennego - pierwsze przyrosty u mnie Operculicarya decaryi (jeśli ktoś zna jakąś polską wersję nazwy proszę o info):
I w temacie fiołkowym przymierzyłam się do knotów, pierwszy poszedł Pixie Blue i po pięciu dniach wygląda dobrze:
Lubię takie zmiany, gorzej jak się okazują nietrafione i "przedobrzone". Bo czasem tyle jest okoliczności towarzyszących i indywidualnych, że nawet najlepszy przykład nie pomoże. Tak się przyglądałam, jak kolega Mieczysław hoduje hoje na knotach i zastanawiam się, czy ktoś podobnie robił ze spagnum? Widziałyście gdzieś?
Moniko - no taaaa, już widzę, że masz mi czego zazdrościć, a twoje 8 części kolorowych, bujnych, bajecznie kwitnących roślin to czyje??? To co mają na to powiedzieć posiadacze trzech parapetów?
Ale jeszcze mam coś pięknego wiosennego - pierwsze przyrosty u mnie Operculicarya decaryi (jeśli ktoś zna jakąś polską wersję nazwy proszę o info):
I w temacie fiołkowym przymierzyłam się do knotów, pierwszy poszedł Pixie Blue i po pięciu dniach wygląda dobrze:
Lubię takie zmiany, gorzej jak się okazują nietrafione i "przedobrzone". Bo czasem tyle jest okoliczności towarzyszących i indywidualnych, że nawet najlepszy przykład nie pomoże. Tak się przyglądałam, jak kolega Mieczysław hoduje hoje na knotach i zastanawiam się, czy ktoś podobnie robił ze spagnum? Widziałyście gdzieś?
Oj wiosna pełnymi krokami wkroczyła do ciebie, roślinki szaleją, aż miło patrzeć
- Niunia1981
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
Moniś no co ty, ja też mam 3 parapety no dobra, plus balkon i działeczkę ale to nie zmienia faktu że Twoje hojki wyprzedzają moje o co najmniej 2 długości
A co to za "dziwaczek"? Muszę sobie zerknąć do Wujka Google bo śliczne listki ma
Widzę że masz storczyka miniaturkę - powiedz mi jak nawozić takiego malucha?
A co to za "dziwaczek"? Muszę sobie zerknąć do Wujka Google bo śliczne listki ma
Widzę że masz storczyka miniaturkę - powiedz mi jak nawozić takiego malucha?
Pozdrawiam, Monika
-
- 100p
Dziękuję Patrycjo.
Moniko, kupiłam miniaturkę, bo oczu nie mogłam od tych maleństw oderwać, wybierałam z pół godziny..A niby nie lubię falenopsisów. Nie wiem, jak ją nawozić, jest w spagnum, na razie rozwija kolejne pąki, . Generalnie wszystkim roślinom robię taki sam roztwór - wg zaleceń odpowiedni dla uprawy hydroponicznej. Ale czy to będzie odpowiednie dla miniaturki, to jeszcze nie wiem.
Moniko, kupiłam miniaturkę, bo oczu nie mogłam od tych maleństw oderwać, wybierałam z pół godziny..A niby nie lubię falenopsisów. Nie wiem, jak ją nawozić, jest w spagnum, na razie rozwija kolejne pąki, . Generalnie wszystkim roślinom robię taki sam roztwór - wg zaleceń odpowiedni dla uprawy hydroponicznej. Ale czy to będzie odpowiednie dla miniaturki, to jeszcze nie wiem.
Dostałam oczopląsu- piękne hoje pokazujesz- co jedna to ładniejszy okaz pocieszajka(ta z drobnymi listkami wyglądająca trochę jak bonsai)- wielce oryginalna
Życie jest piękne:) pozdrawiam wszystkich zielono zakręconych- Karolina
mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
Cudeńko z tej Operculicarya decary
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Chyba u każdego z nas są jakieś straty zimowe. Szkoda roślin.
Nowo uczesane hoje - jakże piękne.
Ja lubię te, o drobniejszych liściach, zatem powzdycham do h.litophytica. Ależ ona ma głęboki kolor zieleni liści. Zawsze ma taki kolor? Czy od słońca jaśnieje?
O...pomysł z knotem i fiołkami. Jestem nim zainteresowana.
Sama przesadziłam wszystkie fiołki "na knota". Ale chcę, etapami je przyzwyczajać do tej metody podlewania.
na razie wodę wlewam na podstawkę i czekam, aż wypiją ją całkiem, a podłoże pomiędzy podlewaniami - przeschnie.
Nowo uczesane hoje - jakże piękne.
Ja lubię te, o drobniejszych liściach, zatem powzdycham do h.litophytica. Ależ ona ma głęboki kolor zieleni liści. Zawsze ma taki kolor? Czy od słońca jaśnieje?
O...pomysł z knotem i fiołkami. Jestem nim zainteresowana.
Sama przesadziłam wszystkie fiołki "na knota". Ale chcę, etapami je przyzwyczajać do tej metody podlewania.
na razie wodę wlewam na podstawkę i czekam, aż wypiją ją całkiem, a podłoże pomiędzy podlewaniami - przeschnie.
-
- 100p
Karolino, Ewo dzięki za odwiedziny.
Justynko litophytica ma u mnie tylko sztuczne światło, od którego wszystkie rośliny mają szczególnie ciemnozielone liście.
Jestem z knotów zadowolona, muszę zobaczyć, jak to u ciebie wygląda. Będę musiała to trochę zmodyfikować, żeby zbiornik z pożywką/wodą zasilał maksymalnie dużo fiołków, wtedy dolewki będą też mniej czasochłonne, niż do oddzielnych kubeczków. Widziałam takie rozwiązanie u jednej z forumowiczek i mi się bardzo spodobało.
Zrobiłam jeszcze raz zdjęcia hojom, co już pokazywałam, ale niektóre skróciłam nieco, więc udokumentowałam je przed, sorki za powtórki.
hoja mitrata splash
hoja meredithii
Rozpoczął się też już sezon kwiatowy, H. elliptica, bardzo ją lubię, piękne liście i kwiaty, do tego chętnie kwitnie:
Śliczne listki eskimo:
Justynko litophytica ma u mnie tylko sztuczne światło, od którego wszystkie rośliny mają szczególnie ciemnozielone liście.
Jestem z knotów zadowolona, muszę zobaczyć, jak to u ciebie wygląda. Będę musiała to trochę zmodyfikować, żeby zbiornik z pożywką/wodą zasilał maksymalnie dużo fiołków, wtedy dolewki będą też mniej czasochłonne, niż do oddzielnych kubeczków. Widziałam takie rozwiązanie u jednej z forumowiczek i mi się bardzo spodobało.
Zrobiłam jeszcze raz zdjęcia hojom, co już pokazywałam, ale niektóre skróciłam nieco, więc udokumentowałam je przed, sorki za powtórki.
hoja mitrata splash
hoja meredithii
Rozpoczął się też już sezon kwiatowy, H. elliptica, bardzo ją lubię, piękne liście i kwiaty, do tego chętnie kwitnie:
Śliczne listki eskimo: