Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby
Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby
Poprzednia część wątku znajduje się tutaj
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie moich przelanych i przesadzonych w nowe podłoże adenium. Przesadziłam je 20 stycznia czy mogę już je podlać czy jeszcze czekać?
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie moich przelanych i przesadzonych w nowe podłoże adenium. Przesadziłam je 20 stycznia czy mogę już je podlać czy jeszcze czekać?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 sie 2013, o 08:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.8
Chyba musisz jeszcze poczekać , niech dobrze przeschną.
Pozdrawiam Anna
Moje adenia zmarszczyły się chyba jeszcze bardziej.... Co to może znaczyć?
Ja miałam w jednej doniczce dwa małe adenium i co ciekawe jednemu zmiękł korzeń, a drugiemu nie. :-)Postawiłam je do podsuszenia na jakieś dwa tygodnie, potem podlałam i wyzdrowiał.
Także jak poczekasz to będzie dobrze.
Także jak poczekasz to będzie dobrze.
Moje różne : storczyki, adenium , dziwadła i inne:-) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=87910" onclick="window.open(this.href);return false;
- Langkami
- 50p
- Od: 26 mar 2014, o 19:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
magsonia obecne warunki zimowe są niekorzystne dla naszych ciepłolubnych roślinek. Ostatnie zabiegi z pewnością osłabiły ich kondycję. Musisz odczekać jakiś czas (z dwa tygodnie minimum), żeby doszły do siebie. To co jeszcze możesz zrobić, to zmierzyć temperaturę w miejscu, w którym stoją (kilka razy w przeciągu dnia, np. rano, popołudniu, wieczorem), żeby ocenić jak duże, lub czy w ogóle są różnice temperatur.
Storczyki Langkami: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=75991
Jak na razie od przesadzenia ich nie podlewałam(tydzień temu), ich kaudeksy są nadal pomarszczone. Czy one spęcznieją dopiero po podlaniu?
- Langkami
- 50p
Dopiero jak skończy mieć nadmiar wody w kaudeksie, którego nie jest w stanie przyjąć, czyli jak przesuszy się. Adenium podobnie jak inne sukulenty całą wodę ładuje w kaudeks, pędy i tam ją magazynuje. Jej nadmiar powoduje wiodczenie kaudeksu, czyli tam gdzie jest w pierwszej kolejności wpompowywana.
W "Atlasie roślin tropikalnych" Jens'a Rohwer'a pisze, że adenium w zimie powinno stać w miejscu ciemnym i chłodnym. Może ten parapet nad kaloryferem nie jest dobrym rozwiązaniem.
W "Atlasie roślin tropikalnych" Jens'a Rohwer'a pisze, że adenium w zimie powinno stać w miejscu ciemnym i chłodnym. Może ten parapet nad kaloryferem nie jest dobrym rozwiązaniem.
To kiedy mam je podlać, żeby znów ich nie ususzyć?
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeżeli tydzień nie podlewany, a ewidentnie suchy, to ja bym podlała już - nie strasznie, ale wyraźnie.
Mija trochę czasu od podlania do napicia (wygładzenia i napęcznienia kaudeksu), więc nie wpadaj w panikę po dwóch godzinach
Jeżeli chcesz podlać, to nie może stać w chłodzie.
Mija trochę czasu od podlania do napicia (wygładzenia i napęcznienia kaudeksu), więc nie wpadaj w panikę po dwóch godzinach
Jeżeli chcesz podlać, to nie może stać w chłodzie.
Stoją w cieple. Dodatkowo są jeszcze doświetlane.
- Langkami
- 50p
Ja bym podlała co najmniej po dwóch tygodniach, niewielką ilością wody. Nie przejmuj się tym, że możesz je przesuszyć. Adenia bardziej tolerują długie okresy bez wody, niż przelania. W czasie wegetacji, nie potrzebują też doświetlania - bo są w spoczynku. W okresie zimowym można je podlewać raz na trzy tygodnie, miesiąc i to im wystarczy. Adenium w okresie zimowym są podatne na gnicie, gdyż nie pobierają, nie potrzebują zbyt dużej ilości wody. Gniją także, gdy stoją długo w podmokłym podłożu. Więc należy je zimą traktować tak, jakby były delikatne, podatne na gnicie. Dobre przesuszenie podłoża przed kolejnym podlaniem zapobiega temu problemowi. W zimie można je podlewać, jeśli są przechowane w cieple (co najmniej 27C w przeciągu dnia, minimum 10C przez noc), dopiero po przesuszenia podłoża.
/źródło: adenium.tucsoncactus.org/large.html/
/źródło: adenium.tucsoncactus.org/large.html/
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rozpocząłem wiosenne przycinanie moich najstarszych Adenium.
- miałem kłopot z wyborem
- i już po przycięciu:
- roślina już rozpoczęła wegetację z podstawy kaudexu wyrastają nowe młode korzenie, co mnie bardzo ucieszyło:
- do przycięcia przeznaczyłem kilka moich roślin. Przycinanie połączę z przesadzaniem do większych doniczek i w nowe świeże podłoże.
- miałem kłopot z wyborem
- i już po przycięciu:
- roślina już rozpoczęła wegetację z podstawy kaudexu wyrastają nowe młode korzenie, co mnie bardzo ucieszyło:
- do przycięcia przeznaczyłem kilka moich roślin. Przycinanie połączę z przesadzaniem do większych doniczek i w nowe świeże podłoże.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Juz teraz przycinasz? Nie czekasz do lutego/marca?