Moje storczykowe hobby

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Śnieżko, przepiękne Twoje nabytki, jeden i drugi :D Ale ,,perliczka,, to powaliła mnie na kolaniska :lol:
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Dzięki AGNESS za słowa uznania dla moich nabytków. Szkoda, że nie pachna, ale za to moja zadatki na dłuzsze kwitnienie.
Jednego żałuję, był jeszcze ciekawszy od tego brązowo- pomarańczowego( dla miłośników zdrobniałych nazw-perliczki), taki pomarańczowo- różowo- zielony, ale bez ciapek, śliczny, tylko korzenie miał strasznie zaglonowane i już nie chciało mi się ryzykować.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

śnieżka pisze:Toffy, Anusska,Madzik,renata75, dzięki za odwiedziny na mojej stronie. Cieszę się, że moje storczyki Wam się podobają.
Storczykowa- niestety żaden nie pachnie, a ponieważ sprzedawcy maja brzydki zwyczaj nie oznaczania roślin nazwą, podejrzewam, że są to jakieś kilkakrotne mieszańce. Wolę więc nadać im jakieś imiona, bo lepiej to wyglada niż na przykład numerowanie. Zresztą zauważyłam, że moje to lubią, gdy się do nich tak pieszczotliwie zwracać. ;:225
no storczyki zwykle są bez nazw. Liodoro jest dość charakterystyczny, ma piękne, pachnące kwiaty i jest bardzo rzadki - ja tylko raz widziałam je na wystawie, wtedy, co sobie kupiłam mojego. z tych, co mam w kolekcji, znam kilka nazw (Liodoro, Mini Mark). ja moje storczyki znam tak dobrze, że nie muszę ich numerować ani nadawać własnych nazw, bo wiem, który jest który, nawet, jak nie kwitną.
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

Śnieżko, wszystkie cztery nowe, przepięknej urody :D
Cambria niesamowita ... nie jestem tak odważna, aby wyjść poza ćmówki :oops:
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bobi pisze:Śnieżko, wszystkie cztery nowe, przepięknej urody :D
nie ma czegoś takiego jak "ćmówki" . ja znam Phalaenopsisy i nie używam żadnych głupich nazw. a z innych storczyków to uwielbiam jeszcze Vandy.
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Storczykowa pisze: nie ma czegoś takiego jak "ćmówki" . ja znam Phalaenopsisy i nie używam żadnych głupich nazw. ...
Storczykowa, skoro nie uznajesz polskiego określnienia "ćmówki" = Phalaenopsis i tak z tym walczysz, to dlaczego stosujesz polski odpowiednik słowa "Orchidea" ??? ;:113

Nie możesz naskakiwac na każdą osobę, która użyje takiego określenia. Tak samo jak nikt nie naskakuje na Ciebie, kiedy w co którymś poście z kolei używasz słowa: "sobie" (o ile to można określic jako słowo :roll: )
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

orion pisze:
Storczykowa pisze: nie ma czegoś takiego jak "ćmówki" . ja znam Phalaenopsisy i nie używam żadnych głupich nazw. ...
Storczykowa, skoro nie uznajesz polskiego określnienia "ćmówki" = Phalaenopsis i tak z tym walczysz, to dlaczego stosujesz polski odpowiednik słowa "Orchidea" ??? ;:113

Nie możesz naskakiwac na każdą osobę, która użyje takiego określenia. Tak samo jak nikt nie naskakuje na Ciebie, kiedy w co którymś poście z kolei używasz słowa: "sobie" (o ile to można określic jako słowo :roll: )
Orchidea to jest moja ksywka, ale też inna nazwa storczyka. storczyków orchideami nie nazywam. za to używam nicku Orchidea i na tym forum też bym chciała, ale mi nie chcą zmienić.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Storczykowa pisze:[.

Liodoro jest dość charakterystyczny, ma piękne, pachnące kwiaty i jest bardzo rzadki .

Jak dziś rano weszłam do pomieszczenia, w którym stoją dwa ostatnie nabytki, to wyczułam jakiś niezbyt silny miły zapach, powąchałam więc tego podejrzanego i to właśnie on tak pachniał, ale zapach ten jest ledwo wyczuwalny, to jednak chyba nie jest ten, o którym piszesz. :(

Basiu, ja nie wiem , jak potoczy się dalej moja przygoda z innymi gatunkami storczyków, ale nie mogłam się jej oprzeć , a teraz czatuję na następnego innego, zobaczę w środę, czy będzie coś interesujacego mnie?
Awatar użytkownika
marta c
200p
200p
Od: 7 cze 2008, o 01:37

Post »

Storczykowa pisze:
bobi pisze:Śnieżko, wszystkie cztery nowe, przepięknej urody :D
nie ma czegoś takiego jak "ćmówki" . ja znam Phalaenopsisy i nie używam żadnych głupich nazw. a z innych storczyków to uwielbiam jeszcze Vandy.
I tu sie mylisz Duska,cytat:

"Phalaenopsis orchids are also known as “Moth Orchids” and the scientific name Phalaenopsis is believed to be derived from the genus Phalaena, a genus containing a type of big moths. The flowers of some Phalaenopsis orchid species look a bit like large flying moths."

Tlumaczyc ci nie będę, troche sie pofatyguj a przy okazji pocwiczysz angielski ;:37
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

śnieżka pisze:
Storczykowa pisze:[.

Liodoro jest dość charakterystyczny, ma piękne, pachnące kwiaty i jest bardzo rzadki .

Jak dziś rano weszłam do pomieszczenia, w którym stoją dwa ostatnie nabytki, to wyczułam jakiś niezbyt silny miły zapach, powąchałam więc tego podejrzanego i to właśnie on tak pachniał, ale zapach ten jest ledwo wyczuwalny, to jednak chyba nie jest ten, o którym piszesz. :(

Basiu, ja nie wiem , jak potoczy się dalej moja przygoda z innymi gatunkami storczyków, ale nie mogłam się jej oprzeć , a teraz czatuję na następnego innego, zobaczę w środę, czy będzie coś interesujacego mnie?
liodoro pachniał bardzo intensywnie, szczególnie w dzień, bo wieczorem to już dużo mniej. jego zapach był tak cudowny, że mogłabym kilka godzin stać przy nim i go wąchać.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szkoda, że ten mocno pachnący, to jednak nie mój :(

Za to mój jeden z pierwszych Phalaenopsis- przedłuża pęd kwiatowy, pewnie znów zakwitnie na starym pędzie.
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

śnieżka pisze:Za to mój jeden z pierwszych Phalaenopsis- przedłuża pęd kwiatowy, pewnie znów zakwitnie na starym pędzie.
;:215 znaczy, jest mu u Ciebie dobrze :D
śnieżka pisze: Basiu, ja nie wiem , jak potoczy się dalej moja przygoda z innymi gatunkami storczyków, ale nie mogłam się jej oprzeć , a teraz czatuję na następnego innego, zobaczę w środę, czy będzie coś interesujacego mnie?
A ja sobie obiecałam ;:109 , że jeśli będzie możliwość, to zafunduję sobie botaniczne gatunki Phalaenopsis.
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu, podziwiam Cię, za taką decyzję, bo te botaniczne niektóre mają wyszukane wymagania, ale ja Ci życzę, żeby udało Ci się osiągnać sukcesy w ich uprawie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”