Pomidory uprawiane w donicach...

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
Milcia120
500p
500p
Od: 1 lut 2014, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory w donicach

Post »

Właśnie moje nie były oszałamiające (o wiele mniejsze niż powinny być) ale pojedliśmy trochę, dlatego wydawało mi się że koktajlowe lepiej zawiążą w donicach.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeśli chodzi o wielkość dla porównania jest położone pudełko od zapałek na obu zdjęciach.

Obrazek Obrazek
Maka
50p
50p
Od: 14 paź 2014, o 11:36

Post »

Ja z kolei zastanawiam się nad podporami w donicach, ktoś już tu mówił, że kołki nie najlepiej się sprawdzają w płytszych donicach. Mam przygotowane donice 13 l do dwóch odmian samokończących i 17 l do wysokich (takie akurat były na wyprzedaży) i myślę sobie, czy nie lepsze, a przede wszystkim stabilniejsze, byłyby podpory pierścieniowe, takie jak do krzaczków małych. Są na rynku w czterech rozmiarach od 0,5 m z trzema pierścieniami do 1,25 m z czterema. Czy ktoś już może próbował ich wytrzymałość? czy utrzymają pomidora?
pozdrawiam

Ewa
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

mymysteryy pisze:Czyli całkowicie odradzasz stosowanie wermikulitu na powierzchni? Czy np. można go zastosować przy siewkach, ale potem już wysadzając sadzonki do donic w ogrodzie go nie stosować?
Tak na chłopski rozum, to chyba rzeczywiście powierzchnia gleby w doniczce jest na tyle mała w porównaniu z powierzchnią lisci, że wiele się nie zaoszczędzi na podlewaniu :wink:
Kasiu- ja nie odradzam,tylko sugeruję :D Jeśli już koniecznie chcesz użyć wermikulitu,to proponuję to zrobić w donicach,jak już rośliny będą duże i temperatura powietrza spora. Młoda rozsada jest szczególnie wrażliwa na przelanie jak i przesuszenie podłoża. Niedoświadczonemu ogrodnikowi trudniej ocenić wilgotność podłoża pod warstwą wermikulitu. Fakt,podłoże wysycha wolniej,ale podlewanie młodych sadzonek np co 5 dni to sama przyjemność :)
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42

Post »

Cały czas czytam Wasze wypowiedzi na temat wielkości donic i chciałam powiedzieć, że nie zamierzam doświadczać niepowodzenia
w uprawie moich upragnionych pomidorków przez za małą donicę Nie mam żadnego doświadczenia w uprawie pomidorów, ale
jedno wiem, że każda roślina musi mieć miejsce na korzenie. Moje pomidory będą w dużych 20-25 l donicach, a megagron
będzie w do połowy wkopanej w ziemię 150l donicy (2 szt) Pięknie dziękuję za dla mnie bardzo owocną dyskusję
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 15:24

Post »

krynka pisze:Jeśli pomidory w donicach będą stały bezpośrednio na ziemi i będą miały możliwość wrastania korzeniami w podłoże,donice mogą trochę mniejsze.
Kolega kiedyś mi powiedział żeby pomidory w doniczkach, co jakiś czas okręcić, tak aby korzenie nie wrastały w grunt. Podobno ma to znaczenie, bo pobudzamy roślinę do intensywniejszego wzrostu i lepszego zawiązywania owoców. Robię tak, ale sam nie wiem czy to uzasadnienie jest sensowne. Co o tym myślicie.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09

Post »

krynka pisze:
mymysteryy pisze:Czyli całkowicie odradzasz stosowanie wermikulitu na powierzchni? Czy np. można go zastosować przy siewkach, ale potem już wysadzając sadzonki do donic w ogrodzie go nie stosować?
Tak na chłopski rozum, to chyba rzeczywiście powierzchnia gleby w doniczce jest na tyle mała w porównaniu z powierzchnią lisci, że wiele się nie zaoszczędzi na podlewaniu :wink:
Kasiu- ja nie odradzam,tylko sugeruję :D Jeśli już koniecznie chcesz użyć wermikulitu,to proponuję to zrobić w donicach,jak już rośliny będą duże i temperatura powietrza spora. Młoda rozsada jest szczególnie wrażliwa na przelanie jak i przesuszenie podłoża. Niedoświadczonemu ogrodnikowi trudniej ocenić wilgotność podłoża pod warstwą wermikulitu. Fakt,podłoże wysycha wolniej,ale podlewanie młodych sadzonek np co 5 dni to sama przyjemność :)
Dodam od siebie.
Wermikulit stosuję tylko w domu i na płd.-zach. balkonie, poza muchołówką i liściem laurowym oraz niektórymi ziołami sypię go wszędzie. Na początku nie mając doświadczenia posiłkowałem się wilgotnościomierzem, teraz oceniam organoleptycznie, bo barwie. Żadnej pleśni nigdy pod nim nie miałem.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
emilka79
200p
200p
Od: 29 maja 2014, o 12:26

Post »

forumowicz pisze:Dodatek perlitu nie jest bezwzględnym warunkiem powodzenia uprawy. Jeśli zastosujemy Sterlux ale do wysiewu, możemy sobie darować dodatek perlitu. To podłoże jest z dodatkiem piasku.
Czy do uprawy pomidorków w donicach można do podłoża uniwersalnego "sterlux" dodać zwykły piasek? Piasku u mnie w bród a perlit kosztuje. :oops:
Mam zamiar pierwszy raz uprawiać pomidorki w donicach ( w gruncie też), ale balkon mam od strony wschodnio-południowej- końcem lipca po południu już tu słońce nie zagląda. Więc zastanawiam się , czy dać donice na balkon, czy może pod ścianę domu, od strony południowej- z tym, że tu strasznie w lecie grzeje. Może ktoś tak ma i już wypróbował :?:
Poradźcie :?
Pozdrawiam -Marta
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33

Post »

Ja miałem pomidory na balkonie, pod białą ścianą ustawione, każdy w 20l pojemniku. W najcieplejszych porach konieczność podlewania 2 razy dziennie, była normą. W dodatku, ponieważ pomiędzy wyjazdem do pracy, a powrotem mam około 10h, popołudniu pomidory miały zwiędnięte liście.
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 15:24

Post »

Zawsze mam pomidory w donicach przy południowej ścianie. Żadnego cienia, krzaka czy drzewa - patelnia. Nigdy mi liście nie powiędły.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42

Post »

Marta w wątku forumowicz radzi owijać donice folią emal. wtedy nie zagrzewają się mocno. Ja dodaję trochę piasku a na dno keramzyt. Donice dla pomidorów muszą być duże.i stać na podwyższeniu np paleta drewniana Otrzymałam radę aby były od 15-20 l na jednego pomidora i ja w takie posadzę, żeby nie latać cały czas z wodą.
Pozdrawiam Ela
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Niestety, latem należy podlewać solidnie. Na 20 litrowe wiadro 3-4 l jednorazowo wody. Zbyt skąpe podlewanie spowoduje redukcję części bryły korzeniowej i taki pomidor potem mimo należytego podlania będzie więdnął w upał.

Wiadra po tynkach akrylowych są z reguły białe i nie wymagają owijania czymkolwiek. Wystarczy, że takie wiadro stoi na plastikowej podstawce. Przy przelaniu woda nie rozlewa się po balkonie a plastik wystarczająco izoluje od rozgrzanych ewentualnie płytek.
Awatar użytkownika
emilka79
200p
200p
Od: 29 maja 2014, o 12:26

Post »

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :wit .
Będą więc stały pod ścianą (dachu niestety nad nimi będzie tylko troszkę-mogą cierpieć przy deszczach). Donice planuję 20l, ewentualnie maskotka pójdzie w 10l.
Co do podlewania zapamiętuję :wink: .
Pozdrawiam -Marta
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33

Post »

forumowicz pisze:Niestety, latem należy podlewać solidnie. Na 20 litrowe wiadro 3-4 l jednorazowo wody. Zbyt skąpe podlewanie spowoduje redukcję części bryły korzeniowej i taki pomidor potem mimo należytego podlania będzie więdnął w upał.
Za mało podlewałem, po około 2l dawałem rano. Z tym że lekko zwiędnięte liście miały popołudniu tylko w najbardziej z ciepłych dni. Nie chciałem z drugiej strony przelać. W tym sezonie będę bogatszy o to doświadczenie.

Edit: Po południu dostawały podobną dawkę, no może po 3l.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Jeżeli wiadra maja otwory w dnie nie ma obawy przelania w upał. Nawet jeśli woda wypłynie przez otwory w dnie.
Nawet wskazane jest, by trochę wypłynęło , bo wtedy jest pewność, że cała bryła korzeniowa jest zwilżona.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”