Renkloda - cięcie
Renkloda - cięcie
Mam na działce 12-to letnią renklodę ulenę. Próbowałem kiedyś ją przyciąć bo rozrosła się niesamowicie. Efekt był taki, że drzewo wypuściło nowe pędy ( gałązki ) i jeszcze bardziej się zagęściło. Czy powinienem obciąć raczej całe konary ?
A ja myślałem, że śliwę Renkloda Ulena przycinamy po zebraniu owoców. Miałem też w tym roku przycinać swoją bo ma dużo wilków w sierpniu (owoce prawie zebrałem wszystkie)ale poczekam wobec tego jak opadną liście. Ale liście chyba opadają dopiero w październiku. czy trzeba tak długo czekać.Przemo pisze: jak śliwa zrzuci liście. Jak będzie bez liści daj jej fotkę to pozaznaczam Ci jak ją przeciąć.
Tu piszą http://www.poradnikogrodniczy.pl/sierpien.php że '....Po zbiorze owoców wykonujemy również cięcie śliw'. Więc kiedy po zbiorze owoców czy po opadnięciu liści? Nie znam się na tym naprawdę.
Drzewo jest dość stare - ma ok. 15 lat choć owocuje regularnie - co dwa lata. Do owoców też nie można się przyczepić- są duże, słodkie mniam mniam....Najważniejszym powodem jest chyba ograniczenie wielkości korony i ilości wilków które przecież z upływem czasu rosną w nowe gałęzie. Ale jeśli stwierdzisz, że nie są to wystarczające powody do cięcia także się nie zmartwię. Miejsca na rozłożystą koronę nie brakuje. Górne warstwy korony są dość gęste i zastanawiam się, czy nie należałoby ich nieco przerzedzić - owoce ostatnimi czasy są jednak nieco mniejsze niż kiedyś. Jeśli aktualne zdjęcie byłoby lepsze - zamieszczę je bez problemu