Renkloda - cięcie

Drzewa owocowe
Awatar użytkownika
rysiu
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 cze 2008, o 08:12

Renkloda - cięcie

Post »

Mam na działce 12-to letnią renklodę ulenę. Próbowałem kiedyś ją przyciąć bo rozrosła się niesamowicie. Efekt był taki, że drzewo wypuściło nowe pędy ( gałązki ) i jeszcze bardziej się zagęściło. Czy powinienem obciąć raczej całe konary ?
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie należy przyciąć przewodnik główny o 1/4 przyrostu rocznego i porządnie prześwietlić wewnątrz koronę ale to dopiero gdzieś we wrześniu jak śliwa zrzuci liście. Jak będzie bez liści daj jej fotkę to pozaznaczam Ci jak ją przeciąć. :D
Macio

Post »

Przemo pisze: jak śliwa zrzuci liście. Jak będzie bez liści daj jej fotkę to pozaznaczam Ci jak ją przeciąć. :D
A ja myślałem, że śliwę Renkloda Ulena przycinamy po zebraniu owoców. Miałem też w tym roku przycinać swoją bo ma dużo wilków w sierpniu (owoce prawie zebrałem wszystkie)ale poczekam wobec tego jak opadną liście. Ale liście chyba opadają dopiero w październiku. czy trzeba tak długo czekać.
Tu piszą http://www.poradnikogrodniczy.pl/sierpien.php że '....Po zbiorze owoców wykonujemy również cięcie śliw'. Więc kiedy po zbiorze owoców czy po opadnięciu liści? Nie znam się na tym naprawdę. :cry:
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja osobiście tnę jak zrzucą liście czyli na przełomie września bardzo rzadko zdarzyło się bym ciął w październiku ale nigdy nie ciąłem zaraz po owocowaniu. :D
Awatar użytkownika
rysiu
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Przemo pisze:daj jej fotkę to pozaznaczam Ci jak ją przeciąć. :D
Z góry serdecznie dziękuje i pewnie nie zapomnę bo nie raz już dała mi do wiwatu :lol:
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

to może ktoś mi napisze o cięciu węgierki (starej już).
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
rysiu
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Szczerze mówiąc również i ja bym przy okazji skorzystał bowiem takaż węgierka także rośnie na mojej działce. W ogóle śliwy z tymi swoimi wilkami sprawiają niedoświadczonym działkowiczom sporo kłopotów - nie sądzicie ? Kłopotów z cięciem oczywiście.
Awatar użytkownika
rysiu
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Wprawdzie liście jeszcze nie opadły lecz zdjęcie wydaje się na tyle udane ( widać na nim całe drzewo ) ze zdecydowałem się już je zamieścić.... Obrazek
Awatar użytkownika
rysiu
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Może zrobić aktualne zdjęcie ? Liści prawie już zupełnie nie ma .....
cx

Post »

Witam.
Napisz co chcesz cięciem osiągnąć?Odmłodzić?Ograniczyć wielkość korony?Poprawić jakość owoców?A czego nie chcesz?Od oczekiwanych efektów zależy sposób i termin cięcia.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
rysiu
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Drzewo jest dość stare - ma ok. 15 lat choć owocuje regularnie - co dwa lata. Do owoców też nie można się przyczepić- są duże, słodkie mniam mniam....Najważniejszym powodem jest chyba ograniczenie wielkości korony i ilości wilków które przecież z upływem czasu rosną w nowe gałęzie. Ale jeśli stwierdzisz, że nie są to wystarczające powody do cięcia także się nie zmartwię. Miejsca na rozłożystą koronę nie brakuje. Górne warstwy korony są dość gęste i zastanawiam się, czy nie należałoby ich nieco przerzedzić - owoce ostatnimi czasy są jednak nieco mniejsze niż kiedyś. Jeśli aktualne zdjęcie byłoby lepsze - zamieszczę je bez problemu :D
cx

Post »

Witam.
Nie piszę bo do czasu cięcia jest parę miesięcy.Gdy opadną liście,a może jeszcze śnieżek "posypie na tło',zrobisz fotkę i wtedy pogadamy.
Hej.
Awatar użytkownika
giza
1000p
1000p
Od: 1 paź 2007, o 00:40

Post »

A jaki jest cel cięcia drzew w lutym , marcu?
Pozdrawiam, giza vel Gabryśka:)

Rewolta – 05.2007r. C.d. 2009
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”