A może przykryć podwójnie włókniną?Jolek pisze:... Po posadzeniu możesz jeszcze je okryć czymś jak liście, stara wykładzina czy igliwiem. Ja sadziłam w skrzynki lilie przed świętami ale całość nakryłam folią aby ziemia ciągła wodę dołem.
Lilie-uprawa cz.5
- joannamm
- 500p
- Od: 27 lut 2013, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Lilie-uprawa cz.5
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
garden11 pisze:Mam kilka pytań do fachowców, mianowicie:
1. ile łusek z cebuli lili można oberwać w celu rozmnożenia aby nie uszkodzić cebuli matecznej?
2. czy lilię Kushi Maya tez z łusek można rozmnażać?
3. czy wszystkie gatunki lili można z łusek rozmnażać?
Ja najczęściej obrywam nie więcej niż 1 warstwę łusek, (jest to w zależności od wielkości cebuli 5-8 łusek) mam pewność, że "reszta" zakwitnie.
Z łusek można rozmnażać wszystkie lilie, jest to najprostszy i najszybszy sposób na powiększenie kolekcji.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Asiu moim skromnym zdaniem lepiej wiosną- zakwitną w tym samym roku no i do zimy to będą mocno ukorzenione rośliny,których nie trzeba będzie okrywać.No ale może ktoś Ci doradzi lepiej,zwłaszcza w okrywaniu roślin np. starą wykładziną
- Eliza52
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Z mojej strony przyłączam sie do rady Julii. mam lilii dużo i ciągle dokupuję, ale nowe sadzę zawsze na wiosnę. Te lilie które wymagają przesadzania, przesadzam jesienią i nie przykrywam folią
Pozdrawiam Ela
-
- 1000p
Elizka ja jestem Marzenka a Julia to córeczka-na Jej cześć tak nazwałam działeczkę Aktualnie na parapecie rosną sobie sieweczki lilii królewskiej,czekam w dalszym ciągu na wschody lilii św Antoniego.
- wisia7
- Od: 8 lut 2012, o 18:14
Lilie sadzę wiosną i jesienią , nie okrywam , do zimy zdążą się ukorzenić , podobnie jak cebulki tulipanów, te jesienne są świeżo kopane, a więc z gruntu do gruntu, te wiosenne są z przechowalni. Kupuję lilie OT, LO, trąbkowe , one są wytrzymałe na mróz, gorzej z liliami orientalnymi , te trzeba zabezpieczać na zimę.
- joannamm
- 500p
Dziękuję za odpowiedzi
Czyli wiosną mój ogródek wzbogaci się w nowe lilie, zarówno z nasion jak i cebulek.
Czyli wiosną mój ogródek wzbogaci się w nowe lilie, zarówno z nasion jak i cebulek.
-
- 1000p
Asia na lilie z nasion czeka się 2-4 lata aż zakwitną...Ja wysiałam królewskie bo dostałam nasionka,a poza tym kupić naraz tyle cebul1 gatunku to bardzo duży wydatek.
- joannamm
- 500p
No cóż Marzenko, to sobie trochę poczekam,eh. Ale mam kilka już w ogródku to będę miała co podziwiać latem
Ale jaka frajda, że z nasionka ma się coś
Ale jaka frajda, że z nasionka ma się coś
-
- 1000p
No mam frajdę tym bardziej,że królewskie powtarzają cechy rośliny matecznej.
Bardzo dziękuję wszystkim za cenne wskazówki.
Zrobiłam tak: lilie schowałam do lodówki- może nie zgniją, zaryzykuję, są duże dorodne i mają długie korzenie...
Narcyzy i tulipany wkopałam do gruntu. Ziemia niezamarznięta wcale, a wcale póki co rzecz jasna. Mrozy zapowiadają z początkiem lutego ( w moim regionie ) więc mam cichą nadzieję , że się im uda. Przykryłam iglakami i korą
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie lilii , a mianowicie jak długo mam je trzymać w lodówce max.?
Zrobiłam tak: lilie schowałam do lodówki- może nie zgniją, zaryzykuję, są duże dorodne i mają długie korzenie...
Narcyzy i tulipany wkopałam do gruntu. Ziemia niezamarznięta wcale, a wcale póki co rzecz jasna. Mrozy zapowiadają z początkiem lutego ( w moim regionie ) więc mam cichą nadzieję , że się im uda. Przykryłam iglakami i korą
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie lilii , a mianowicie jak długo mam je trzymać w lodówce max.?
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Do czasu kiedy będziesz mogła posadzić do gruntu, pewnie kwiecień - maj
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 28 wrz 2014, o 16:03
Co mogę zrobić z liliami które wyskoczyły z ziemi i czubki im przymarzły, brązowe się zrobiły. Można je ściąć bliżej wiosny?
Marlena
- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przykryj uciętymi butelkami albo odwróconą doniczką może całkiem nie zmarzły i zakwitną. Jak obetniesz to po Twoich liliach i tak nie wiadomo czy będą kwitły
Pozdrawiam Ela