Pszczoły - pasieka w ogrodzie
Re: Moje pszczoły
Eee jak było dużo pożytku pod nosem, to w maju nie ruszą zapasów, nawet jak się je wyłoży w pasiece. Pytałam o inne pasieki w razie gdyby Pani odpowiedziała, że nie ma wierzb, z takim sąsiadem to ryzyko rabunków wzajemnych i zawlekania warrozy.
Piotrek, sąsiad musiałby mieć dziesiątki kg cukierków ;) chyba, że likwidowali gdzieś fabrykę cukierków ;)
Piotrek, sąsiad musiałby mieć dziesiątki kg cukierków ;) chyba, że likwidowali gdzieś fabrykę cukierków ;)
Pozdrawiam Gosia
Zapraszam do: Uprawy współrzędne - teoria i praktyka
Sprzedam byliny, krzewy i domowe
Kochani, co do sąsiada, to jesteśmy w przyjacielskich stosunkach i oboje hołdujemy naturze więc jestem pewna że cukierkami pszczół nie karmił. Fabryki cukierków też nie mamy. Ależ macie pomysły, na połowę z nich sama nie wpadłabym i dlatego cieszę się że jest forum bo jak się mówi co wiele głów to nie jedna.
I co teraz wymyślimy?
I co teraz wymyślimy?
- piotrek7725
- 200p
- Od: 20 cze 2012, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mi do pszczół na jesień ciotka przywiozła z 10kg cukierków ale tym nie zakarmiłem bo balem się o pszczoły bo bym zaoszczędził 20zl na cukrze a by mogły pszczoły spaść. Nie wiadomo jaka chemia jest w tych cukierkach. A gorzelnia nie masz gorzelni pod nosem? W gorzelni to cukierki przeterminowane przerabia się tonami
Jest gorzelnia, ale 25 km od uli.A gorzelnia nie masz gorzelni pod nosem?
Bufo-bufo - jak to po co? Aby się wypróżnić i napić wody.
- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Oj, przyjdzie im jeszcze poczekać do pierwszego oblotu . Ciekawe jak będzie wyglądać spożycie pokarmu po takiej zimie, gdzie w wielu pasiekach jest czerw .
Pozdrawiam Paweł
- piotrek7725
- 200p
Wiosna idzie - pszczoły się cieszą
Dzisiaj wczoraj u mnie małe pojedyncze pszczółki latały, wprawdzie mówiąc to dzisiaj byłem na szkoleniu akurat, i nie widziałem, ale sąsiad (też pszczelarz) mi mówił że latały jak wróciłem to swoim dziewczynom tylko dennice wymieniłem. A jak u Was?
Dzisiaj wczoraj u mnie małe pojedyncze pszczółki latały, wprawdzie mówiąc to dzisiaj byłem na szkoleniu akurat, i nie widziałem, ale sąsiad (też pszczelarz) mi mówił że latały jak wróciłem to swoim dziewczynom tylko dennice wymieniłem. A jak u Was?
U nas też latały pojedyncze, lepiej by na razie tak ciepło nie było, lepiej by matka nie czerwiła teraz.
Pozdrawiam Gosia
- piotrek7725
- 200p
Małgosiu matki i tak już czerwią od początku stycznia, fakt że słabo bo słabo ale czerwią, i jak tu warroza ma się nie namnażać jak ma pożywkę.
My chcemy w ramach eksperymentu zamknąć matki na zimę w jednoramkowym izolatorze pełnym pokarmu, tak by nie czerwiły do wiosny.
Pozdrawiam Gosia
- piotrek7725
- 200p
Wczoraj na szkoleniu właśnie mówił gościu o izolowaniu na jednym plastrze oraz o izolatorach chmary.
Mówił pozytywnie czy negatywnie?
Pozdrawiam Gosia
- piotrek7725
- 200p
Same pozytywy w końcu przyhamowanie matki w czerwieniu to też zahamowanie namnażania się warrozy w ulach, co za tym idzie jak gdyby wydłużenie czasu kiedy nadejdzie inwazja V.
- piotrek7725
- 200p
Dzisiaj zafundowałem moim dziewczynom po kilogramie ciasta na rodzinkę, dla każdej bez względu na ilość pozostałego pokarmu tak na wszelki wypadek gdyby im zabrakło, jakie dajecie ciasta na wiosnę? Bo kupiłem im ciacho z Diamantu, a też mi się ostatnio obiło o uszy ciasto niemieckie Apifonda ktoś coś wie w tym temacie? I kolejne pytanie czy ktoś orientuje się w cenie ciasta z pyłkiem? Bo wiadomo że białko też dla rodziny ważne