Winorośle i winogrona cz. 4

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
tamburyn
200p
200p
Od: 8 gru 2014, o 10:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Winorośle i winogrona cz. 4

Post »

Jaka ziemie to się okaże już niebawem. Ale klasycznie, na 40cm jest już glina. Z tym, że kupię trochę piachu i lepszej ziemi. Spróbuję to jakoś rozluźnić delikatnie. A cięcie dla krzewów- z tego co się orientuję przeważają odmiany lubiące średnio długie ;)

Myślałem nad tym tak jak Jolu zaznaczyłaś tymi X. Ale jeśli mam liczyć odległość między szpalerami uwzględniając ich szerokość, to mogę mieć problem ze zmieszczeniem czterech szpalerów.
Mam maksymalnie 7 metrów z szerokości działki. Po długości mogę nawet 80m lecieć, ale im bardziej na północ to sąsiedzi zacieniają teren. Dlatego chciałbym jak najwięcej upchnąć możliwie jak bardziej na południu. Tym bardziej, że na wiosnę to będzie tylko około 25 krzewów.
Jeśli układ szpalerów S-N jest optymalny to nie mam co z tym dyskutować. Zrobię lekko odchylony, ale S-N. Za dwa lata będą już robiły wrażenie 8-)
A jeśli zwiększenie odległości między rzędami choć trochę poprawi warunki sanitarne, to jestem w stanie przenieść dodatkowy szpaler w inne miejsce. Wcale nie gorsze pod względem nasłonecznienia ;:224

Jak wysoko prowadzicie te deserowe?
Piotrek
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Ja wszystkie winorośle jakie mam i deserowe i przerobowe prowadzę nisko.
Mam bardzo lichą ziemię.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Neki
100p
100p
Od: 27 sty 2014, o 10:55

Post »

Jak mam przyciąć te winorośle już drugi rok będą w ziemi
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2b0 ... c3e7c.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/045 ... 814f1.html
Mam też Łora która strasznie wolno rosła ale myślę żę przkopywałem ją i ziemia była mocno zimna, możliwe to ?
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Neki, proponuję cofnij się na 52 stronę i poczytaj linki o cięciu i wyprowadzaniu form.

Szpalery tnę od góry na wysokości... dokąd dostanę na palcach :)
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
tamburyn
200p
200p

Post »

kapitan pisze:Szpalery tnę od góry na wysokości... dokąd dostanę na palcach :)
I dlatego już raczej ostatecznie zostaną posadzone 3 szpalery, oś S-N. Niech mają więcej miejsca. Skoro to ma zmniejszyć choć trochę szansę wystąpienia chorób, to jest to wystarczający argument za pozostawieniem im dodatkowych kilku centymetrów.
Teraz tylko losowanie, która odmiana gdzie ma rosnąc ;:124
Piotrek
Winogrodek
200p
200p
Od: 14 gru 2010, o 20:34

Post »

Najlepiej aby w jednym rzędzie były krzewy o tym samym sposobie prowadzenia ( cięcie ) bo mniej będzie komplikacji z drutami - każdy sposób ma inne odległości między drutami. Dalej okres dojrzewania - wczesne jeden szpaler, późniejsze następny itd. Nie trafisz oczywiście, aby w jednym szpalerze wszystko dojrzało w jednej chwili -część gron można przetrzymać bo zmieniają smak w trakcie jak wiszą na krzewie. Chodzi głównie o to, aby przy znacznych różnicach w okresie dojrzewania ( nawet do 8 tygodni) można było jeden rząd osłonić tak aby go nie opryskać pryskając sąsiedni - bo trzeba pamiętać że okresy karencji ŚOR na winorośli są naprawdę długie - nawet i 50 dni. Pryskając jedną odmianę w rzędzie możemy opryskać niechcący w sąsiednim, która np. za tydzień dojrzewa.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

Obrazek poglądowy. Guyot odmian Regent i Bianca ukierunkowany w rzędach płn. - płd. w winnicy Pawła Kukiza, którą dziś odwiedziłem w pobliskim Łosiowie:
Obrazek
Awatar użytkownika
tamburyn
200p
200p

Post »

Po prostu zobacz foto i nie zastanawiaj się nad głębszym sensem :wink:
:uszy
Winogrodek pisze:Najlepiej aby w jednym rzędzie były krzewy o tym samym sposobie prowadzenia ( cięcie ) bo mniej będzie komplikacji z drutami - każdy sposób ma inne odległości między drutami. Dalej okres dojrzewania - wczesne jeden szpaler, późniejsze następny itd. Nie trafisz oczywiście, aby w jednym szpalerze wszystko dojrzało w jednej chwili -część gron można przetrzymać bo zmieniają smak w trakcie jak wiszą na krzewie. Chodzi głównie o to, aby przy znacznych różnicach w okresie dojrzewania ( nawet do 8 tygodni) można było jeden rząd osłonić tak aby go nie opryskać pryskając sąsiedni - bo trzeba pamiętać że okresy karencji ŚOR na winorośli są naprawdę długie - nawet i 50 dni. Pryskając jedną odmianę w rzędzie możemy opryskać niechcący w sąsiednim, która np. za tydzień dojrzewa.
Takie oczywiste sprawy, a jednak o tym nie pomyślałem. Dzięki :)
Piotrek
Winogrodek
200p
200p
Od: 14 gru 2010, o 20:34

Post »

Kukiz zajął się polityką to i nie miał czasu siatek sprzątnąć. Wolałem jak śpiewał i pisał teksty.
jurek16a
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 25 mar 2013, o 19:28

Post »

Czy są jakieś rośliny które wspomagają i chronią przed szkodnikami i chorobami i dobrze asymilują się z winoroślami ?
per aspera ad astra
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41

Post »

Może się pytanie powtarza, z góry przepraszam :oops: ale czy już można wykonywać cięcia winorośli?
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Kontakt:

Post »

Nie powinno się ciąć w okresie groźby wystąpienia dużych spadków temperatur. Świeża rana łatwo przemarza, a mróz "ciagnie" głęboko w ciętą łozę lub drewno. Innych przeciwwskazań nie ma.

Nie cytujemy posta jeśli udzielamy bezpośredniej na niego odpowiedzi/A
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
tamburyn
200p
200p

Post »

Trochę podbiję temat ;)

W połowie stycznia przeorałem teren gdzie na wiosnę chcę wsadzić sadzonki. Oczywiście późno się za to wziąłem, ale stare przysłowie mówi, że lepiej późno niż wcale ;:224
Trawa nie przegnije do wiosny.
Co będzie lepsze? Rozbijać te darnie i oddzielać ziemię od trawy i przesiewać (jakieś 40m kw.), czy odwrócić te darnie do góry kopytami, wyrównać i pozwolić trawie gnić powoli w czasie kiedy winorośle będą (mam nadzieję) rosły?
Piotrek
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”