Wełnowce
- Andrew Be
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2013, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 5
Pozdrawiam Andrzej.
Re: Wełnowce
Bardzo dziwne, to jest ten sam środek (imidachlopryd) tylko nazwa handlowa inna. Pozdrawiam klakier.
- galaxy
- 500p
- Od: 6 maja 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
mnie już nic nie zdziwi,może jakiś inny nośnik czy konserwant, nie wiem, grunt że mam spokój
Spontanicznie, nieco od rzeczy, kompletnie bez kontroli - mój chaos
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
- 2iza
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 13:27
Pomocy kaktus i... chyba wełnowce.
Proszę o pomoc, mojego kochanego kaktusa zaatakowały najprawdopodobniej wełnowce. Próbowałam już tabletek doglebowych, które nic nie dały. Zdejmowałam je również wacikiem ( mechanicznie ) to również nie przyniosło rezultatów. Jest on dosyć spory i strasznie kuje dlatego nie jestem w stanie wyjąć go z donicy i obejrzeć bryłę korzeniową. Proszę o pomoc bardzo mi na nim zależy, a poza tym boję się o resztę moich zielonych.
Tak to wygląda, zdjęcia może nie specjalne ale chyba coś tam widać.
Tak to wygląda, zdjęcia może nie specjalne ale chyba coś tam widać.
Re: Pomocy kaktus i... chyba wełnowce.
Rośliny w DOMU, na Balkonie i Tarasie -KAKTUSY i inne sukulenty.W tym dziale tego forum znajdziesz potrzebne Ci informacje.Pozdrawiam klakier.
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
U mnie też teraz w okresie zimowym wystąpiły wełnowce, chyba przywlekłam z zakupionym kwiatkiem i ani się obejrzałam jak na każdym kwiatku się rozlazły, nawet pod doniczką, ogólnie na całym parapecie z kwiatami. Najbardziej zaszkodziły dracenie i anturium.
Ja wypróbowałam otrzymany preparat ,,Calypso Al " z Bayer. Środek rewelacyjnie zadziałał, jest bardzo wydajny i co najważniejsze dla mnie - bez zapachowy oraz nie brudzi szyb. Po dwukrotnym zastosowaniu nie widzę aby coś się namnożyło. Polecam .
Ja wypróbowałam otrzymany preparat ,,Calypso Al " z Bayer. Środek rewelacyjnie zadziałał, jest bardzo wydajny i co najważniejsze dla mnie - bez zapachowy oraz nie brudzi szyb. Po dwukrotnym zastosowaniu nie widzę aby coś się namnożyło. Polecam .
- 2iza
- 1000p
Re: Czy to wełnowce ?
Uprawa kaktusów różni się od uprawy innych roślin.Powinniśmy zimować je na sucho i stosowanie chemii w tym czasie wiąże się z zaburzeniem, rocznego cyklu rozwojowego tych roślin.Polecam wątek o uprawie tych roślin, bo specyficznej ich uprawy nie można ująć w dwóch zdaniach.Pozdrawiam klakier.
-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czy to wełnowce ?
To na pewno wełnowce,trzeba pędzelkiem ,namoczonym w rozrobionym denaturacie ich usunąć, nie potrzeba go wykładać z doniczki ale co jakiś czas sprawdzać i jak będą to usuwać a na wiosnę opryskać specyfikiem na wełnowce bi-58
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- 2iza
- 1000p
Dziękuję. Nie wytrzymałam i kupiłam jakiś arox z substancją czynną alfa-cypermetryną. Popsikałam i zobaczymy, a jutro w takim razie zdejmę je wacikiem.
- 2iza
- 1000p
Ja chcę się ich pozbyć po prostu, bo zainfekują mi resztę zielonych
- popiolek69
- 500p
- Od: 22 paź 2011, o 22:11
jeszcze jedna kwestia czy nie ma wełnowców korzeniowych bo to też bardzo prawdopodobne więc bez obejrzenia korzeni może się nie obejść..
Pozdrawiam Konrad
Popiolek69 kilka moich maluchów
Popiolek69 kilka moich maluchów