Co posadzić dla zysku

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A my ten wątek pociągneliśmy dalej :lol: Jak sadziłam ten1 h to myślalam ,że umrę ,ale chciałam pokazać ,że ja pani z miasta ,która wyszła za pana ze wsi da radę .Sadziłam prawie dwa miesiące ,i się udało .My kobiety jesteśmy silne i zacięte. ;:6
krokodyl2305
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 gru 2014, o 12:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam, mam małe pytanko -posiadam jakies 1.5 h ziemi klasy 4 b .Ziemia byla uprawiana ostatnio jakies 20lat temu ,ziemia jest torfowa.Obok jest staw i rzeka . Jak wielu innych chciałbym coś tam posadzić co dało by mi jakiś zysk.Słyszałem o borówce,truskawkach ,jagodach,ale czy nie lepiej było by postawić tam kilka tuneli foliowych,uprawiać warzywa, podlewałbym wodą z rzeki ?
Pole znajduje się w zach.pomorskim, koło Myśliborza .Proszę, doradźcie mi .

Pisownia poprawiona. Proszę o poprawność w kolejnych postach/Adm.
wodnikszuwarek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 cze 2013, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: P. K. "Dolinki Krakowskie" (380 m.n.p.m.), pogranicze Małopolski i Śląska
Kontakt:

Re: Co posadzic na ziemi 4 klasa b

Post »

Jeśli jest tam odpowiednia wilgotność - może pomyśl o żurawinie wielkoowocowej.
Krzysztof
Awatar użytkownika
Lukas99
100p
100p
Od: 22 paź 2013, o 16:38
Kontakt:

Post »

Ewentualnie możesz otworzyć hodowlę grzybów.
Śmierć ogrodnika w niczym nie zagraża drzewu. Ale jeśli drzewo będzie zagrożone, ogrodnik umiera dwukrotnie...
Głupiec i mędrzec nie widzą tego samego drzewa.
krokodyl2305
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Lukas99 pisze:Ewentualnie możesz otworzyć hodowlę grzybów.
ggrzyby ?ppieczarki czy borowiki? nnigdy nie chodowalem mozna sprobowac , ale czy one nie potrzebuja ciemnego miejsca bo chyba nie rosna sobie tak na lace jak ziemniaki?

Na forum piszemy poprawną polszczyzną, zaczynając zdania wielką literą i używając znaków diakrytycznych- moderator jokaer
krokodyl2305
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

A i jeszcze jedno ziemia nie była uprawiana przez 20-30 lat ,powinienem ja najpierw zaorać ale przed orka pewnie użyć chwastobujce ,znacie jakiegoś dobrego który załatwi te chwasty ? dziękuję
pajacykburatino
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 mar 2014, o 20:24

Re: Co posadzić na ziemi 4 klasy

Post »

Aby cokolwiek na tej ziemi zrobić trzeba najpierw zrobić jej kultywację i uregulować gospodarkę wodną na łące. Usunąć skutecznie chwasty, stalerzować, przeorać z wapnem (lepiej przed zimą), dowieźć nawozem azotowo-magnezowym, dobrze przed zimą rozłożyć do wapna obornik. Dopiero później można orać, bronować i co się tam jeszcze chce.
Mam łąki kośne na klasie czwartej i piątej na podmokłym terenie.
Co można robić - można wszystko. Choćby truskawki ;)
Trzeba się tylko zastanowić jaki ma się cel i jakich zarobków przy nakładzie pracy się oczekuje.
Tunele - dobra rzecz. Ale trzeba tam wiele pracy i rąk do pracy. Grzyby - czemu nie? Tylko brak gwarancji, że osiągniemy satysfakcjonujące zyski. No i nie wolno zapomnieć, że inwestycja w ziemię nie zwraca się szybko. Trzeba dużo czasu. Czasem trzy lata, czasem pięć a czasem jeszcze więcej. Przy jednoczesnej nieustannej pracy.
No i jeszcze rzecz chyba najistotniejsza w dzisiejszych czasach.: rynek zbytu tego, co wyprodukujesz :)
powodzenia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”