Sansewieria (Sansevieria) - wszystko o uprawie cz.1
- lukiman
- 10p - Początkujący
- Od: 1 sty 2015, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Sansewieria / Sansevieria - wszystko o hodowli
Czy mam się niepokoić?
Na moich sansewieriach cylindrycznych ostatnio pojawiły się kropelki. Zasychają w białe grudki. Jak są "mokre" to są lepkie a później przybierają konsystencję coś na kształt kryształków cukru...
Dodam ,że poprzednią zimę świetnie przetrwały z małych sadzonek ładnie się rozrosły. Tym razem jak tylko zaczęły grzać kaloryfery, zauważyłem ,że stojąc na parapecie coś zaczęło się dziać niepokojącego, tak jakby wilgoć zbierająca się na oknach(nowe-stare okna plastikowe) sprawiała ,ze zaczęły troszkę żółknąć i tracić kondycje. Odstawiłem je na regał.. było dobrze ale do czasu tych kropelek.
Wcześniej od zakupu-jakieś półtora roku temu to się. nie zdarzało.,
Dodam,że na pozostałych roślinach-tych z żółtym obrzeżem-tego nie zaobserwowałem.
Może trzeba je przesadzić-bo zamiast iść w liście i w "górę" porobiły mnóstwo odrostów...
Na moich sansewieriach cylindrycznych ostatnio pojawiły się kropelki. Zasychają w białe grudki. Jak są "mokre" to są lepkie a później przybierają konsystencję coś na kształt kryształków cukru...
Dodam ,że poprzednią zimę świetnie przetrwały z małych sadzonek ładnie się rozrosły. Tym razem jak tylko zaczęły grzać kaloryfery, zauważyłem ,że stojąc na parapecie coś zaczęło się dziać niepokojącego, tak jakby wilgoć zbierająca się na oknach(nowe-stare okna plastikowe) sprawiała ,ze zaczęły troszkę żółknąć i tracić kondycje. Odstawiłem je na regał.. było dobrze ale do czasu tych kropelek.
Wcześniej od zakupu-jakieś półtora roku temu to się. nie zdarzało.,
Dodam,że na pozostałych roślinach-tych z żółtym obrzeżem-tego nie zaobserwowałem.
Może trzeba je przesadzić-bo zamiast iść w liście i w "górę" porobiły mnóstwo odrostów...
- gapapl
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2014, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Te kropelki nie mają jakiegoś destrukcyjnego wpływu na roślinę. Jest tylko sygnałem, że coś jest nie tak.W wielkim skrócie kropelki są lepkie ponieważ są to wszelkiego rodzaju cukry wytwarzane przez roślinę. Prawdopodobna przyczyna tego zjawiska u Ciebie to fakt,iż miały zbyt dużą wilgotność.
Roślinę przestawiłabym w mniej wilgotne miejsce,nawet kosztem zmniejszenia dostępu do naturalnego światła.Tej roślinie to nie zaszkodzi.No i nie podlewaj zbyt często,bo to też może być przyczyna.Zbyt duża wilgoć w pomieszczeniu nie sprzyja przesuszaniu podłoża i korzonki mogą gnić.
Też mam stare okna i kiedy rozwieszę mokre pranie,szyby zaraz także mam mokre,więc roślinki które trzymam tam w pomieszczeniu na parapecie podlewam oszczędnie.
Roślinę przestawiłabym w mniej wilgotne miejsce,nawet kosztem zmniejszenia dostępu do naturalnego światła.Tej roślinie to nie zaszkodzi.No i nie podlewaj zbyt często,bo to też może być przyczyna.Zbyt duża wilgoć w pomieszczeniu nie sprzyja przesuszaniu podłoża i korzonki mogą gnić.
Też mam stare okna i kiedy rozwieszę mokre pranie,szyby zaraz także mam mokre,więc roślinki które trzymam tam w pomieszczeniu na parapecie podlewam oszczędnie.
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Każda z nich dorasta do określonej wysokości. Nie ma przełożenia wielkość doniczki na wysokość liści.lukiman pisze:Może trzeba je przesadzić-bo zamiast iść w liście i w "górę" porobiły mnóstwo odrostów...
Jeżeli wypuszczają odrosty, to znaczy, że jest ok, a jak chcesz mieć wysokie rośliny, to musisz się zaopatrzyć w odpowiednie gatunki

- onectica
No tak, i znalazłam sobie stronę
http://sanseverix.com/trif_moonshine.html
Teraz spać nie będę mogła
http://sanseverix.com/trif_moonshine.html
Teraz spać nie będę mogła

- gapapl
No to i ja chyba nie zasnę
Nie wiedziałam,że tyle jest odmian Sansevierii
I do tego jakie piękne

Nie wiedziałam,że tyle jest odmian Sansevierii

I do tego jakie piękne

- onectica
Muszę się pochwalić, bo nie wytrzymam!
Zaopatrzyłam się właśnie w S. trifasciata midnight shine. Jeszcze nie posadzona, fotki jeszcze nie mam, ale tak się cieszę, że muszę się z kimś ta radością podzielić!

Zaopatrzyłam się właśnie w S. trifasciata midnight shine. Jeszcze nie posadzona, fotki jeszcze nie mam, ale tak się cieszę, że muszę się z kimś ta radością podzielić!

- gapapl
Lucy gratuluję nowego zakupu
Ta Sansevieria bardzo mi się podoba.
Oczywiście czekam na fotki

Ta Sansevieria bardzo mi się podoba.
Oczywiście czekam na fotki

Ja tez gratuluje i czekam na sesje zdjęciową 

Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
-
- 500p
- Od: 7 lis 2014, o 18:29
Lucy, ja tez gratuluje nowego zakupu i czekam na zdjęcia.
- onectica
Proszę uprzejmie, oto ona
(na drugiej fotce w zestawieniu z futurą superbą)

Wkrótce mają dojść do mnie jeszcze dwie odmiany i póki co mam to co chciałam, więc więcej zakupów sansewieriowych nie planuję.
No chyba, że trafi się coś pięknego, czemu nie będę się mogła oprzeć
Tak prawdę mówiąc jest jeszcze jedna, która mi się podoba, ale należy do tych dużych, więc dam sobie (chyba) spokój

(na drugiej fotce w zestawieniu z futurą superbą)

Wkrótce mają dojść do mnie jeszcze dwie odmiany i póki co mam to co chciałam, więc więcej zakupów sansewieriowych nie planuję.
No chyba, że trafi się coś pięknego, czemu nie będę się mogła oprzeć

Tak prawdę mówiąc jest jeszcze jedna, która mi się podoba, ale należy do tych dużych, więc dam sobie (chyba) spokój

-
- Od: 16 sty 2013, o 10:18
Moje maluchy mimo że zima coś tam urosły

- gapapl
Lucy jest piękna
i Crassula z tyłu także
Aniu takiej jak Twoja Sansewieria to jeszcze nie widziałam.Także jest bardzo ładna

Aniu takiej jak Twoja Sansewieria to jeszcze nie widziałam.Także jest bardzo ładna

-
Lucy- piękna ta odmiana
Aga- to najmniejsze jakie na razie mam a odmian jest mnóstwo. Mnie wystarczyło wejść tu; http://www.apodagis.com/sansevieria/san ... index.html nie mówiąc o innych jeszcze stronach.
Aga- to najmniejsze jakie na razie mam a odmian jest mnóstwo. Mnie wystarczyło wejść tu; http://www.apodagis.com/sansevieria/san ... index.html nie mówiąc o innych jeszcze stronach.

-
Dziś przejrzałam większe sansevierie i jakie było moje zdziwienie gdy z mojej Sansevieri trifasciata Metallica wyrosła nie podobna do niej młoda część.

Czyli prawda że ze sadzonek liściowych nie uzyska się danej odmiany
Ale to co Ci wyrosło tez fajne

Ale to co Ci wyrosło tez fajne

Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.