Lipa (Tilia)

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Reposit-11
Konto usunięte na prośbę.
Od: 2 lut 2013, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Lipa

Post »

Lipy przy tym pałacu są starsze niż pałac czy zostały posadzone później? Teraz jest zabytkiem, więc właściciel wiedział że nie będzie mógł wyciąć drzew. Co innego gdy chodzi o zwykłą chałupę i drzewa posadzone przez ojca lub najwyżej dziadka. W sytuacji gdy nikt nie przypuszczał że drzewo będzie kiedyś ważniejsze niż prawo własności.
W Szwecji osiedla buduje się jak w Finlandii. Co nie zmienia faktu że jest sporo domków przy których nie widać ani jednego drzewa.
Nie każdy musi kochać życie w cieniu. BTW że względu na posiadanie pasieki żałuję wyciętych drzew, zwłaszcza miododajnych. Ale nie stawiam swojego interesu powyżej interesu właściciela.
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 15:24

Post »

Swoją drogą, mój inny sąsiad ma pasiekę 120 uli i ciągle dosadza drzewa. Leszczynę i lipy. Może chodzi o to, że każdy z nas ma dużą działkę wokół domu i dlatego dosadzamy, a nie wycinamy. Nikt z nas nie żyje w cieniu. Słońca, ci u nas dostatek.

Oczywiście pierwszy był pałac, później wykonano nasadzenia.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Od siebie dodam, że 100 letnia lipa ma na sobie ponad 600 tys. liści w sezonie, potrzebuje w ciągu doby 11 tys. litrów wody i oddaje 14kg tlenu co wystarcza dla około 11 ludzi. Więc warto sadzić drzewa.
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No... i na tym to polega. Piotrze, ująłeś to w dwóch zdaniach. Jak powiedziałeś, warto sadzić drzewa. A w szczególności lipy, bo jeszcze miododajne. Prawdziwi pszczelarze mówią, dają pożytek.
Reposit-11
Konto usunięte na prośbę.
Od: 2 lut 2013, o 19:20

Post »

annodomini pisze:Swoją drogą, mój inny sąsiad ma pasiekę 120 uli i ciągle dosadza drzewa. Leszczynę i lipy. Może chodzi o to, że każdy z nas ma dużą działkę wokół domu i dlatego dosadzamy, a nie wycinamy. Nikt z nas nie żyje w cieniu. Słońca, ci u nas dostatek.

Oczywiście pierwszy był pałac, później wykonano nasadzenia.
No ja też sadzę, na razie lipy, akacje, wierzby, gledziczje, korkowce itd. Mam też kawałek nieużytku niekoszonego dla dzikich zapylaczy. Niestety nie mam warunków na lipową aleje i pojemność każdej działki jest ograniczona. Można, ale nie wolno robić partyzantki czyli sadzić/siać na nie swoim (co pszczelarze robią od dekad) bo to jedyna szansa na drzewa miododajne. Ale na propozycje "dam sadzonki drzew, za darmo - lipy, akacje, glediczje, wierzby czy co tam z miododajnych kto chce". Najpierw "fajnie, wezmę kilka, posadzę koło domu". A później liczba chętnych topnieje i w zeszłym roku zostałem z 20 lipami. Posadziłem je na dziko na działce leśnej (aktualnie porośnięta nawłocią i samosiejkami brzóz). W sumie jedyne drzewa i krzewy które rozdałem trafiły do innego pszczelarza ze wsi.
W Małopolsce ludzie mają niezbyt duże podwórka, ale nawet nie o to chodzi. W kółko słyszałem "a co ja zrobię jak drzewo urośnie, a będę chciał garaż postawić albo warstat(sic!)?".
BTW lipy posadzone dwa lata temu zeżarły mi zające z sarnami - trzeba zabezpieczać.
A z tymi lipami przy pałacu to nie było tak że był stawiany na polach, albo i w lesie który został wycięty by zrobić pustynie i posadzić lipy ? ;)
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rzeźba terenu i okolica wskazuje, że musiały to być nieużytki. Więc ani las, ani pole uprawne.
Awatar użytkownika
malgo_up
200p
200p
Od: 7 sty 2013, o 08:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U nas w gospodarstwie jest około 60 lip, 100 akacji i sporo innych drzew i krzewów, wszystko dla pszczół. Ciągle dosadzamy coś nowego. Uwielbiamy liście spadające jesienią i walające się po ścieżkach :D Latem drzewa dają cień, tworzy się korzystny mikroklimat, a po deszczach jest piękny zapach kory i nuta leśna, szczególnie przy alei lipowo-akacjowo-śnieguliczkowej. Mamy świadomość, że drzewa rosną, ale dla nas to marzenie, by były jak największe :D

Z lip mamy szerokolistne, drobnolistne, srebrzyste, japońskie i jedną krymską. Krymska jest piękna i pachnie nieziemsko ale niestety nie nadaje się do naszych klimatów, często nam przemarzają gałązki i słabo rośnie, pomimo że jest w osłoniętej zagrodzie przy ścianie domu. Za to lipy wonne (na razie tylko dwie) dają "czadu" podczas kwitnienia, gałęzie aż uginają się pod ciężarem kwiatostanów i wszelkich owadów na nich. No i ten zapach :D Kwitną najpóźniej ze wszystkich lip, jakie mamy. Nawet zimą są ozdobne, zwisają z nich baldachy owoców.

Co do ochrony nowo posadzonych drzewek, to fakt że koniecznie trzeba je osłaniać, u nas wiosną "koziołki polne" robią spustoszenie, pomimo, że działka jest na "pustyni rolnej", tylko my mamy tyle zieleni, las jest wiele km od nas. Pomaga obwiązywanie drzew siatką pod styropian, jest względnie tania.
wodnikszuwarek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 cze 2013, o 20:42
Lokalizacja: P. K. "Dolinki Krakowskie" (380 m.n.p.m.), pogranicze Małopolski i Śląska
Kontakt:

Post »

Z drzewami niestety jest tak, że jedno pokolenie je sadzi aby następne mogły się nimi cieszyć. Kiedyś, w rodowych siedzibach - przy pałacach, dworach ale też i niektórych wiejskich chałupach sadziło się drzewa np z okazji urodzin dziecka. Z czasem powstawał park z drzewami posadzonymi przez pradziadków z okazji urodzin dziadków, następnie rodziców itd. Poza tym doceniano dobroczynny wpływ drzew na atmosferę w najbliższej okolicy, a nasadzenia były przemyślane - nie sadzono np 3 m od domu (co teraz nie raz się zdarza).

Teraz często słyszę: to drzewo jest już stare, trzeba go wyciąć :shock: Wiele osób - chyba oglądając amerykańskie seriale - zakochało się w ekologicznej pustyni: wycinają wszystko do gołej ziemi, pryskają Roundupem i sieją piękną, równiutką, zieloną trawkę. Czasami dosadzają jakieś karłowe drzewko. Jakie jest ich zadowolenie, że mają ładnie uporządkowany ogród! Czasami tylko drzewa rosnące u sąsiadów dają trochę cienia latem, a jesienią zaśmiecają nieskazitelny trawniczek... Trzeba więc coś zrobić - pisze się więc do różnych władz, żeby zmusiły sąsiada do wycięcia drzewa, często też utrudnia mu się życie w każdy inny możliwy sposób.
Co istotne: wszystko to dzieje się w czasie, gdy wszędzie trąbi się o efekcie cieplarnianym i nadwyżce CO2. Wymyśla się przeróżne skomplikowane i kosztowne programy zmniejszenia CO2 w atmosferze, a tak naprawdę wystarczyłoby sadzenie większej ilości drzew (najlepiej miododajnych :wink: ) oraz dbanie o te już posadzone kilkadziesiąt lat temu, a nie taktowanie ich jako materiału opałowego...

Pozdrawiam
Krzysztof
wodnikszuwarek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 cze 2013, o 20:42
Lokalizacja: P. K. "Dolinki Krakowskie" (380 m.n.p.m.), pogranicze Małopolski i Śląska
Kontakt:

Post »

malgo_up piękna kolekcja :) Na jakiej rośnie powierzchni?

Ja też zrobiłem sobie kolekcję lip (niestety, trochę mniejszą). Mam lipy (po 2-3 szt z gatunku): szerokolistną i wąskolistną, Moltkego, Lipińskiego III, krymską, kwietną, japońską, wonną oraz najpóźniej kwitnącą w naszym klimacie - lipę Henry'ego. Masz szczęście, że tylko koziołki u Ciebie grasują, u mnie niestety jeszcze dziki lubią się bawić przeciwkoziołkowymi osłonkami - tak podniszczyły mi połowę lipek. Musiałem każdą solidnie obłożyć gałęziami tarniny i głogu - na razie w miarę pomogło. Dlatego będę musiał ogrodzić całą powierzchnię - a to ok. 1 km ogrodzenia :/ No ale cóż: albo roślinki i pszczółki, albo dziki i koziołki :?

Pozdrawiam
Krzysztof
Awatar użytkownika
malgo_up
200p
200p

Post »

Wow Krzysztofie piękną masz kolekcję! ;:oj u nas posadzone jest wszytko na 1ha areale, w postaci alei, szpalerów i zagajnika. Współczuje dzików, potrafią napsuć krwi... my przez koziołki musieliśmy ogrodzić sad 10ar, bo zjadały nam pędy borówek zimą i niszczyły młode drzewka. Słupki sami robiliśmy z betonu, siatka ze złomu i robocizna nasza.
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wrzucajcie proszę , zdjęcia ze swoich nasadzeń. Fajnie jest wtedy wymieniać się doświadczeniami i opiniami.
Awatar użytkownika
malgo_up
200p
200p

Post »

Ok, zimą aleja nie wygląda zbyt pięknie, postaram się wiosną i latem dostarczyć zdjęcia :)
Trochę poszaleję i pokażę oprócz alei jeszcze część innych drzew, które dostarczają pożytku pszczołom w naszej oazie :)

Aleja lipowo-akacjowa (od wewnątrz akacje, zewnętrzne szpalery to lipy). W podszycie śnieguliczki.
Obrazek Obrazek Obrazek

Fragment szpaleru akacji
Obrazek

Zagajnik liściasty (duże drzewa to wierzby, akacje i klony jawory. Młode lipy po lewej, młode jarząby i dalej młode lipy prawie niewidoczne). Z przodu na rowie lipy i mniejsze wierzby.
Obrazek

Zagajnik mieszany (sosny czarne, świerki, lipy, akacje, wierzby, dereń jadalny, moszenka)
Obrazek

Widok na sad
Obrazek

Osobowości (wierzba, klon jawor, modrzewie, ewodia)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Tomek_MM
500p
500p
Od: 6 mar 2009, o 13:18

Post »

No świetnie że ktoś jeszcze sadzi, a nie tylko wycina. Ja też się nasłuchałem tekstów: drzewo już stare, trza wyciąć.. Kompletnie nie rozumiem, po to się sadzi drzewo żeby było duże bo wtedy zaczyna być ładne i robi wrażenie. Od niedawna mieszkam we Wrocławiu i uderza mnie obecność kilku parków założonych wiek temu kiedy to były one praktycznie poza miastem - planowali z dużym wyprzedzeniem rozwój miasta i mieli świadomość że nie samym betonem człowiek żyje. Chociaż wtedy jeszcze żywe były koncepcje miasto-las, a jak się pomyśli ile kasy poszło na przebudowę Paryża, wyburzanie całkiem dobrych setek kamienic tylko po to aby tworzyć skwery i parki to dzisiejsze podejście jest nie do pomyślenia. Obserwuję często luki nieużytków pomiędzy zespołami kamienic czy blokowiskami ale najprędzej w taką ciasną lukę wcisną kolejny blok niż posadzą cokolwiek..
A jak widzę poniemieckie aleje czy te sadzone również za komuny i widać że połowy drzew brakuje i co gorsza są to jakieś topole które mnożą się jak chwast to nie mogę pojąć że przez 30 - 50 lat nikt nie dosadził tych brakujących drzew..
Ja w każdym razie sadzę ile tylko mogę i gdzie tylko mogę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”