Papryczka chili-jak pielęgnować cz.4
- MARIOooZIOOM
- 100p
- Od: 25 lut 2014, o 17:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.4
Jeśli chodzi o pikowanie to ja na to akurat nie patrze bo i tak co roku mam tego tysiące
- MORANGO
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Amanita
Kiełkownica the best, , że ja na to wcześniej nie wpadlam, tylko męczę rodzinnę kieliszki
Dominiko czekam na pierwsze zdjęcia , nasionka od ciebie już kiełkują codziennie tańczę can cana przy nich
Kiełkownica the best, , że ja na to wcześniej nie wpadlam, tylko męczę rodzinnę kieliszki
Dominiko czekam na pierwsze zdjęcia , nasionka od ciebie już kiełkują codziennie tańczę can cana przy nich
Dominiko, super kiełkownica. Ja do kiełkowania pomidorów i papryk wykorzystam plastikowe , przezroczyste opakowania po jajkach. Zobaczę czy zdadzą egzamin. Po niedzieli wyłożę nasionka ostrych papryk na waciki , u mnie będą tylko trzy odmiany, bo nie mam amatorów ostrości, Chili Numex Tw. będzie robić za doniczkową roślinę ozdobną u córki. Moja zeszłoroczna już zaczęła kwitnąć, stoi na zachodnim oknie , nie jest doświetlana. Zastanawiam się, czy usunąć kwiatki czy może dać jej nawozu.
Pozdrawiam , Bożenka.
Ja w tamtym roku kiełkowałam w plastikowych korkach od butelek
MORANGO, cieszę się bardzo, niech zdrowo Ci rosną
MORANGO, cieszę się bardzo, niech zdrowo Ci rosną
Też się pochwalę pomysłami ;) My kupujemy pudełeczka spożywcze za grosze (mrozimy w nich owoce), mąż układa ligninę, na niej nasiona po moczeniu w wodzie z czosnkiem i na grzejnik. Bardzo ładne wschody. Tylko kilka odmian jeszcze czeka, ale zaczynają czernieć, więc chyba już nic z nich nie będzie.
Całe papryczkowe towarzystwo ponad 20 odmian...
Całe papryczkowe towarzystwo ponad 20 odmian...
Pozdrawiam Gosia
Zapraszam do: Uprawy współrzędne - teoria i praktyka
Sprzedam byliny, krzewy i domowe
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 mar 2010, o 15:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No to potrzebna będzie igła, kombinerki -> odpalamy palnik kuchenki gazowej i ... robimy dziurkiAmanita pisze:... ma pokrywkę, tylko szkoda, ze pokrywka nie ma dziurek wentylacyjnych
...
Pozdrawiam
PP.
PP.
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Paweł dobrze radzi, ale aby nie zniszczyć pokrywki, wystarczy założyć foilę przezroczystą i dalej wg.zaleceń przedmówcy.
Też przyszło mi na myśl, aby porobić rozgrzaną igłą czy gwoździem dziurki, ale jednak czas to pieniądz A najszybciej będzie przykryć folią
-
- 100p
- Od: 9 mar 2014, o 08:13
Witaj! Mogę prosić o szczegóły, proporcje na wodę do moczenia z czosnkiem?malgo_up pisze:Też się pochwalę pomysłami ;) My kupujemy pudełeczka spożywcze za grosze (mrozimy w nich owoce), mąż układa ligninę, na niej nasiona po moczeniu w wodzie z czosnkiem i na grzejnik. Bardzo ładne wschody. Tylko kilka odmian jeszcze czeka, ale zaczynają czernieć, więc chyba już nic z nich nie będzie.
Około 2-3 większe ząbki rozdrobnić i wymieszać w połowie szklanki wody, zostawić na kilka godzin. My każdą odmianę wkładaliśmy osobno do plastikowych probówek, do tego pipetą roztwór czosnkowy i dobę się moczyły.Dosyć dobrze czosnek wykonał swoje zadanie, bo nie mieliśmy pleśni. Potem wykładając w pojemniki nasiona, płyn wlewaliśmy na ligninę
Pozdrawiam Gosia
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Widzę, że w tym sezonie będzie zatrzęsienie ostrych papryk
A na kolejnej Akcji wymiany nasion lista Naszych ostrości zacznie dorównywać pomidorom
Pojedyncze zamykane pudełeczka mają ten plus, że na pewno nie pomieszają się nam odmiany. Bo jak mamy na wacikach kilka odmian, to trzeba bardzo ostrożnie przenosić pudełko co by go nie przechylić, bo woda poprzemieszcza nam nasionka...
A na kolejnej Akcji wymiany nasion lista Naszych ostrości zacznie dorównywać pomidorom
Pojedyncze zamykane pudełeczka mają ten plus, że na pewno nie pomieszają się nam odmiany. Bo jak mamy na wacikach kilka odmian, to trzeba bardzo ostrożnie przenosić pudełko co by go nie przechylić, bo woda poprzemieszcza nam nasionka...
A po co lać tyle wody aby aż waciki pływały ?.
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
No generalnie nie pływają, ale moment przenoszenia tego pudełka potrafi być newralgiczny