Kawon ( arbuz ) - część 5

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
kamil1558
100p
100p
Od: 20 lis 2011, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 5

Post »

Kiedy zaczynacie wysiew nasion arbuzowatych ?
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeśli mają być wysadzone po 15 maja, to wysiew należałoby przeprowadzić ok. 15 kwietnia.
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
karool
200p
200p
Od: 31 mar 2007, o 12:33

Post »

Załapałam się na Orangeglo z akcji.Myślałam ,że arbuzy mają tylko ciemne nasionka a te co dostałam są kremowe i ciut mniejsze od dyni Hokaido więc jak na arbuza to sporawe.Czy ktoś ma jakąś wiedzę na temat tej odmiany.Szukałam w necie ale bardzo niewiele o nim.
pozdrawiam
Alicja
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Jeśli znasz angielski, to sporo można wyczytać :)

http://www.rareseeds.com/orangeglo-watermelon/

Tu po tak apetycznym zdjęciu, to nawet się czytać nie chce :D Ja brałabym w ciemno :lol:

Na stronie w wyżej wymienionym linku wszystkie komentarze są bardzo pochlebne, że super słodki, ze tropikalny smak, wspaniały. Natomiast w opisie, właściciele sklepu piszą, ze to najlepsza z żółtych odmian, jakie próbowali :)
Awatar użytkownika
karool
200p
200p
Od: 31 mar 2007, o 12:33

Post »

Dominiko,dzięki za informacje.Nie wiem jak Ty to robisz,że oprócz uszczęśliwiania nas nasionami masz jeszcze czas na śledzenie forum,chyba,że dla relaksu.Tu oczywiście jeszcze raz Ci dziękuję Tobie i wszystkim zaangażowanym w AWN ;:cm ,bo pewnie nie miałabym tych nasionek gdybym miała je sama zdobywać.
pozdrawiam
Alicja
Amanita
---

Post »

Alicjo ja śledzę forum i dla relaksu i dla wiedzy :) Sama też uprawiam arbuzy.

Cieszę się, że mogłam pomóc :)
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

W ub.roku miałam swój pierwszy raz z Rosario i takim z przypadku (nasionka wybrałam z kupnego arbuza NN).Oba rosły podobnie i zawiązały przeważnie po dwa owoce 3-5kg.W prawdzie nieduże ,ale b.smaczne.Z tą różnicą ,że rosario miał cieńszą skórkę i ciemniejszy ,lepiej wybarwiony miąższ.W sumie miałam posadzone 15 arbuzów i 3 melony.W tym roku wybrałam już świadomie rosario,złoto wolicy i być może jeszcze coś :roll:
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Cześć :)

Tak się zastanawiałam czy podobnie jak ja już skompletowaliście ziemię do rozsady, nasion bez liku i majsterkujecie przy powiększaniu parapetów :wit

Mixu w tym roku nie sadzę. Takie lotto trochę. Do końca nie jestem pewna jakie arbuzy miałam w ubiegłym roku. Nasion nie zbierałam. Mam już zakupiony sugar. Żadnych żółtych sadzić nie chcę, pomimo tego iż mają trochę zalet..np szybszy zbiór, choć to może jest zwiazane z tym że rosną mniejsze.

Idę polować na moon ;:131

Ps a jako, że to mój pierwszy post w tym roku to niebotycznych arbuziaków wszytskim zyczę :tan
Pozdrawiam Jola
spamergt
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 lut 2012, o 17:32

Re: Kiedy wysadzić arbuza?

Post »

Witam. Dzisiaj kupiłem pestki arbuza i zastanawiam się kiedy wsadzić je.do ziemi. Z informacji w necie wynika, że do gruntu należy wsadzić je po połowie maja. Na początku chce wysadzić je do doniczki w domu czy jeżeli zrobie to dzisiaj to będzie OK czy lepiej to zrobić pod koniec marca?
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Spokojnie ! :D Arbuzy wysiewamy dopiero w połowie kwietnia ;:224
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Poczekaj do połowy kwietnia ;:3
Amanita
---

Post »

A powiedzcie mi, co takiego szczególnego jest w odmianie Moon and Stars, bo już któraś osoba pisze, że na niego poluje, bo może ja o czymś nie wiem? A powinnam :D
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

Arbuz Moon and Stars to niezwykła odmiana pochodząca z Macao. Liście jak i owoce pokryte żółtymi plamkami. Miąższ bardzo smaczny koloru czerwonego. Owoce mogą osiągnąć w sprzyjających warunkach nawet 40kg. Odmiana przeznaczona do uprawy szklarniowej.Prosze to tylko teoria ,w rzeczywistości nie miałam jeszcze ale" poluję" :wink:
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”