Kawon ( arbuz ) - część 5
-
- 100p
- Od: 20 lis 2011, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 5
Kiedy zaczynacie wysiew nasion arbuzowatych ?
Jeśli mają być wysadzone po 15 maja, to wysiew należałoby przeprowadzić ok. 15 kwietnia.
Pozdrawiam
Adam
Adam
- karool
- 200p
- Od: 31 mar 2007, o 12:33
Załapałam się na Orangeglo z akcji.Myślałam ,że arbuzy mają tylko ciemne nasionka a te co dostałam są kremowe i ciut mniejsze od dyni Hokaido więc jak na arbuza to sporawe.Czy ktoś ma jakąś wiedzę na temat tej odmiany.Szukałam w necie ale bardzo niewiele o nim.
pozdrawiam
Alicja
Alicja
Jeśli znasz angielski, to sporo można wyczytać
http://www.rareseeds.com/orangeglo-watermelon/
Tu po tak apetycznym zdjęciu, to nawet się czytać nie chce Ja brałabym w ciemno
Na stronie w wyżej wymienionym linku wszystkie komentarze są bardzo pochlebne, że super słodki, ze tropikalny smak, wspaniały. Natomiast w opisie, właściciele sklepu piszą, ze to najlepsza z żółtych odmian, jakie próbowali
http://www.rareseeds.com/orangeglo-watermelon/
Tu po tak apetycznym zdjęciu, to nawet się czytać nie chce Ja brałabym w ciemno
Na stronie w wyżej wymienionym linku wszystkie komentarze są bardzo pochlebne, że super słodki, ze tropikalny smak, wspaniały. Natomiast w opisie, właściciele sklepu piszą, ze to najlepsza z żółtych odmian, jakie próbowali
- karool
- 200p
- Od: 31 mar 2007, o 12:33
Dominiko,dzięki za informacje.Nie wiem jak Ty to robisz,że oprócz uszczęśliwiania nas nasionami masz jeszcze czas na śledzenie forum,chyba,że dla relaksu.Tu oczywiście jeszcze raz Ci dziękuję Tobie i wszystkim zaangażowanym w AWN ,bo pewnie nie miałabym tych nasionek gdybym miała je sama zdobywać.
pozdrawiam
Alicja
Alicja
Alicjo ja śledzę forum i dla relaksu i dla wiedzy Sama też uprawiam arbuzy.
Cieszę się, że mogłam pomóc
Cieszę się, że mogłam pomóc
W ub.roku miałam swój pierwszy raz z Rosario i takim z przypadku (nasionka wybrałam z kupnego arbuza NN).Oba rosły podobnie i zawiązały przeważnie po dwa owoce 3-5kg.W prawdzie nieduże ,ale b.smaczne.Z tą różnicą ,że rosario miał cieńszą skórkę i ciemniejszy ,lepiej wybarwiony miąższ.W sumie miałam posadzone 15 arbuzów i 3 melony.W tym roku wybrałam już świadomie rosario,złoto wolicy i być może jeszcze coś
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Cześć
Tak się zastanawiałam czy podobnie jak ja już skompletowaliście ziemię do rozsady, nasion bez liku i majsterkujecie przy powiększaniu parapetów
Mixu w tym roku nie sadzę. Takie lotto trochę. Do końca nie jestem pewna jakie arbuzy miałam w ubiegłym roku. Nasion nie zbierałam. Mam już zakupiony sugar. Żadnych żółtych sadzić nie chcę, pomimo tego iż mają trochę zalet..np szybszy zbiór, choć to może jest zwiazane z tym że rosną mniejsze.
Idę polować na moon
Ps a jako, że to mój pierwszy post w tym roku to niebotycznych arbuziaków wszytskim zyczę
Tak się zastanawiałam czy podobnie jak ja już skompletowaliście ziemię do rozsady, nasion bez liku i majsterkujecie przy powiększaniu parapetów
Mixu w tym roku nie sadzę. Takie lotto trochę. Do końca nie jestem pewna jakie arbuzy miałam w ubiegłym roku. Nasion nie zbierałam. Mam już zakupiony sugar. Żadnych żółtych sadzić nie chcę, pomimo tego iż mają trochę zalet..np szybszy zbiór, choć to może jest zwiazane z tym że rosną mniejsze.
Idę polować na moon
Ps a jako, że to mój pierwszy post w tym roku to niebotycznych arbuziaków wszytskim zyczę
Pozdrawiam Jola
Re: Kiedy wysadzić arbuza?
Witam. Dzisiaj kupiłem pestki arbuza i zastanawiam się kiedy wsadzić je.do ziemi. Z informacji w necie wynika, że do gruntu należy wsadzić je po połowie maja. Na początku chce wysadzić je do doniczki w domu czy jeżeli zrobie to dzisiaj to będzie OK czy lepiej to zrobić pod koniec marca?
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Spokojnie ! Arbuzy wysiewamy dopiero w połowie kwietnia
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
- seba1999
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Poczekaj do połowy kwietnia
A powiedzcie mi, co takiego szczególnego jest w odmianie Moon and Stars, bo już któraś osoba pisze, że na niego poluje, bo może ja o czymś nie wiem? A powinnam
Arbuz Moon and Stars to niezwykła odmiana pochodząca z Macao. Liście jak i owoce pokryte żółtymi plamkami. Miąższ bardzo smaczny koloru czerwonego. Owoce mogą osiągnąć w sprzyjających warunkach nawet 40kg. Odmiana przeznaczona do uprawy szklarniowej.Prosze to tylko teoria ,w rzeczywistości nie miałam jeszcze ale" poluję"