Dalie wymagania,problemy - cz.3
- joannamm
- 500p
- Od: 27 lut 2013, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dalie - cz.3
Niestety nie znam ich nazw. Kupiłam je w 2013 w Bied...... i niestety opakowania wyrzuciłam. Wtedy jeszcze nie wiedziałam, że jest bardzo dużo różnych dalii.
- joannamm
- 500p
Dzisiaj robiłam porządki w nasionach i aż się zdziwiłam, znalazłam tekturki z opisami tych dalii a myślałam, że je wyrzuciłam. Bordowo - biała to Dalia Mystery Day, a ta druga to DaliaColor Spectacle.
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Asiu! Fajne dalie udało Ci się dostać w Biedronce. Inna sprawa, że to na pewno nie jest Color Spectacle. Niestety czesto się zdarza (zbyt często), że wyrasta coś innego niż na opakowaniu. Poszperaj trochę, może Ci się uda zidentyfikować tą pomarańczowo-żółtą śliczną dalię. Jaka ona jest wysoka i jaki kwiat jest duży?
Ta druga to możliwe, że jest to Mystery Day
Ta druga to możliwe, że jest to Mystery Day
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Asiu,
mam poważne wątpliwości zarówno co do jednej jak i do drugiej dalii - wg mnie to nie są te odmiany...
mam poważne wątpliwości zarówno co do jednej jak i do drugiej dalii - wg mnie to nie są te odmiany...
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- joannamm
- 500p
Hm. Trzymam opakowania w ręku i na obrazkach są bardzo podobne kwiaty jak u mnie w ogródku. Czyli ktoś kto opisywał nie znał się? Dobrze, że chociaż urosło to co na obrazkach. Biało - bordowa miała około 60 cm, a druga około 80 cm, ale u mnie słaba ziemia, piaszczysta, klasy V, którą zasilam kompostem i kupioną ziemią uniwersalną w ogrodniczym. Na dobrej glebie urosły by pewnie wyższe.
Ps. Poszukałam w internecie i Dalia Color Spectacle rzeczywiście wygląda inaczej. A Dalia Mystery Day jest podobna ale pewności nie ma.
Szkoda, że takie pomyłki są, nawet się nie wie co się ma.
Ps. Poszukałam w internecie i Dalia Color Spectacle rzeczywiście wygląda inaczej. A Dalia Mystery Day jest podobna ale pewności nie ma.
Szkoda, że takie pomyłki są, nawet się nie wie co się ma.
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moja dalia ,,Color Spectacle" na początku kwitnięcia stała pod znakiem zapytania czy to ona. Chwilami tu na forum były wątpliwości. Jednak całe jej piękno i białe końcówki pokazały się w późno jesiennym kwitnięciu.Sprawdziło się powiedzenie , że dalia zmienną jest
joannamm ta Twoja nie zidentyfikowana dalia jest piękna
Moja ,,Color Spectacle" w początkowym kwitnięciu
joannamm ta Twoja nie zidentyfikowana dalia jest piękna
Moja ,,Color Spectacle" w początkowym kwitnięciu
Witajcie, w tym roku dzięki akcji wymiany nasion i ja będę mogła zacząć przygodę z daliami. Mam nadzieję, że dzięki waszym radom poradzę sobie.
-
- 100p
- Od: 21 mar 2014, o 12:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie kupiłam dzisiaj dwa opakowania dali - dalia zmienna półpełna i dalia zmienna o liściach brązowych. I mam pytania do Was , czy wysiewacie zawsze do doniczek w lutym- marcu, czy czekacie i potem prosto do gruntu?? A potem , czy one tworzą bulwy które możemy wykopać i przechować????
Miałyśmy kiedyś z mamą dalie posiane z nasion , ale takie o pojedynczych kwiatach i one tworzy bulwy.
No i nie wiem czy teraz też tak będzie :)
Miałyśmy kiedyś z mamą dalie posiane z nasion , ale takie o pojedynczych kwiatach i one tworzy bulwy.
No i nie wiem czy teraz też tak będzie :)
Zielony zakątek Asi http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77283" onclick="window.open(this.href);return false;
joanna1984k ja wysiewam pod koniec lutego do doniczek, potem pikuje do większych, jak robi się cieplej to wynoszę je na dwór do takiego foliaka z półeczkami i tam sobie rosną do maja i wtedy idą do ziemi na działkę. Pod koniec sezonu - czyli przed przymrozkami wykopuje, jeżeli mają wykształconą bulwę to przechowuje w piwnicy do następnego sezonu. Obecnie mam w piwnicy cały wielki karton karp dalii sianych właśnie w tamtym roku.
Wydaje mi się, że jak wysiejesz je w maju do gruntu to mogą nie zdążyć wytworzyć karpy. Ale mogę się mylić
Wydaje mi się, że jak wysiejesz je w maju do gruntu to mogą nie zdążyć wytworzyć karpy. Ale mogę się mylić
Zawsze sadziłam dalie z karp czy wszystkie gatunki wysiewanych dali mają później karpy?
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
- Gabriel
- 200p
- Od: 28 gru 2010, o 20:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja tylko raz wysiewałem i wszystkie miały karpy, ale niektóre były małe i wyschły za bardzo.
To może w oczekiwaniu na wiosnę, pokażę niektóre daliowe rabaty:
To może w oczekiwaniu na wiosnę, pokażę niektóre daliowe rabaty:
Pozdrawiam, Gabriel