Doświetlanie roślin / rozsad cz.2
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pomysły na doświetlanie i podlewanie roślin.
Ja się właśnie zastanawiam nad takim rozwiązaniem. Co prawda stary growbox pójdzie w odstawkę, ale to ba korzyśćb jednej półki zamiast dwóch.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Dostępne w sklepach multipalety (ja mam 6x10= 60 i 4x7=28) mają wymiary32 x 58 cm.Idealnie dopasowane do świetlówek 18W (60 cm) i 36W (120 cm). Jeżeli do takiej rury dołączy się paraboliczny odbłyśnik własnej roboty,to dla takiej paletki o pow.0,2 m2 ,można uzyskać uzyskać natężenie światła ok. 6000 luksów stosując tanią świetlówkę 18W/865 o strumieniu 1250 lum za 4,60 zł (cena w hurtowni ,gdzie ja kupowałem). http://sfk.pl/actis-swietl243wka-tr243j ... acssli0005
W sklepach widuję ją w cenach od 7 do 9 zł/szt.Firmówki mają strumień ponad 1300 lum.Taka np. świetlówka Osram Lumilux T8 36W/865 ma strumień 3250 lum,czyli jej wydajność jest 90 lum/W (dane producenta nie sprzedawcy).
Turtle
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1754 i jeszcze to http://trawka.org/topic/18502-czerwona- ... arw-wybra/
10000 lux wg.mnie jest zupełnie wystarczająco.
Dla zainteresowanych udostępnię sposób wykonania odbłyśnika parabolicznego.
Jeśli będą chętni i z zacięciem do majsterkowania,podam sposób wykonania wysokosprawnego odbłyśnika parabolicznego do świetlówki 18W.Do rury 36 W potrzeba wykonać takie dwa.Podam również namiary do sklepu ,gdzie można tanio kupić komponenty do samodzielnej budowy oświetlenia.
W sklepach widuję ją w cenach od 7 do 9 zł/szt.Firmówki mają strumień ponad 1300 lum.Taka np. świetlówka Osram Lumilux T8 36W/865 ma strumień 3250 lum,czyli jej wydajność jest 90 lum/W (dane producenta nie sprzedawcy).
Turtle
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1754 i jeszcze to http://trawka.org/topic/18502-czerwona- ... arw-wybra/
10000 lux wg.mnie jest zupełnie wystarczająco.
Dla zainteresowanych udostępnię sposób wykonania odbłyśnika parabolicznego.
Jeśli będą chętni i z zacięciem do majsterkowania,podam sposób wykonania wysokosprawnego odbłyśnika parabolicznego do świetlówki 18W.Do rury 36 W potrzeba wykonać takie dwa.Podam również namiary do sklepu ,gdzie można tanio kupić komponenty do samodzielnej budowy oświetlenia.
-
O tej pierwszej pisałem w poście powyżej.
- BobejGS
- Kontakt:
Jestem zaintetesowany.kaLo pisze: Dla zainteresowanych udostępnię sposób wykonania odbłyśnika parabolicznego.
- lucas070707
- 100p
- Od: 10 wrz 2012, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Stosowałem te Lumilux'y z drugiego zdjęcia i rośliny rosły pod nimi beznadziejnie. Pomidory jeszcze w miarę, ale papryki nie rosły wcale. Czerwieniały im liście, nie przyrastały na długość. Dopiero wymiana na pierwsze lepsze rury o barwie 6000K pomogła.slowianka75D pisze:Czy rury o takich parametrach nadawały by się ew.do doswietlania sadzonek.
Za 44 zeta mogę kupić całą lampę, ale czy spełni moje oczekiwania do maleńkiej szklarni?
OPRAWA ZE ŚWIETLÓWKAMI 2x36W - LAMPA ŚWIETLÓWKOWA
OPRAWA ZE ŚWIETLÓWKAMI 2x36W - LAMPA ŚWIETLÓWKOWA
- BobejGS
- Kontakt:
Zmieniłem koncepcje i buduje nowego growboxa. Dziś dopiero zacząłem. na razie prezentuje się tak
Wymiary 140x55, a wys 90. Chce zastosować w nim świetlówki liniowe, jednak długości jeszcze nie znam dlatego zrobiłem sobie furtke na 120.
Scianki będą wyłożone płytami, które pomaluje na biało.
Wymiary 140x55, a wys 90. Chce zastosować w nim świetlówki liniowe, jednak długości jeszcze nie znam dlatego zrobiłem sobie furtke na 120.
Scianki będą wyłożone płytami, które pomaluje na biało.
-
koma ,co masz na myśli pisząc " maleńka szklarnia"?Taką lampą z dwoma świetlówkami 6500K możesz doświetlić ok 1,5 m2 uprawy.
edit
Jak liniowe,to mają długość 120 cm.
edit
Jak liniowe,to mają długość 120 cm.
- BobejGS
- Kontakt:
W takim razie pasuje. Teraz szukam po znajomych lamp.
-
3 tygodnie temu na zaprzyjaźnionym złomowisku leżało 150 lamp ulicznych z żarówkami sodowymi 400 W. Można by oświetlić kilkaset metrów szklarni.