Ogród 100 róż cz. III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród 100 róż cz. III

Post »

Podobają Ci się byliny z trawami?
Czyli mój ogród ;:306
Takie połączenie i mi sie podoba.
Ostnice sadzę wszędzie gdzie się da. A raczej to ona sama się sieje. Zostawiam.
To jest najładniejsza trawa jaką znam i rewelacyjnie pasuje do romantycznych różano bylinowych ogrodów
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Aniu, najładniejszy różany ogród ;:167 Spędzam tu już któryś dzień i się zachwycam ;:138 Gdzie kupiłaś zegar ?
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, znowu przychodzą do Ciebie z prośbą o opinię. Zastanawiam się nad zakupem Purple Lodge (Palais Biron). Czy możesz napisać jak się ta róża u Ciebie sprawowała? Chodzi mi głównie o zdrowotność i obfitość kwitnienia (powtarzania) :D .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19

Post »

AnaAn pisze:... Kurfürstin Sophie nie miała problemów z zimowaniem, ale po przesadzeniu moich krzewów zauważyłam mniej obfite kwitnienie, trochę inny kształt kwiatów i pojedyncze pędy z liśćmi o innym kształcie.
Mysle, ze to nie ma nic wspolnego z pszesadzaniem ..., ten typ tak ma , tak samo jest u Justi i u mnie. To jest piekna roza , mimo, ze kaprysna i nie nadaje sie na szpalerek, ale soliterka warto miec. ;:108
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Witajcie :wit
W tym roku nie miałam jeszcze takich zimowych widoczków...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z pewnością nie będzie mi ich brakowało ;:130

Tak wygląda Roseraie du Chatelet. Na zdjęciu widoczne są tylko czerwone fragmenty rozwijających się listków ;:oj . Ciekawe, czy uda im się nie zmarznąć...
Obrazek

Dziewczyny, ja po prostu nie przepadam za różami wielkokwiatowymi:-) Romantyczna czarka Aphrodite jest o.k. Rozwinięty kwiat już mi się nie podoba:)
Jagi, no nie dogodzisz :;230 Całe szczęście, że jest tak dużo odmian i każdy może wybrać coś dla siebie.
Laurent Cabrol zrehabilitował się; kwitł bez przerwy całą jesień:)

Ewa, no nic dodać nic ująć :;230
O Aphrodite można mówić w samych superlatywach. Ma też cudowny kolorek, ale....

Majuś, z Księżniczki Ani byłabyś zadowolona. To bardzo zdrowa róża i dobrze powtarza ;:108

Madźenko, postawiłaś na świetne róże. Bardzo jestem ciekawa tych Twoich nowych różanych rabat. Cudowne zestawy kolorystyczne :!: I te trawy...
A pysznogłówka nie rozrasta Ci się za bardzo? Ja się jej obawiam.

Basiu jest mi niezmiernie miło :) Mam nadzieję, że w przyszłym sezonie Roseraie du Chatelet będzie kwitła równie obficie co w minionym. Jest też bardzo zdrową różą. A na ławeczce praktycznie nie siadam; doniczkowe za mocno się rozpychają:-)

Dorotka, Harlow Carr w drugim sezonie wypuszczała długaśne pędy (powyżej 1,70m). W trzecim sezonie myślę, że nie przekraczała 1,3m.

Ewa, Petticoat to jedna z moich ulubionych róż. Ma bardzo trwałe, śliczne kwiaty i zdrowe, błyszczące liście. Niestety u mnie dorasta do 1,2 ? 1,3 m :)

Elwi, na tak jak napisałam; nie tyle przeszkadza mi wielkość kwiatów Afrodytki, co ich kształt ;:224 .
I to jest fajne, że zaglądając do różnych ogrodów możemy podziwiać inne odmiany, albo te same, ale w innym otoczeniu i już wyglądają inaczej :D
:;230 Lichfield Angel wcale nie ma takich małych kwiatów; dla mnie w sam raz :;230

Ania ? Nena, no zobacz, te fiolety potrafią działać jak magnes :D
Carmeline już kwitła :) Długo się aklimatyzowała, ale w końcu dała radę. Jest śliczna.

Obrazek

cdn...
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Aniu, śliczne zimowe widoczki :wit Czytam, że nie przepadasz za Aphrodite? Ja podobnie - podoba mi się, ale jednak zamieniłabym ją chętnie na inną. Nie lubię wielkokwiatowych. Lubię, gdy róża kwitnie obficie, nawet jeśli są to drobne kwiatuszki ;:108
A jak u Ciebie z prognozą? Możesz już wypatrywać wiosny?
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolcia, Peace dostałam kiedyś omyłkowo; w błyskawicznym tempie znalazłam jej zastępczy domek :;230
Jeśli chodzi o pustaczki, to uważam, że są urocze. Lubię je, ale jednak w innych ogrodach :D

Ewcia, romantyczna z Ciebie duszyczka ;:168

Koleżanko Justynko ;:196 coś mi się obiło o uszy na temat Ballerinek... Czyli można? Można :;230
A moje wszystkie berberysy zmieniły już dawno właściciela:) Chociaż nie, jeszcze jeden przed domem przewidziany jest do eksmisji na wiosnę.
Ale, że co, Twoi faceci nie lubią róż, czy przywiązali się do berberysów :;230
Justyś, nasadzenia zawsze można wymienić... i posadzić więcej pustaczków....

Paweł, ciekawa jestem efektów Twojej pracy :)
Tej największej części ogrodu, bez planu, to trochę Ci zazdroszczę. Ale się możesz wykazać...

Jola, moje Mme Hardy siedzą zadołowane w ziemi. Cały poprzedni sezon kisiły się w tych małych doniczkach, w których do mnie przyjechały :oops: . I w tych spartańskich warunkach , często z przesuszoną bryłą ziemi, wyglądały bardzo zdrowo ! Pierwotnie planowałam posadzić je ?na ulicy? przed domem, ale nie byłam do końca przekonana... Ostatecznie znalazłam dla nich ? jak mi się wydaje supermiejsce w ogrodzie. Teraz są to róże, na które najbardziej czekam !!!
April, ale Mme Hardy dla towarzystwa Mme Plantier, która będzie się wspinać? Bo to przecież róża krzaczasta...
Jej kwiaty widziałam w różnych książkach już sto lat temu;) Szkoda mi było jednak miejsca na nie powtarzające. Teraz, przy tej liczbie różanych krzewów, przestałam tak chytrzyć :D

Gosia, to prawda :D A przed sadzeniem ostnic powstrzymywało mnie właśnie to, że się tak same rozsiewają. W tym roku jednak spróbuję... Widziałam, jak kołyszą się na wietrze... ;:170

Justynko, dziękuję ;:196 . Zegar kupowałam gdzieś w internecie, za nieduże pieniądze. Nie mam niestety już namiaru, ale spróbuj wygooglać hasło. Ja tak dotarłam do sprzedawcy.

Edyta, Purple Lodge to róża posadzona jesienią 2013 roku, a więc nie zdążyła się jeszcze wykazać;). Z moich krótkich obserwacji wynika jednak, że to zdrowa róża, o trwałych kwiatach. Hmm, to pierwszoroczniak, ale chyba z powtarzaniem też nie było najgorzej...
Na tym ostatnim zdjęciu (poprzednia strona) jest jaśniejsza niż w realu :)

Wracam do jesiennych róż...

Novalis
Obrazek

Ledreborg
Obrazek

Eglantyne
Obrazek

Baronesse
Obrazek

Bremer Stadtmusikanten
Obrazek

Laurent Cabrol. A co !
Obrazek

Obrazek

The Faun:)
Obrazek

I jakieś tam fragmenty rabatek
Obrazek

Obrazek

A ja myślę, że można Ci zaufać w tej kwestii koleżanko Alexio :;230
Jak mnie Zośki wnerwią, to posadzę szpalerek Lavender Ice... Taki mam plan B :;230

Moniś, to mamy podobne preferencje :D
Mam nadzieję, że ten śnieg, to nie na długo... U mnie teraz oscyluje w okolicach 0 ?. Biała kołderka przysłoniła mi jednak widoczek na wschodzące cebulowe...
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Ooo, to masz już wschodzące cebulowe? Ja owszem, mam cebulowe, ale tylko w doniczkach, w domu :;230 W ogrodzie cisza...
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit plan "B" jest super..... a, co!!!! też Zośki Ci wybujały :;230
Laurent Cabrol. A co !
:;230 :;230 :;230
no właśnie, a co! z nim będzie ..... czy też masz już plan "B" ?
Ania, a tak na poważnie.............. śliczne róże... ;:215 ja się nimi zachwycam... ;:170
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monia, no mam, ale oczywiście bez kwiatów :lol:
W domu też mam ? hiacynty, chociaż nie lubię ich intensywnego zapachu ;:219

Majeczko, no owszem ? momentami Zośki aspirują do parkowych :;230 . Poprzyglądam się... Może się nawrócą :;230
Laurent zostaje (chyba :;230 )
A tak na poważnie ? dziękuję ;:196
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Widzę Aniu ,że zmieniłaś avatarek .Masz w nim cudna różę kim ona jest ?????.Hiacyntów w domu nie znoszę co innego w ogródku tam roznosi się cudny zapach
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19

Post »

Witaj Aniu, ogrod w bialej odslonie , to u Ciebie wyjatkowy widok..., na krotka mete bajkowy.
Twoj nowy avatarek zupelnie nie pasuje do Ciebie..., po Zochach spodziewalabym sie lila/fioletow. Lubie Cie nawet w orangach... ;:32
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Zwrócłam uwagę na różę The Faun. Idealnie w moim guście. Możesz napisać o niej coś więcej? Jak jest wielkość kwiatków, bo wydaje mi się, że w rzeczywistości są z tych mniejszych, prawda?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”