Klon (Acer ) dyskusje ogólne
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Klon (Acer ) dyskusje ogólne
Czy Klon pospolity (Acer plantanoides) 'Princeton Gold' utrzymuje kolor żółty liści przez cały sezon? Jaka jest jego barwa liści w porównaniu z klonem jesionolistnym 'Odessanum"?
I jeszcze czy 'Princeton Gold' = 'Summer Gold' ?
I jeszcze czy 'Princeton Gold' = 'Summer Gold' ?
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Czyli wynika z tego, że cały sezon jest żółta...
Klon pospolity - ciąć?
Przesadziłem kilka klonów, które wcześniej rosły dość gęsto i w cieniu. Są wysokie na 2-3m, cieniutkie w pniu i mają tylko u góry kilka gałązek z listkami. Teraz znalazłem im nasłonecznione miejsce i mam nadzieję, że będą ładnie rosły. Chciałbym, żeby korona i pień poszły trochę wszerz. Czy powinienem je jakoś przyciąć, czy same w słońcu ograniczą patykowaty wzrost w górę i pójdą w bok?
- grzesiek_z
- 200p
- Od: 13 paź 2008, o 12:19
- Kontakt:
Proponuję zrobić im kosmetyczne cięcie ( przyciąć delikatnie i możesz podformować i korony) spowoduje to lekkie zagęszczenie, ale podcięcie zrób wczesną wiosną aby nie zostawić niezabliźnionej rany na zimę. Wiosną mimo niewielkiego kapania soków z cięć nastąpi szybkie zabliźnienie (odradzam cięcie na zimę) co ograniczy dostęp patogenu do rośliny.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
A czy chodzi o klon pospolity?Pomimo cięcia nie należy jednak liczyć na duże rozgałęzienie się klonów w bok. Z natury mają one raczej smukły pokrój.
U mnie historia z cięciem klonu pojawiła się wbraw mojej woli - Panowie robiący porządek na działce (prace techniczne) wywalili mój 4-letni klon łopatą po prostu a przy okazji jakoś jeszcze skrócili go "centralnie". Sprawa, jak pisałam, wyszła przypadkowo, przesadziłam go, i rozrósł się pięknie wszerz i jakoś tak nawet ... lepiej wygląda, bo się ładnie zagęścił.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Klon pospolity 'Golden Globe'
Witam!
Posiada ktoś może powyższy klon (pospolity Golden globe)? Interesują mnie nast. rzeczy:
- do jakiej wysokości urośnie (jest zaszczepiony (chyba) na wysokości 1,4m) i jaką ma średnicę korony
- czy może rosnąć w pełnym słońcu? (ma żółte liście i boję się, że będą 'popalone').
Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi
Grzegorz
Posiada ktoś może powyższy klon (pospolity Golden globe)? Interesują mnie nast. rzeczy:
- do jakiej wysokości urośnie (jest zaszczepiony (chyba) na wysokości 1,4m) i jaką ma średnicę korony
- czy może rosnąć w pełnym słońcu? (ma żółte liście i boję się, że będą 'popalone').
Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi
Grzegorz