Kwiat nietoperz (Tacca chantrieri) - pielęgnacja, problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Przemo dziękuję za rady ;:196 są one bezcenne ;:225 u mnie oprócz zaniedbania w podlewaniu to wina musi tkwić w przeciągu, bo stoi niedaleko okna balkonowego, jutro zmieni miejsce zamieszkania, zrobię jej kąpiel i resztę zabiegów pielęgnacyjno - ochronnych i wtedy zobaczymy ;:177
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niestety, moja padła po oprysku.Okazało się, ze korzenie zgniły, choć podłoże było tylko lekko wilgotne. Oczyściłam bulwkę, osuszyłam. Przez noc przeleżała bez podłoża, a dziś ją wsadziłam w kulki żelowe. Mimo oprysku liściom dalej obsychały brzegi, musiałam je obciąć. Został tylko jeden malutki wychodzący ze środka. Staram się ratować to, co zostało, ale nie mam specjalnie nadziei. Bardzo mi jej żal. Tak się cieszyłam, gdy rosły jej takie piękne, duże liści. :(
emil2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 lip 2008, o 17:10

Tacca nivea-Biały kwiat nietoperz, czy ktoś już uprawia?

Post »

Obrazek

Witam, udało mi się zdobyć sadzonkę Tacca nivea, ale bardzo boję się jej uprawy. Co prawda z czarną taccą (Tacca chiantrieri) nie mam problemów w uprawie, ale słyszałem, że biała potrafi takie sprawiać, oczywiście nie wiem czy to prawda, dlatego prosiłbym o kilka praktycznych rad, jeśli ktoś ma doświadczenia z tym gatunkiem.
Udało mi się kupić tylko jedną, małą sadzonkę, może kiedyś będzie jeszcze okazja kupić więcej... (narobiłem "smaku" m.in znajomym)

Będę wdzięczny za wszelkie porady praktyczne.

Pozdrawiam i z góry dziękuję
Awatar użytkownika
ma24ja
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 5 cze 2008, o 14:43

Post »

Piękna ,ja wysiałam nasionka ale nie zeszły, mam nadzieję że spotkam ją kiedyś w kwiaciarni albo jakimś markecie
tutaj poczytaj jak ją pielęgnować http://bio.binertia.com/podstrony/rosliny/takka.html :)
z tego co wyczytałam pielęgnuje się je jednakowo,jednak ekspertem nie jestem ,
udanej chodowli pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Casaa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 sie 2008, o 18:14
Kontakt:

Post »

Witam

Dziś dostałam nasiona takki, jest to mój drugi komplet (pierwsze nie wzeszły). Jak należy przygotować nasiona do wysiew? Jak długo moczyć?

Dziękuję za wszelkie rady.

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie!
Czy ktoś ma pozytywne doświadczenia z wysiewem :?:
Kupywałam inne i te parę złotych nie zrobiło większej różnicy :roll: Właśnie czekam na przesyłkę.
Mam nadzieję,że może te z siewu zaadoptowane w naszych warunkach dadzą radę i kieeedyś może zakwitną :wink:
Ja tu martwiłam się opadającymi pączkami storczyków a Wam padły roślinki :( -przy takich informacjach te pączki to "pikuś" :roll:
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 23:48

Post »

Wysiew to strata czasu, muszą być bardzo świeże nasiona (rzadkość, niemożliwe w PL), a kiełkowanie zajmuje wiele miesięcy przy utrzymywaniu stałych warunków.
Taniej wychodzi kupno sadzonki/bulwy.
Ja kupiłem sobie bulwę (T. nivea/integrifolia) na znanym polskim serwisie aukcyjnym oraz niechcący T. chantrieri za 3$ na ebayu (zalicytowałm od niechcenia zanim kupiłem białą, okazało się że wygrałem :D ). Mam pytanie o doniczkę. O ile powinna być większa niż bulwa?

EDIT. Za 3$ były 2 bulwy... :wink:
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z Tacca próbowałam kilka razy i więcej próbować nie będę. Doszłam do wniosku, że to roślina do szklarni, a nie do hodowania w mieszkaniu. Na nasiona nie ma co liczyć, nie wykiełkują, natomiast z bulwek nawet jeśli coś wyrośnie, to zaczyna brązowieć i pada.
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 23:48

Post »

Niestety dla białej liść usycha (nawet się nie rozłożył), a chantrieri stoją w miejscu...
Awatar użytkownika
germini
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 maja 2009, o 01:25

Post »

Dorobiłam się dziś własnej czarnuli, już kwitnącej. Jest niesamowita, przepiękna; nie mogę się napatrzeć.

Przyznam jednak, że Wasze perypetie z tą rośliną nie nastrajają mnie optymistycznie :(

Jeśli od czasu Waszych ostatnich postów wzbogaciliście się o jakieś nowe informacje, doświadczenia, to proszę, podzielcie się tutaj nimi ;)
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jedno tylko ci powiem - Tacca lubi ciepło i dużą wilgotność powietrza, lubi jasno, ale nie bezpośrednie słońce. Koniecznie ustaw ją na tacy wysypanej keramzytem i zalanej woda, ale tak, aby doniczka nie ciągnęła wody. To zwiększy wilgotność powietrza wokól niej. Ziemia musi być stale lekko wilgotna, ale nie mokra, bo jej bulwa jest podatna na gnicie. Liście zamgławiaj jak najczęściej. To przepiękny kwiat, ale w naszych domach trudno zapewnić jej odpowiednie warunki, szczególnie zimą, gdy od ogrzewania powietrze jest suche.
Awatar użytkownika
germini
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 maja 2009, o 01:25

Post »

Wando, moja tacca już stoi na tacy z wilgotnym keramzytem. Zastanawiam się, czy nie włożyć tej tacy do jeszcze większej tacy wypełnionej wodą (tak, by ta woda nie wlewała się do tej mniejszej tacy ;)). Ma to jakiś sens?
Zamgławiać, zamgławiam. Nie wiem tylko, czy lepsza do tego (i do podlewania) będzie woda z filtra, czy raczej przegotowana i odstana.

O losie. Cała zestresowana jestem :roll: ;)
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chyba jedna i druga dobra, ale stawiała bym jednak na tę z filtra.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”