Mój piękny ogród!! ale od czegoś najpierw trzeba zacząć :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój piękny ogród!! ale od czegoś najpierw trzeba zacząć :)

Post »

Moniś są gminy ,które niechetnie wydają pozwolenia na wycinkę,u mnie to była prosta formalnosć ,też balam się że będą problemy ,ale jak poczytałam o karach to musiałam spróbować , bo wyliczylam ,że partyzantka mogła by mnie kosztować połowę tego co dałam za dom :shock:
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23

Post »

Wątpię czy dostaniesz na nie pozwolenie ... . Oczywiście radziłbym przycięcie ich , jednak cudów raczej nie stworzysz z takich wielkich świerków , korzenie pewnie też sięgają daleko . :?

Ja to bym tak je przyciął albo i nawet wyżej nad ogrodzeniem .Długa drabina wolno stojąca i dasz radę sekatorem .

Obrazek
Awatar użytkownika
Migla88
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 gru 2014, o 16:22

Post »

Poczytałam trochę na ten temat i trochę dopytałam znajomych i muszę stwierdzić że bejka to jakiś cud że Tobie tak łatwo dało się to załatwić, dzięki Tobie miałam nadzieje że jednak i ja dostane, ale czytając na internecie i gadając z ludźmi nadzieja poszła w dal, u nas jest to prawie niemożliwe i podobno opłaty są niemałe zwłaszcza że chce wyciąć koło 15 drzew na całym placu jak nie więcej... zacznę od przycinania ich i to dość konkretnie.

Dzięki Paweł! Widzę że z Ciebie młodszy specjalista do spraw ogrodnictwa, przycinania i motoryzacji z tego co kiedyś wyczytałam :D

Jak patrze na to co dzieje się za oknem to mam jeszcze sporo czasu na obmyślenie planu, u mnie śniegu po kolana i dalej sypie, a w radiu usłyszałam że świstak przepowiedział jeszcze 6 tygodni zimy ;:306 wiec wiosna szybko nie przyjdzie :D :D
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniś a jakie opłaty :shock: przecież to bezpłatne jest :!: Zapytaj sie najpierw w gminie czy możesz się starać o takie pozwolenie ,choćby ze wzgledu na bliskość domu,nic nie ryzykujesz a może się okazać,że nie taki diabeł straszny...jak nie to masz dwie opcje....kombinować dalej,albo polubić :) U mnie też sąsiedzi byli zaskoczeni ,że wystarczyło pójść i napisać podanie :wink:
Awatar użytkownika
Migla88
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

haha rzeczywiście wynikła pomyłka.. tak to jest jak się rozmawia przy drinku (albo 3) :D mojemu rozmówcy chodziło o opłaty-kary za wycięcie drzew bez pozwolenia, co i tak dla mnie jest śmieszne :? ale tego chyba nie zmienimy niestety. warto spróbować a może się uda Dzięki bejka
Awatar użytkownika
Migla88
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

HEJ!!
Z radością informuje że moje podchody ogrodnicze zakończyły się sukcesem :) tylko nie spodziewałam się że aż tak dużo sadzonek uda mi się wyhodować. Pomidorki i ostre papryczki rosną ekspresowo ;:138 teraz tylko czekać na maj a później na zbiory :D
Obrazek

Od kilku dni zakochałam się w kolejnej roślince. Przeglądając forum natknęłam się na FUKSJE W FORMIE DRZEWKA i od razu mnie tknęło :D Mały krzaczek fuksji dostałam od mamy rok temu, głupio się przyznać ale właściwie w żaden sposób o niego nie dbałam, położyłam na parapecie w chłodnym miejscu i podlewałam, nic o nim nie wiedziałam. Dopiero niedawno zobaczyłam co pięknego można zrobić z fuksji i zadbałam o krzaczka. Ze starszej sadzonki nie zrobię już raczej żadnego drzewka, ale postanowiłam troche poczytać i zrobić własne sadzonki, podobno jest to naprawdę proste, zobaczymy jak będzie w praktyce :wink: jeśli ktoś z was ma prywatne doświadczenia w formowaniu fuksji na drzewko , ile czasu rośnie i inne przydatne info to bardzo chętnie poczytam :D dziś zabieram się za zrobienie sadzonki a może i kilku jeśli będę miała z czego :wink:

po prawej stronie to krzaczek od mojej mamy , a po lewej moja nowa sadzonka, którą podobno trzeba moczyć w wodzie kilka godzin zanim wsadzi się ją do ziemi
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Migla88
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Bardzo chciałabym prosić jeszcze o pomoc w informacjach gdzie mogę nabyć patyki hortensji kolorowych?? różowych albo niebieskich?? może ktoś z was ma nadwyżkę to chętnie kupie, albo zna kogoś kto mógłby mi odsprzedać, bardzo proszę o info :D
oczywiście interesują mnie również inne roślinki które można kupić w rozsądnej cenie jeśli ktoś z was ma to proszę o kontakt :) naprawdę bardzo mi zależy :roll: :D
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniś a przeglądałaś wątki sprzedażowe na forum :D
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moniko JolantaG na forum ma patyczki ja u niej brałam.
Awatar użytkownika
Migla88
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

super!! Dzięki za info! właśnie złożyłam zamówienie ;:138
Awatar użytkownika
Migla88
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Patyczki w końcu do mnie dotarły kilka dni temu ;:138 - róże pnące różnych rodzajów i kolorów, datura wieloletnia żółta i być może nawet i różowa :D i różowa hortensja ;:138
Obrazek Obrazek

zabrałam się za ukorzenianie, ale było tego tak dużo że skończyłam dopiero dziś :D
Dziś też powstała mini szklarnia, ponieważ skończyło mi się miejsce na moje eksperymenty, może nie jest ona najpiękniejsza i idealna ale ważne że jest funkcjonalna, bardzo przydatna, no i zrobiona własnymi rękami :D

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek za pare lat może i mnie uda się wyhodować takie okazy jak u Joli :D
w tak brzydką pogodę zwierzęta miały najlepsze nastroje na zabawy Obrazek Obrazek Obrazek
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04

Post »

No, no, napracowałaś się ;:108 życzę owocnego ukorzeniania :) fotki roślin macierzystych przepiękne, trzeba trzymać kciuki, żeby "dzieciaki" poszły w ślady rodziców :lol:
Szklarnia świetna, choć widać, że nie tylko dla roślin się nada ;:306
Fotki psinki z kociakiem mnie chyba najbardziej urzekły ;:167 ;:167 ;:167 cudne!!! ;:oj
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18

Post »

Moniko moje patyczki hortensji są w wodzie i zaczynają puszczać powoli korzonki.Nie wszystkie jeszcze ale niech kilka mi się uda ukorzenić to będzie sukces tym bardziej,że robię to pierwszy raz.
A jak radość jak się uda :tan Powodzenia w ukorzenianiu :)
Awatar użytkownika
Migla88
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Szamanka "dzieciaki" chyba osiągną taką dojrzałość jak rodzice po ukończeniu 18-stu lat :D Szklarenka przyda się również na tak zwany KARNY JEŻYK dla niegrzecznych osobników :D A zwierzaki u mnie to banda wariatów, Malamut bawi się z małym kotkiem a shih tzu zabawia króliki, także wszystko jak w przyrodzie ;:306

beacia0088 właśnie to też jest pierwsza moja przygoda z ukorzenianiem hortensji, też trzymam je w wodzie ale dopiero od 4 dni, po jakim czasie Tobie zaczynały puszczać korzonki?? i gdzie je trzymasz?? bo ja na parapecie ale bez słońca i nie wiem czy to nie jest mój błąd
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23

Post »

Trzymak kciuki za ukorzenienie ich . ;:215
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”