Cytryna z pestki

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tkordus
200p
200p
Od: 17 mar 2010, o 14:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cytryna z pestki.

Post »

Witam!

Czy ktoś może wie dlaczego moja cytrynka jest taka blada?
Obrazek
Było to nasionko posiane do ziemi ogrodowej. Wraz z początkiem jesieni tak zbladła. Stała na zachodnim parapecie, teraz jest na południowym.
shhake
50p
50p
Od: 23 kwie 2014, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje zbladły po odżywce, może to też jest przyczyną u Ciebie?
Awatar użytkownika
tkordus
200p
200p

Post »

Właśnie nawozu wieloskładnikowego dostała po tym jak zbladła. Może światła ma za mało, sam nie wiem. Może zrobię jej doświetlanie czerwonymi i niebieskimi LEDami.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Pierwsze skojarzenie to niedobór azotu. Przyszedł mniej słoneczny okres. I ziemia w doniczce przestała się tyle nagrzewać, a za czym idzie przesychać, przez co zwiększyła się wilgotność gleby, za czym idzie zmniejszył się stopień pobierania składników z gleby. Ja bym zrobił oprysk dolistny jakimś wieloskładnikowym :) A Ty granulat wysypałeś? Co do doświetlania, to chyba za wcześnie. Jeszcze nie powinno to mieć tak poważny wpływ
Awatar użytkownika
tkordus
200p
200p

Post »

Może masz rację, jeśli tu jest podobnie jak u pomidorów - z tego co mi się przypomina to jeśli głodne pomidory podwijają liście to oprysk pomoże. Lecę po opryskiwacz.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tylko nie przedobrz. Pamiętaj, że już jesień i roślinę trzeba przygotowywać do zimowej wegetacji :)
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

tkordus jak tam Twoja cytrynka po oprysku z nawozem?
ranma11
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 sty 2015, o 00:48

Post »

Wybaczcie że odgrzewam kotleta ale robię to w nadziei, że znajdzie się tu ktoś kto się zna.
Mam pytanie o nasiona wielozarodkowe:
Czy w takim nasionku(przy założeniu że jest to nasiono dwuzarodkowe) poszczególne "komplety: dwie części bielma + zarodek" powinny być jeszcze połączone między sobą(w sensie np. zrośnięte częściami bielma)??
Bo w swoich poszukiwaniach takich nasionek znalazłem nasionko cytryny które właśnie miało dwa komplety, jednak dało się je bezpiecznie rozdzielić* i nie wiem czy trafiłem czy "to tylko taki żart".
Generalnie nastawiałem się raczej na mandarynkę z racji potencjalnie mniejszych gabarytów i tych to kilkanaście wysiałem, a z cytryną jakoś nie chciało mi się próbować. No ale skoro już miałem pestki to czemu by nie sprawdzić. Więc żeby nie wysiewać ton pestek i nie czekać na efekty po prostu obierałem je "tak do końca" czyli tą brązową osłonkę też no i jedno się trafiło i już po jednym dniu w "prowizorycznej kiełkowalni" po wzięciu w palce rozłączyło się. Jednak obydwa zarodki mają po 2 części bielma, więc zakładam że "są wciąż żywe i zdrowe".
Zdjęć samej pestki niestety nie wstawię bo nie mam sprzętu do zdjęć makro a na normalnych to nic nie będzie widać.
ogrodnik12
500p
500p
Od: 17 mar 2014, o 19:40

Post »

Mam cytrynę z pestki i ma pączka kwiatowego! ;:138 Jestem tym zaskoczony! ;:oj Ma ok. 2-3 lata. Jest również wielozarodkowa(są dwie roślinki z jednej pestki: jedna właśnie z tym pączkiem kwiatowym). :tan
Zwycięscy to przegrani, którzy się nie poddali.
Pozdrawiam Jan
ogrodnik12
500p
500p
Od: 17 mar 2014, o 19:40

Post »

A oto zdjęcia pączka kwiatowego 2 letniej cytryny :

Obrazek

A to zdjęcie tej 2 letniej cytryny w całości (na zdjęciu nie ma pączka kwiatowego, ponieważ spadł tuż przed zrobieniem zdjęcia ;:145 ):

Obrazek

To ta jasnozielona na samym środku. Na jej czubku widać miejsce, z którego odpadł pączek.

Pączek po odpadnięciu ( ;:145 ):

Obrazek
Zwycięscy to przegrani, którzy się nie poddali.
Pozdrawiam Jan
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Super. :D Nie ma się czym przejmować, tylko cieszyć. :) Krzaczek był jeszcze za mały, by utrzymać owoc. Jednak już wiadomo, że ten krzak ma wspaniałą przyszłość. :D Ja bym zostawił w doniczce tylko tą, która miała pączek.
Artuan
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 sie 2015, o 11:27

Cytrynka albinos?

Post »

Witajcie.

Jakiś czas temu podjąłem się znów próby wyhodowania cytryn i wrzuciłem do swojej szklarenki kilka pestek z cytryny. Już od jakiegoś czasu byłem lekko zaskoczony, bo w jednym miejscu kiełkowało mi coś dziwnego. Dziś ciekawość zwyciężyła. Ma ktoś może pojęcie lub podejrzenia co to może być?

Teraz już tylko na 80% jestem pewien że tam były tylko pestki cytryny ;P

Obrazek
Obrazek
Obrazek

(Sorki za to 3, ale co wrzucę to mi samo przekręca je.)
Awatar użytkownika
kaczmar005
200p
200p
Od: 17 lip 2010, o 20:44
Kontakt:

Re: Cytryna z pestki

Post »

To cytryna albinos... niestety nic z niej nie będzie...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”