Moje storczyki i ...masa pytań
Ja ostatnio byłam w praktikerze, myslałam ze cos sobie dokupie,ale juz zadnego wyboru nie było,tylko kilka sztuk i to na dodatek biedactwa prawie bez lisci, stożek wzrostu cały pognity i zasuszony,jeszcze kwitł i zastanawiałam sie nad kupnem,ale jezeli nie ma juz stoszka,to mozna go jakos odratować?spowodować ze pojawią sie świeze liscie?
MoNiKa
dlatego tez zrezygnowałam, zwłaszcza że nie było zadnej przeceny na nie,20zł i ani złotówki mniej
a mam jeszcze za małe doświadczenie,zeby probowac ratowac taka roslinke, tylko po prostu zal było patrzeć
ja to od razu jestem zła na te wszystkie panie w kwiaciarni jak moga doprowadzic do takiego stanu rosline
a mam jeszcze za małe doświadczenie,zeby probowac ratowac taka roslinke, tylko po prostu zal było patrzeć
ja to od razu jestem zła na te wszystkie panie w kwiaciarni jak moga doprowadzic do takiego stanu rosline

MoNiKa
- Wanda
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Najgorsze jest to, że takich zupełnie przekwitniętych nikt nie kupi, oczywiście poza storczykomaniakami, a tych jest niewielu. Też jest mi niezmiernie żal takich roślin, szczególnie, gdy wiem, że z pewnością bym odratowała. One wolą wyrzucić, niż sprzedać za symboliczną cenę. W mojej kwiaciarni za nic nie chcą takich sprzedać poniżej 20 zł.
- BEATA55555
- 200p
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
a u mnie ostatnio były przecenione storczyki (z 20 na 15). przekwitające, ale w dobrym stanie, przynajmniej mój. mój miał też drugi, nierozwinięty jeszcze pęd. to ten pomarańczowy, co sobie kupiłam przed wystawą.BEATA55555 pisze:W mojej biedronce też stoją od miesiąca takie biedaki, przeceny nie zrobią bo podobno brak zgody dyrekcji. Zabiedzone a w zasadzie zasuszone strasznie. Gdyby przecenili to na pewno chętni by się znależli. Po przeceny jeżdżę do Tomaszewskiego albo na giełdę kwiatową.
Monisiu u mnie obecnie kwitnie kilka falenopsisów z uśpionych oczek i kilka, które rozwinęły po jednym kwiatku z ostatniego oczka z pędu i teraz oprócz kwiatków jedynaków ;:225 wypuszczają nowe pędy kwiatowe
więc pewnie i Twój tak zrobi i będzie Ciebie cieszył nowymi kwiatkami , trzymam mocno kciuki
do do kupowania falenopsisów bez stożka wzrostu jest bardzo ryzykowne, tym bardziej, że cena nie zachęcała do zakupu
ja ostatnio kupiłam dwa falenopsisy po kwitnieniu ale są w bardzo dobrym stanie, zarówno korzenie jak i liście
jeden z nich był nie przeceniony, ale wzięłam go do kasy i zapytałam czy go też przecenią, bo już nie kwitnie i przecenili, więc czasem warto zapytać ;:225

do do kupowania falenopsisów bez stożka wzrostu jest bardzo ryzykowne, tym bardziej, że cena nie zachęcała do zakupu

Monisiu bądźmy dobrej myśli, by łodyżka nie uschła i wypuściła nowe pędy boczne
a nowe pędy kwiatowe zapewne się pojawią, bo moje storczyki szaleją i wypuszczają i nowe pędy i przedłużają stare pędy na ostatnich oczkach i wypuszczają pędy boczne i wszystko zaczęło się dziać tak nagle, że sama do tej pory jestem bardzo mile zaskoczona ;:225 czego i Tobie życzę

a nowe pędy kwiatowe zapewne się pojawią, bo moje storczyki szaleją i wypuszczają i nowe pędy i przedłużają stare pędy na ostatnich oczkach i wypuszczają pędy boczne i wszystko zaczęło się dziać tak nagle, że sama do tej pory jestem bardzo mile zaskoczona ;:225 czego i Tobie życzę

- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
ja bym wsadziła w podłoże normalnie, te korzonki są zdrowe i pewnie niebawem storczyk wypuści kolejne 

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki