Siew, rozsada,pikowanie cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Podłoże do wysiewów

Post »

Z tej firmy nigdy nie kupowałem. Zaopatruję się też od producenta na literę K ;:215 (żeby nie robić reklamy).Worek 200l. - 36 zł.ale próba nie strzelba-eksperymentuj.

Pozdrawiam. :wit
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Torf odkwaszony kupuje od kilku lat.Nie zawsze od tego samego producenta,ale nigdy nie zdarzyło się
aby był niedobry.I wcale mu nie przeszkadza,że był przemrożony,gdyż mrożenie jest jednym z warunków jego produkcji.W końcu komuś trzeba wierzyć i zawsze w workach 80 l. ;:304 ;:304
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czy w takim odkwaszonym torfie mieliście nieproszonych gości ? :evil:
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Nigdy, to jest podłoże jałowe i nie może mieć żadnych nieproszonych gości. Torf odkwaszony jest czysty bez względu na producenta.
Tylko trzeba pamiętać żeby zasilać nawozami po wschodach nasion, ale ostrożnie, lepiej za mało niż za dużo.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Comcia, dziękuję.
To już wiem, co zastosuję następnym razem.
Nigdy nie miałem ziemiórek, chciałem lepiej, to mam. :(
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

w ostatnim odcinku "Rok w ogrodzie" Czukasow pokazywał jak robi podłoże z torfu odkwaszonego - dwie łopatki torfu i jedna łopatka piasku, wymieszać i zasilać ... możesz sobie obejrzeć na VOD TV
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja zamiast piasku wolę perlit.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19

Post »

Potwierdzam info Comci.Nigdy nie miałem żadnego problemu z torfem odkaszonym.
W ub.roku mieszałem go również z częścią ziemi,która miała 1,2 kg./m3.nawozu. ;:304 ;:304
Nie uzywałem tez ani perlitu,ani piasku.Perlit mieszałem z podłożem dopiero jak wysadzałem do donic na miejsce stałe. ;:333 ;:333
Awatar użytkownika
Krzysztof81
100p
100p
Od: 19 sty 2014, o 18:07

Post »

Elfia pisze:Casto zrobi wiosenną promocję i stare zapasy zejdą jak woda. Kogo to obchodzi w takim markecie, że być może ludziom zamiast siewek wyrośnie plantacja pleśni? 8-)
U mnie w brico jest ziemia do wysiewów agrotofu z Czaplinka i jeszcze jakaś no name w 80 litrowych workach. Przynajmniej produkowana w listopadzie ubiegłego roku.
O jakiej pleśni mowa?
Wiesz, że często na torfie występuje nieszkodliwy grzyb :) Dokładnie jego nazwy nie pamiętam to nie będę kaleczyć :wink:
Aiss pisze:Dziś poszłam na całość i nabyłam torf firmy Athena 80L za ok.9 zł. w OBI ;:65 Pogmerałam sobie paluchem w naderwanym worku i tak mnie widok ucieszył, że chociaż torf był zmrożony na beton potargałam do kasy.Zastanawiam się czy coś do tego domieszać, czy można użyć czystego? Na wszelki przypadek wzięłam trochę ziemi z tunelu z działki. Na działce pod furtką jakiś konik zostawił mi mega prezent :;230 Mój EM ma sobie teraz używanie, twierdzi, że dawno mi się tak gęba nie śmiała...Ot, takie tam uroki ogrodnictwa ;:306 Teraz tylko pozostaje dylemat jak tu dogodzić przyszłej rozsadce pomidorków zachowawszy pełną dyskrecję ;:170 Kochani czekam na pomysły
Ja ok 4 lata temu miałem kilka worków tego torfu w użyciu i nie przekonał mnie osobiście. W dłoni wydawał się jakiś dziwny :roll:

Do siewu używam ziemi uniwersalnej (torfowej).W kuwecie wierzchnia warstwa jest przesiana przez drobne sitko. Torf musi być tylko lekko wilgotny bo bardziej będzie zapychać otwory, ale można je uderzyć :wink: W czystym torfie odkwaszonym nie sieje bo jest jałowy i trzeba szybko delikatnie zasilać. Czasem dodaje troszkę piasku, ale sporadycznie. Używam nawet torfu z zeszłego roku, który kupiłem w czerwcu :)
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

Jest też substrat torfowy, czyli torf wysoki odkwaszony plus nawóz (zazwyczaj 0,6 kg na m3).
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Czy dodanie perlitu do podłoża Sterlux jest konieczne :?:Mam zamiar wysiać w nim pomidorki, gdzieś czytałam, że jest dostatecznie rozluźnione .
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja do Sterluxu perlitu nie dodaję, natomiast mam zastrzeżenia co do jakości, których w poprzednim roku nie miałem. Otóż w ziemi jest sporo korzeni i kawałki ok 3-5 cm gałęzi.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
Krzysztof81
100p
100p
Od: 19 sty 2014, o 18:07

Post »

Może akurat trafiłeś na partię gdzie torf był kopany przy drzewach lub zwyczajnie maszyna się im jakaś zepsuła. Kup za jakiś czas worek i zobaczysz :wink:
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”