Rośliny cebulowe

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ola177
50p
50p
Od: 9 sty 2007, o 13:19

Post »

No właśnie w takim samym wazoniku jest moja cebulka!! jak zakwitnie to wstawie fotki :)
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Olu na kartoniku jest chyba 'instrukcja obsługi' hiacynta. :D :D :D
Ksenna
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 5 sty 2007, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obrazek

W tego typu wazonikach wodę wlewa się do tej dolnej części odrobinę poniżej zwężenia. Do górnej wstawia się cebulę. Cebula ma być cały czas sucha. Dla tych co chcą przyspieszyć kiełkowanie korzeni, a potem pędu to mogą przykryć to czymś przezroczystym(np większym słoikiem) i postawić byle gdzie do czasu pokazania sie zielonego pędu. Potem na światło, ale nie na słońce.
Pozdrawiam Ksenia
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Mam zamiar kupić parę nowości cebulowych, czy ktoś je zna?:chasmanthe,leucocoryne,rhodohypoxis,schizostylis,watsonia :roll:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 15 wrz 2006, o 23:07

Post »

Lady-r pisze:Mam zamiar kupić parę nowości cebulowych, czy ktoś je zna?:chasmanthe,leucocoryne,rhodohypoxis,schizostylis,watsonia :roll:
Niewiele można znaleźć informacji o tych roślinkach na polskich stronach. Udało mi się tak na szybkiego wyszperać tylko to. Może się przyda.

Rhodohypoxis - http://polplant.pl/ru/produkt.php?p_id=2471 http://www.rkmk.cyberdusk.pl/artykuly/cenne_2.html

Schizostylis - http://www.nasionka.com.pl/catalog/prod ... anguage=cz
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jarku czy kupowałeś coś z tej strony o nasionkach?
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Ksenna
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Obrazek Chasmanthe. Może się to komuś podoba bo mnie nie. A uprawia się tak samo jak krokosmię . To ten sama rodzina botaniczna.

ObrazekLeucocoryne(nie ma polskiej nazwy botanicznej ale popularnie bywa nazywana męczennicą). Celowo wklejam ten rysunek bo w necie pokazywane są wyłącznie kwiaty z uwagi na nieciekawość całej rośliny. Niemniej jak ktoś lubi ciekawostki to czemu nie. Samych ciekawych odmian jest chyba z piętnaście. Jak ktoś się zdecyduje to proszę sadzić cebule co 5 cm wówczs mając kilka będzie jakiś efekt.

Obrazek Rhodohypoxis. To maleńka roślinka 10-15 cm. W naszych warunkach może być uprawiana tylko w doniczkach na sezon dołowanych np. na skalniaku, a na póżną jesień i zime zabieranych do pomieszczeń.Kłacza muszą być przetrzymywane w ziemi w której rosły. To najbardziej praktyczny sposób przechowywania.

Obrazek Schizostylis. Roślina którą powinni mieć właściciele oczek wodnych. Potrzebuje dużo wilgoci w podłożu. Na zimę wykopać. Kwitnie późnym latem aż do przymrozków. Na zimę wykopać.

ObrazekWatsonia. Urośnie praktycznie w każdym ogrodzie. Roślina wysoka nawet ponad metr. Cebule na zime wykopać.
Pozdrawiam Ksenia
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ksena faktycznie masz rację ,że to nie są cuda ,a niestety przedstawia je tak mój katalog wysyłkowy.Czy masz może jakieś z nich w swoim ogrodzie?
Mój ogródek cz.1
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 15 wrz 2006, o 23:07

Post »

Lady-r pisze:Jarku czy kupowałeś coś z tej strony o nasionkach?
Niestety nie kupowałem nic od nich.
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
Ksenna
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Lady-r a jak ma przedstawiać jeśli chce sprzedać. Polecałabym ci z doświadczenia Rhodohypoxis. Ja to wsadziłam do doniczki i razem z doniczką z początku poszedł na rabatę, ale z uwagi na jego niewielkie rozmiary nie było go widać. Teraz kiedy się rozrósł to zobaczysz go wszędzie. Niemniej u mnie rośnie cały czas w donicy na tarasie. Jak dorobię się aparatu cyfrowego będę mogła pokazać własne zdjęcia.
Moja rada kup jeden gatunek, ale kilka roślin i na początek wsadź do niezadużej, miskowatego kształtu donicy.
Pozdrawiam Ksenia
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Hmm...ale to katalog znanej ,dużej firmy i bardzo popularnej :roll:
Mój ogródek cz.1
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

:D Pokazały się już w sprzedaży bulwki begoni zwisającej. Kilka kolorów. Ja kupiłam oczywiście czerwone... :wink:
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Nelu czy ty wszystko czerwone najbardziej lubisz?
Mój ogródek cz.1
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”