Rośliny cebulowe
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 5 sty 2007, o 21:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W tego typu wazonikach wodę wlewa się do tej dolnej części odrobinę poniżej zwężenia. Do górnej wstawia się cebulę. Cebula ma być cały czas sucha. Dla tych co chcą przyspieszyć kiełkowanie korzeni, a potem pędu to mogą przykryć to czymś przezroczystym(np większym słoikiem) i postawić byle gdzie do czasu pokazania sie zielonego pędu. Potem na światło, ale nie na słońce.
Pozdrawiam Ksenia
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam zamiar kupić parę nowości cebulowych, czy ktoś je zna?:chasmanthe,leucocoryne,rhodohypoxis,schizostylis,watsonia
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
- Od: 15 wrz 2006, o 23:07
Niewiele można znaleźć informacji o tych roślinkach na polskich stronach. Udało mi się tak na szybkiego wyszperać tylko to. Może się przyda.Lady-r pisze:Mam zamiar kupić parę nowości cebulowych, czy ktoś je zna?:chasmanthe,leucocoryne,rhodohypoxis,schizostylis,watsonia
Rhodohypoxis - http://polplant.pl/ru/produkt.php?p_id=2471 http://www.rkmk.cyberdusk.pl/artykuly/cenne_2.html
Schizostylis - http://www.nasionka.com.pl/catalog/prod ... anguage=cz
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
Jarku czy kupowałeś coś z tej strony o nasionkach?
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Mój ogródek cz.1
-
- 20p - Rozkręcam się...
Chasmanthe. Może się to komuś podoba bo mnie nie. A uprawia się tak samo jak krokosmię . To ten sama rodzina botaniczna.
Leucocoryne(nie ma polskiej nazwy botanicznej ale popularnie bywa nazywana męczennicą). Celowo wklejam ten rysunek bo w necie pokazywane są wyłącznie kwiaty z uwagi na nieciekawość całej rośliny. Niemniej jak ktoś lubi ciekawostki to czemu nie. Samych ciekawych odmian jest chyba z piętnaście. Jak ktoś się zdecyduje to proszę sadzić cebule co 5 cm wówczs mając kilka będzie jakiś efekt.
Rhodohypoxis. To maleńka roślinka 10-15 cm. W naszych warunkach może być uprawiana tylko w doniczkach na sezon dołowanych np. na skalniaku, a na póżną jesień i zime zabieranych do pomieszczeń.Kłacza muszą być przetrzymywane w ziemi w której rosły. To najbardziej praktyczny sposób przechowywania.
Schizostylis. Roślina którą powinni mieć właściciele oczek wodnych. Potrzebuje dużo wilgoci w podłożu. Na zimę wykopać. Kwitnie późnym latem aż do przymrozków. Na zimę wykopać.
Watsonia. Urośnie praktycznie w każdym ogrodzie. Roślina wysoka nawet ponad metr. Cebule na zime wykopać.
Leucocoryne(nie ma polskiej nazwy botanicznej ale popularnie bywa nazywana męczennicą). Celowo wklejam ten rysunek bo w necie pokazywane są wyłącznie kwiaty z uwagi na nieciekawość całej rośliny. Niemniej jak ktoś lubi ciekawostki to czemu nie. Samych ciekawych odmian jest chyba z piętnaście. Jak ktoś się zdecyduje to proszę sadzić cebule co 5 cm wówczs mając kilka będzie jakiś efekt.
Rhodohypoxis. To maleńka roślinka 10-15 cm. W naszych warunkach może być uprawiana tylko w doniczkach na sezon dołowanych np. na skalniaku, a na póżną jesień i zime zabieranych do pomieszczeń.Kłacza muszą być przetrzymywane w ziemi w której rosły. To najbardziej praktyczny sposób przechowywania.
Schizostylis. Roślina którą powinni mieć właściciele oczek wodnych. Potrzebuje dużo wilgoci w podłożu. Na zimę wykopać. Kwitnie późnym latem aż do przymrozków. Na zimę wykopać.
Watsonia. Urośnie praktycznie w każdym ogrodzie. Roślina wysoka nawet ponad metr. Cebule na zime wykopać.
Pozdrawiam Ksenia
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
Ksena faktycznie masz rację ,że to nie są cuda ,a niestety przedstawia je tak mój katalog wysyłkowy.Czy masz może jakieś z nich w swoim ogrodzie?
Mój ogródek cz.1
Mój ogródek cz.1
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
- Od: 15 wrz 2006, o 23:07
Niestety nie kupowałem nic od nich.Lady-r pisze:Jarku czy kupowałeś coś z tej strony o nasionkach?
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
-
- 20p - Rozkręcam się...
Lady-r a jak ma przedstawiać jeśli chce sprzedać. Polecałabym ci z doświadczenia Rhodohypoxis. Ja to wsadziłam do doniczki i razem z doniczką z początku poszedł na rabatę, ale z uwagi na jego niewielkie rozmiary nie było go widać. Teraz kiedy się rozrósł to zobaczysz go wszędzie. Niemniej u mnie rośnie cały czas w donicy na tarasie. Jak dorobię się aparatu cyfrowego będę mogła pokazać własne zdjęcia.
Moja rada kup jeden gatunek, ale kilka roślin i na początek wsadź do niezadużej, miskowatego kształtu donicy.
Moja rada kup jeden gatunek, ale kilka roślin i na początek wsadź do niezadużej, miskowatego kształtu donicy.
Pozdrawiam Ksenia
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
Hmm...ale to katalog znanej ,dużej firmy i bardzo popularnej
Mój ogródek cz.1
Mój ogródek cz.1
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
Nelu czy ty wszystko czerwone najbardziej lubisz?
Mój ogródek cz.1
Mój ogródek cz.1