Keiki (nowy przyrost) - porady
Re: identyfikacja storczyków :)
Witam
Dawno mnie tu nie było...upolowałam znowy dwa piękne falki..pierwszy nawet z małą niespodzianką. No i właśnie czy tego maluszka można już do innej doniczki przesadzić,czy poczekać.Do jakiego momentu poczekać???
sama nie wiem,a chciałabym aby maluszek przetrwał on rośnie jakby obok rośliny matecznej.
Dawno mnie tu nie było...upolowałam znowy dwa piękne falki..pierwszy nawet z małą niespodzianką. No i właśnie czy tego maluszka można już do innej doniczki przesadzić,czy poczekać.Do jakiego momentu poczekać???
sama nie wiem,a chciałabym aby maluszek przetrwał on rośnie jakby obok rośliny matecznej.
- Jagodaaa
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 gru 2014, o 12:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Osobiście nigdy nie miałam malucha żadnego ale wątków znajdziesz tu mnóstwo o tym jak z nim postępować, wydaje mi się ze powinien jeszcze podrosnąć , moze przy następnym przesądzaniu? On rośnie obok roślinki tak ? Nie jest z nią w żaden sposób połączony ? w każdym razie zazdroszczę trochę takiej zdobyczy a co do tych plamek na białym kwiatku, nie wydają Ci się trochę podejrzane? Nie ma tam czasem nigdzie jakichś intruzów ? Moze ktoś bardziej doświadczony wypowie się także na ten temat.Pozdrawiam
Jak tak odkryłam troszkę kory to wydaje mi się że wyrasta z trzonu rośliny, ale nie jestem pewna. Nie chce ruszać bo jest malutki i mogę go uszkodzić. Ja te storczyki dorwałam na przecenie, a te plamki na kwiatkach to chyba efekt przekwitania bo w tej chwili już płatki coraz bardziej opadają w dół i widać,że przekwitają.
- Emila707
- 500p
- Od: 2 sie 2013, o 14:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Keiki (nowy przyrost) - porady
Agatka267, Zgadza się, wyrasta z trzonu dorosłej rośliny. Zaczekaj aż liście młodego osiągną co najmniej 10-15 cm. i będzie ich 3-4. Korzenie powinny mieć wtedy ok.5-7 cm długości, lub dłuższe. Jeżeli chodzi o plamki poobserwuj czy nic nie łazi. Chyba że ktoś opryskał czymś i tak wypaliło płatki, ale można się tylko domyślać. W końcu nie wiemy jak nasze rośliny były wcześniej traktowane, przed zakupem.
"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam , Emila ?
Pozdrawiam , Emila ?
- 2iza
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 13:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam. Nie znam się na storczykach, ale ostatnio mnie jakoś tak do nich ciągnie. Moja siostra ma ich dosyć sporo i ostatnio jak zajrzałam na jej parapet zauważyłam takie oto keiki.
Nie ukrywam, że chciałabym jej troszku podebrać tylko jak się za to zabrać ? Co przygotować ? W co je wsadzić ? Jak je oddzielić od matki ? Ile ich można odciąć ?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie.
P.S. co to za storczyk wiem tylko, że kwitnie na pomarańczowo i ma drobne kwiatki.
Nie ukrywam, że chciałabym jej troszku podebrać tylko jak się za to zabrać ? Co przygotować ? W co je wsadzić ? Jak je oddzielić od matki ? Ile ich można odciąć ?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie.
P.S. co to za storczyk wiem tylko, że kwitnie na pomarańczowo i ma drobne kwiatki.
Witam.
Chciałbym się spytać czy są jakieś odmiany Phalaenopsisów, której chętniej niż inne wydają na świat keiki? Czytałem, że equestris taki jest, są jeszcze inne?
Chciałbym się spytać czy są jakieś odmiany Phalaenopsisów, której chętniej niż inne wydają na świat keiki? Czytałem, że equestris taki jest, są jeszcze inne?
Chciałabym się zapytać jak mam przesadzić tego keika. Wyrósł na matce, matka obumarła bo w sklepie już miała uszkodzony wierzchołek wzrostu. Na szczęście wyrósł ten keik, jeszcze kilka dni temu rosły na pędzie od matki kwiatki i pęd jeszcze jest zielony. Keik nie ma z tego co widzę swojego systemu korzeniowego.
Pozdrawiam Paula
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lip 2014, o 19:26
Basal keiki, o którym mowa jest gotowy do rozdzielenia w momencie kiedy ma co najmniej 3 swoje korzonki. Także jeśli nie ma swojego systemu korzeniowego proponuje się jeszcze wstrzymać z rozdzieleniem.
A ile może trwać wrobienie tych korzonków u niego? Bo chciałam na wiosnę wszystkie poprzesadzać bo podłoże już mają słabe.
Pozdrawiam Paula
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lip 2014, o 19:26
Ile to może potrwać? Sprawa indywidualna. Zależy jakie będzie miała roślina warunki świetlne itd.
Ogólnie to stoi na południowym parapecie. Teraz jest ogrzewana od kaloryferów na noc.
Pozdrawiam Paula
- Poziomkowa
- 100p
- Od: 18 mar 2013, o 22:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Trzeba się uzbroić w cierpliwość niestety. Ja też czekam na korzenie u keika, kupiłam storczyka z niespodzianką. Czekam od października i widać takie nabrzmiałe miejsce, jakby korzonek miał wyskoczyć, ale niestety, od ponad 4 miesięcy mnie zwodzi Myślę, że wiosną ruszy. Jak skończy się ogrzewanie i więcej światła będzie.
- Emila707
- 500p
- Od: 2 sie 2013, o 14:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pola22, lepiej poczekać aż się dobrze ukorzeni, a liście będzie miał większe niż 10 cm., co najmniej 3-4(lub więcej).
"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam , Emila ?
Pozdrawiam , Emila ?