Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.2 (2015r.)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Adas11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2012, o 10:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.2

Post »

W tym roku będę sadził odmiany Złoty Ożarowski , Big Rainbow , Carbon , Chocolate Stripes , Costoluto genovese , Vintage Wine , Ola Polka ? karłowa ale nie chcę sadzić po 10-15 krzaków i dlatego mam zamiar w tym roku dokupić ok. 10 odmian ale im więcej czytam forum tym ciężej mi coś wybrać na razie wybrałem odmiany Aussie Opałka .
Może zaproponujecie jakiś dobry sklep i odmiany z dużym wyborem abym nie musiał kupować w 2 sklepach .
Będę sadził wszystko w gruncie i potrzebuje dokupić :
1. 2-3 odmiany b. smacznych (Póżne) 75-80 dni ,
2. 5 odmian b. smacznych i plennych dojrzewających 60-70 dni
3. 2 odmiany najlepiej 1 smaczną 2 plenną dojrzewającą 50-55 dni najlepiej wcześniejszą od Betaluxa . :?: :?: :?:
Esmeralda
500p
500p
Od: 12 maja 2008, o 14:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wypowiem się co do pkt. 3 - od kilku lat najwcześniej dojrzewa u mnie Stupice, wielkość średnia, dość dużo owocków, jak na pierwszego pomidora również smaczny. Zerknij tu po szczegóły: Stupice.

Nie uprawiałam, ale na forum jako wczesne polecane są także: Malinowy Plon, Bloody Butcher.

Przejrzyj w ogóle ten wątek, może coś dla siebie znajdziesz.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotaka23:
W czasach kiedy nie zajmowałem się jeszcze uprawą pomidorów,a odmian był mały wybór funkcjonowała płaska malinówka,bardzo smaczna i plenna.O chorobach pomidorów wtedy mało kto słyszał.Nie pamiętam nazwy,ale w tej chwili już jej się nie spotyka.A wielka szkoda. W 2002 i 2003 roku sadziłem odmianę przeznaczoną typowo do gruntu Faworyt. Była na tyle smaczna i plenna że do dziś uprawiam ją w tunelu.W porównaniu do uprawy tunelowej krzaki w gruncie są mocniejsze, owoc większy.Miałem już kilkanaście odmian pomidorów malinowych w karierze,ale smaczniejszej od niego nie jadłem.Jeżeli uchronisz go przed chorobami jak najdłużej to będziesz z niego zadowolona i babcia też.Polecam!

Pozdrawiam. :wit
Dorotaka23
100p
100p
Od: 9 mar 2014, o 08:13

Post »

Dziekuje Ci Faworycie! Informacja sie przyda i pomidor Faworyt bedzie jedna z odmian ktora polece dla babci:)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Krzysztof81
100p
100p
Od: 19 sty 2014, o 18:07

Post »

Ktoś może zna z doświadczenia odmiany pomidora koktajlowego o barwie czerwonej i żółtej. Powinny być plenne, dorodne i smaczne :D
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

Krzysztof81 czerwony to zdecydowanie megagronek.
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

a z żółtych polecam SUNGOLD
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
Krzysztof81
100p
100p

Post »

Owoce jak na koktajlowe są dość spore :wink: ? i oczywiście bez palika ?
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

Megagrona bez palika bym nie sadziła, bo do czegoś grona trzeba podwiązać. Poszukaj tu na forum, a zobaczysz jak wygląda kwitnący czy owocujący.

PS. pomidory koktajlowe są przeważnie wysokie, ale owoce są drobne.
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

SUNGOLD taak, bez palika :) za to potrzebny jest ze trzy metry kijaszek :) nie jest samokończący ale owocuje do przymrozków i jest dość wytrzymały na choróbska .... owoce spore i spore grona ( dużo w gronie ), baaardzo smaczne, słodkie, nie pęka od nadmiaru wody .... będę miała już czwarty rok. Zdecydowanie lepiej rośnie w foliaku.
pozdrawiam
Edyta
Adas11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2012, o 10:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Właśnie też mam zamiar kupić Stupice które wybrała na przyszły sezon "Neko" ale nie mogę znaleźć sklepu w którym kupię tę odmianę .
Jeśli chodzi o odmiany późne to od Faworyta mam plenniejsze odmiany i smaczniejsze Big Rainbow , Carbon , Chocolate Stripes .
Kto wie które odmiany są w miarę smaczne plenne ale wczesne lub średnio wczesne ( 60 - 70 dni ) trudno coś znaleść z 5 odmian ?
W tamtym roku miałem 130 krzaków niestety w tym roku mam nadzieję że będzie tylko 70 - 80 ale uwielbiam swojskie pomidory to niestety się uzależniłem i od listopada do połowy lipca muszę wytrzymać bez 1 pomidora . ;:167
Tylko nie piszcie że te z marketu to pomidory bo to tylko wygląd 0.0 pomidora .
Awatar użytkownika
Krzysztof81
100p
100p

Post »

No zimą to tylko do dekoracji takie pomidory :) Nie ma jak to wyhodowane na działce :] które rosną w ziemi.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Adaś- a dlaczego tylko do listopada masz swoje pomidory,skoro wybierasz również późne odmiany?
Ja jadłam ostatniego pomidora z ubiegłego sezonu w tym tygodniu :D ( dokumentacja w temacie "wszystko o pomidorach" ) Jak posadzisz odmianę Krymska Roza albo Zapotec ,to też tak możesz :wit

Stupice mam,ale nasion nie oferuję,bo moje były jakieś trefne. Kiepsko rosły,liście im żółkły ,zarówno w tunelu jak i w gruncie.Nie wiem co im brakowało,inne odmiany obok były zdrowe.Dlatego w tym roku idzie na aut.

A Faworyta nie obrażaj,bo ten pomidorek ma tu swój fanklub :lol: I wcale nie jest późny,tylko średnio późny,owoce smaczne,wyrównane,bez skaz,długo się przechowuje. I nie mów ,ze Big Rainbow jest od niego plenniejszy,bo choć uwielbiam tego pomidora,to plennością on z pewnością nie grzeszy :roll: No i straszliwie późny jest :roll:

Też zastanawiam się nad jeszcze jedną ,bardzo wczesną odmianą. Może poszukam Betaluxa?
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”