PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 4 cz.
- andziula30
- 200p
- Od: 9 kwie 2012, o 16:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasi sprzymierzeńcy - ptaki... - 4 cz.
Ja te swoje ptaszki chyba za bardzo rozbestwiłam . Powiesiłam słoninkę to ani spojrzą Przyzwyczaiły się do ręcznie robionych kulek z ziarnami i dziś zrobiły strajk Jutro pędzę po kolejną porcję ziarenek.
I niech patrzą liście, tak łatwo upaść jak one wszystkie.
Niech kwiaty zobaczą, że ludzie choć tańczą razem, sami płaczą...
- basiaamatorka
- 200p
- Od: 12 lip 2013, o 14:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kwiczoł Mirka i one szukają w sadzie jabłek.
Masz szczęście że je widzisz, ja to nie mam gdzie ich zobaczyć.
Masz szczęście że je widzisz, ja to nie mam gdzie ich zobaczyć.
Basia
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Albo się najadł owoców z nalewki na kompostowniku;-)
Wiola! Ile ptaków do Ciebie przylatuje! Ja dziś też porobiłam zdjęć, ale później podam.
Smirka! Zazdroszczę kwiczoła, bo do mnie bardzo rzadko zalatują.
Wiola! Ile ptaków do Ciebie przylatuje! Ja dziś też porobiłam zdjęć, ale później podam.
Smirka! Zazdroszczę kwiczoła, bo do mnie bardzo rzadko zalatują.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
U mnie od rana kręci się stado kilkunastu kwiczołów. Niestety nie podchodzą do jabłek rozrzuconych bliżej domu.
Za to pies ma radochę, bo bawi się nimi i podjada. Wczoraj późnym wieczorem wróciłam do domu i widzę, że psina męczy coś twardego, a to zmarznięte jabłko. Teraz kwiczoły siedzą na berberysach.
Za to pies ma radochę, bo bawi się nimi i podjada. Wczoraj późnym wieczorem wróciłam do domu i widzę, że psina męczy coś twardego, a to zmarznięte jabłko. Teraz kwiczoły siedzą na berberysach.
Pozdrawiam, Feliksa
Mieszkam na obrzeżach miasta, ale niedaleko jest trochę wysokich drzew. Ptaków nie jest dużo, ale od kiedy baczniej je obserwuję widzę więcej. Najwięcej jest sikorek bogatek, ale są i modraszki, kilka sosnówek, mazurki, sroki, gawrony, ale spotkałam też dzwońca, rudzika, szczygła, kwiczoła, drozda, bażanta, dzięcioła, kosa, szpaka i coś takie szare, szybkie, nigdy nie udało mi się zrobić zdjęcia.
Ja u siebnie nie mam dużych drzew, ale na tych co mam w tym roku zamontowane były budki i ku mojemu zdziwieniu szpak się osiedlił w jednej z nich, ale potem się wyniósł, za to bogatka miała chyba młode, bo kursowała z robaczkami.
Ja u siebnie nie mam dużych drzew, ale na tych co mam w tym roku zamontowane były budki i ku mojemu zdziwieniu szpak się osiedlił w jednej z nich, ale potem się wyniósł, za to bogatka miała chyba młode, bo kursowała z robaczkami.
Pies poszedł spać i kwiczoły dały się skusić na jabłka. Trzymają się stadnie, ale tylko jeden jadł jabłko, gdy inny próbował zbliżyć się, pierwszy opuszczał niżej skrzydła i płoszył intruza, mimo że było więcej jabłek.
Pozdrawiam, Feliksa
- takasobie
Feliksa! Bardzo lubię kwiczoły. Są zabawne i specyficznie się poruszają i fruwają
Moje dzisiejsze:
Jak śnieg i mróz - przylatują zięby:
bogatka
czyż
I sikora sosnówka od przodu i tyłu:
Z sosnówkami to było tak:
Poszłam do ogrodu z ziarnami i w tujach sąsiadki coś dziwie nietypowo piszczało. Wiedziałam, ze to coś innego , jak zawsze. Dojrzałam czyże, modraszki i kilka sosnówek. Były strasznie ruchliwe, było ciemno, a one wiecznie się chowały w krzakach.
Synek podał mi aparat przez okno tarasowe. Udało mi się zrobić jakieś tam dokumentacyjne zdjęcia i już się zwijałam, a na to żerujące stadko spadł krogulec. Nie mam pojęcia skąd. Możliwe, że siedział na dachu, ale nie wiem. Nie mam pojęcia, czy polowanie było udane, ale wszystko się ropierzchło i umilkło, a krogulec zniknął.
Moje dzisiejsze:
Jak śnieg i mróz - przylatują zięby:
bogatka
czyż
I sikora sosnówka od przodu i tyłu:
Z sosnówkami to było tak:
Poszłam do ogrodu z ziarnami i w tujach sąsiadki coś dziwie nietypowo piszczało. Wiedziałam, ze to coś innego , jak zawsze. Dojrzałam czyże, modraszki i kilka sosnówek. Były strasznie ruchliwe, było ciemno, a one wiecznie się chowały w krzakach.
Synek podał mi aparat przez okno tarasowe. Udało mi się zrobić jakieś tam dokumentacyjne zdjęcia i już się zwijałam, a na to żerujące stadko spadł krogulec. Nie mam pojęcia skąd. Możliwe, że siedział na dachu, ale nie wiem. Nie mam pojęcia, czy polowanie było udane, ale wszystko się ropierzchło i umilkło, a krogulec zniknął.
Miłka
- andziula30
- 200p
- Od: 9 kwie 2012, o 16:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W nocy spadł śnieg ,w krzaku dzikiej róży się zagęściło a sikorki przeprosiły słoninkę
I niech patrzą liście, tak łatwo upaść jak one wszystkie.
- takasobie
Jak fajnie! Aż gęsto od sikorek! Przy śniegu i mrozie ptaki szukają jedzenia bliżej ludzi - w naszych karmnikach. Mnie się wydaję, że przylatuje wtedy 2x więcej ptaków
Z dzisiejszego spaceru po okolicy:
strzyżyk
strzyżyk
szczygły
sikorka prawdopodobnie uboga
Kowalik, ale był daleko i pilnował swojej prywatności
Z dzisiejszego spaceru po okolicy:
strzyżyk
strzyżyk
szczygły
sikorka prawdopodobnie uboga
Kowalik, ale był daleko i pilnował swojej prywatności