Zapylanie pomidorów,hormonizacja,brak owoców
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory - Zapylanie
To pomidorek, tylko mniejszy.
Nie potrzebujesz Betoxonu, wystarczy wiaterek lub potrząsanie krzaczków w celu ich zapylenia.
Nie potrzebujesz Betoxonu, wystarczy wiaterek lub potrząsanie krzaczków w celu ich zapylenia.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 6 kwie 2014, o 14:54
Dzięki, trochę mnie to podniosło na duchu bo mam sporo takich mikrusów. Niestety mam wrażenie że w porównaniu do tych większych w ogóle nie rosną :/
Pozdrawiam, Tomek.
A ja mam na balkonie 7 krzaczków pomidorów, na dwóch krzaczkach mam po 2 wielkie zielone pomidory już, a na pozostałych takie właśnie mikruski zapylam potrącając lekko kwiatek palcem, lub telepiąc lekko całą podpórką do której jest dowiązany Działa
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ja również pukam w grona Działa bez zarzutów
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
spanishfly u mnie też są mikruski. Nie rosną, ale są. Dla porównania 2 kwiatki na Green Sausage się nie zapyliły - odpadły. Ja to potrząsam całe grona i też działa ;)
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 6 kwie 2014, o 14:54
Czyli u mnie pomidory zapyta 4 letni syncio, który nie może obok nich przejść obojętnie :P
Pozdrawiam, Tomek.
Tak naprawde pomidorów zapylać nie trzeba, są to rośliny samopylne podobnie jak papryki.
-
- 200p
- Od: 24 sty 2011, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja w foliaku latam z miseczką roztworu pylicol-u i zapylam każdego kwiatka z osobna. Śmieją się ze mnie że bzykam sobie w foliaku.
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Mam pytanie do osób,które w roku ubiegłym stosowały środki Betokson i Pylicol.Betokson stosuję od lat,a z Pylicolem nie miałem jeszcze do czynienia.Obydwa mają różne składy. Stosowanie, którego daje lepsze efekty w postaci większej liczby zawiązanych owoców?
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
A jaki jest skład Twojego Betoksonu ?
- Faworyt
Bor w postaci boroetanoloaminy 2%(m/m) i molibden 0,1%(m/m).
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
Pylicol to mocznik + kwas borowy.
To nic innego jak to, co ja proponuję w wątku tylko, że kilkakrotnie droższe.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=83508
Dodatek mocznika ma na celu rozszczelnienie kutykuli, by ułatwić wchłanianie boru.
To nic innego jak to, co ja proponuję w wątku tylko, że kilkakrotnie droższe.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=83508
Dodatek mocznika ma na celu rozszczelnienie kutykuli, by ułatwić wchłanianie boru.
- Faworyt
No to w porządku. Bor będę w tym roku stosował, za twoją namową. A swoją drogą powiedz mi, co sądzisz o kwasie gibrelinowym. Kilka lat temu, funkcjonował środek o nazwie Gibrescol, jako dodatek do betoksonu. Owoce po jego zastosowaniu były bardziej kształtne i następował szybszy wzrost młodych zawiązków już na starcie.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK