Mój ogród -gulek-

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

gulek pisze:Gulek nazywa się Grzesiek :)
No to wszystko Grzesiu się wyjaśniło. :heja
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Grzegorzu, Widzę, że sadzisz dużo drzew, jakbyś chciał zamienić tą działkę jak najszybciej w leśny zakątek. Cz masz już jakiś plan, wizję tego podwórza? Czy już załapałeś bakcyla dostosowania świata do swoich marzeń?

Pytam, bo obserwowałem, jak to u mnie wygląda. Najpierw wsadzałem drzewka i krzewy tam, gdzie mi się wydawało dosyć pusto, potem, kiedy cały wolny czas zacząłem spędzać na ogrodzie zauważyłem, że nie pasują, że są bez sensu; I kosiarka musi omijać, i klimatu żadnego nie robią, i estetycznie nie tworzą jakiejś calości z resztą. Tyle, że rosną. I zaczęło się przesadzanie :cry: Zrobiłem ten błąd, bo nie wziąlem pod uwagę innych roślin, kwiatów, bylin, pnączy, roślin jednorocznych. A dopiero one wszystkie razem nadają urok ogrodowi.

Twoje podwórko w oczach zmienia się w piękne mini-arboretum :lol: Ale jeśli zainteresowałeś się też kwiatami, to już teraz pomyśl, jak wkomponować rabaty w Twój uroczy lasek.
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
gulek
200p
200p
Od: 16 mar 2008, o 18:29

Post »

Masz rację, na początku chciałem wsadzić tam jak najwięcej drzew, ponieważ rosło tam dosłownie kilka dzikich wiśni i jedna jabłoń.
Wizje mam, chyba mam :) . Już wiele razy cos przesadzałem. Na początku wydawało mi się że jest ok , ale po jakims czasie stwierdzałem że jednak to tutaj nie pasuje, no i szedłem po łopatę. Na wiosnę mam zamiar dokupić troszkę krzewów, bo rzeczywiście ich tam brakuje, no może jeszcze kilka kupie w tym roku.
w przyszłym roku na pewno nie obejdzie się bez przesadzania. Przy oborze mam jeszcze nie skończoną kompozycję, sam jeszcze nie wiem jak ona ma finalnie wyglądać, ale jakąś tam wizje mam :)
To są dopiero moje początki więc proszę o wyrozumiałość :)
Większość drzewek jest jeszcze młodych, małych i dlatego nie przycinałem ich w celu zagęszczenia lub uformowania, ale od przyszłego roku kilka juz potraktuję nożycami.
:)
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Grzegorzu !

Przyszłam do Ciebie z rewizytą.

Ogród zapowiada się imponująca :-)

Trzmielina oskrzydlona - cudna !!!

Pozdrawiam cieplutko :-)
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Witaj Grzesiu-Gulku :)
Pospacerowała sobie po Twoich włościach i... jest fajnie. Zakątek z iglaczkami zapowiada się bardzo interesująco, lubię takie nieregularne formy rabat :)
Włożyłeś duzo pracy, ale efekty juz widać, a przecież to dopiero początki.
Trzmielina oskrzydlona - super - juz wpisałam na swoją listę chciejstw :)

Patrząc na tą fotkę -

Obrazek

zastanawiam się, czy nie za blisko ścian dudynków posadziłeś chojaczki - będą przecież rosnąć i powiększać swoje rozmiary, czy nie będą się deformować opierając się o ściany ? No chyba, że tam jest dużo miejsca, a tylko zdjęcie przekłamuje ...
Ja swoje tuje sadziłam dobrze ponad pół metra od ogrodzenia.

Będę zaglądać, żeby napaść oczy zmianami :)
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Grzesiu, jak można to ja też ustawiam się w kolejce po trzmielinę oskrzydloną ;-)

Pozdrawiam cieplutko :-D
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grzesiu....przychylam się do wypowiedzi Ewy. Ja kiedyś zrobiłam taki sam błąd..ano małe wydawało się miejsca dość. Posadziłam na działce przy alejce. Doszło do tego że alejkę przesuwaliśmy. Wyszło to na dobre bo teraz ciekawsza..taka wykręcona..no ale jednak. :wink:
Awatar użytkownika
gulek
200p
200p

Post »

tak, macie racje , te świerki są za blisko. Planuje je przesadzic juz od wiosny. Zrobie to na pewno , może jeszcze w tym roku. Na tym miejscu mam zamiar posadzic jakies krzewy. Prawdopodobnie będzie to berberys, albo cos innego.
Może mi doradzicie co posadzić przy tej podmurówce, czy berberys bordowy bedzie tam pasował ?
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grzesiu...a nie pomyślałeś aby na tej , chyba stodole, posadzić coś pnącego np bluszcz trójklapowy?.Jest on o tyle fajny że nie trzeba podpór..czepia się sam. Dodatkowy plus tego bluszcza byłby taki że osłonił byś tą niezbyt efektowną stodołę. Przepraszam że tak piszę ale często mamy coś do zakamuflowania..więc coś niskiego jak berberys ja tu nie widzę. :lol:
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Grzesiu - przybyłam, zobaczyłam, zamierzam chwalić. Ładnie się wszystko zapowiada :D . Masz stare jabłonie - zazdroszczę :wink: . Trzmielina śliczna. Będę sobie zerkać od czasu do czasu :D
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Grzesiu, skoro posadziłeś drzewka, to znaczy, że chciałeś (w przyszłości) zasłonić te budynki, więc berberys chyba się nie sprawdzi, choć kolorystycznie by fajnie współgrał z trzmieliną. pomysł z jakimś pnączem uważam za ciekawy i wart zastanowienia.
Jeśli nie jakieś pnącza, to może pęcherznica w odmianach ? rośnie szybko, można ją formować, a nawet zrobić z niej żywopłot - któraś z Forumowiczek taki ma (przez wyszukiwarke można do niej trafić).
Awatar użytkownika
gulek
200p
200p

Post »

Myślałem nad tym żeby posadzić jakieś pnącze ale boję sie że drewno będzie szybko gniło (i tak jest juz w opłakanym stanie). Stodoła faktycznie, bardzo kiepsko wygląda, ale obora mi sie podoba :) w rzeczywistości wygląda dużo lepiej. Jak ktos ją widzi i przy niej stoi to mówi oooooo... faktycznie wygląda fajnie a na zdjęciach dużo gorzej.
Z pnączami daje więc sobie na razie spokuj.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
gulek
200p
200p

Post »

a to metasekwoja :)
w tym roku wreszcie zaczeła rosnąc, bo w poprzednim coś jej sie nie chciało :)
ma teraz około 70cm Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Grzegorzu, masz u siebie pełno miejsca na kwiaty;) to, że jeszcze ich nie posadziłeś, nic straconego, szybko nadrobisz:D
Wspaniała jest zabudowa Twojej działki, zwłaszcza stodoła i dom z czerwonej cegły, prawdziwa rozkoszna wieś.
Ta trzmielina wygląda na prawdę rewelacyjnie, bo dotychczas widziałam ją u Mai w ogrodzie;) i też prezentowała się interesująco.
Awatar użytkownika
gulek
200p
200p

Post »

pewnie chodzi Ci o obore :) bo stodoła to jest w opłakanym stanie :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”