Ogród Soczewki cz4 sezon 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Soczewki cz4 sezon 2014

Post »

Bardzo dziękuję Wam wszystkim za miłe słowa. Zeszły rok był bardzo pracowity i obfitował w wiele zmian. W tym również czeka mnie kilka wyzwań. Przede wszystkim zostały mi do dokończenia 2 rabaty dla których brakło czasu i chęci w zeszłym roku. I oprócz tego muszę pozbyć się 2 wierzb które widać na 3 zdjęciu. Niestety im starsze tym gorzej wyglądają i oprócz tego trzeba je przycinać 3 razy w sezonie. Gdzie przy takich rozmiarach czynność ta zajmuje już sporo czasu. Postanowiłam że posadzę tam cyprysika nutkajskiego. Zawsze zastanawiałam się dlaczego w moim ogrodzie jest tylko jeden egzemplarz. Nadszedł czas by to zmienić.
Więc w nadchodzącym sezonie na pewno nie będę się nudziła i będę mogła się pochwalić kolejnymi metamorfozami.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Nareszcie spadło trochę białego puchu , który przykrył szare nieuporządkowane rabaty. Nie będzie mnie kusiło by zacząć sprzątanie. Zaczynałam mieć już z tym problem. Po ostatnim spacerze załamałam się widząc ile pracy przede mną. Chciałabym by marzec nadszedł jak najszybciej i bym mogła to wszystko uporządkować i poczuć to wspaniałe uczucie wykonanej dobrze roboty :D
Założę się, że większość z Was ma podobnie.

Wspomnienie zeszłorocznej wczesnej wiosny

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Śliczna wiosna! Pamiętam, że zauroczył mnie Twój pierwiosnek z białymi kulkami kwiatów - cudo ;:333
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Justi jeśli w tym roku uda mi spotkać w sprzedaży białe niecierpki to zaryzykuję i kupię Zobaczymy jak sobie poradzą u mnie. O pelargoniach też myślałam w podobny sposób. One w donicach na tarasie w pochmurne zimne lato nie chciały mi za bardzo kwitnąć więc też nie wiem jakby im się podobało w gruncie pod gołym niebem. Może też spróbuję i kupię kilka sztuk. Najwyżej w środku sezonu będę zmieniała na petunie :D
Masakra0888 małe latarenki mam umieszczone w całym ogrodzie oprócz tego na kamieniach rozstawiam także świece. Nocą ogród wygląda bardzo romantycznie

Dorotko nam zapalonym różomaniaczkom takie widoki nie znudzą się chyba nigdy. Właśnie zamówiłam 3 Lavender Ice.

Jola myślałam również o begoniach, ale one to koniecznie muszą mieć półcień. Ostre słońce po przypala im z pewnością liście i kwiaty.

Alu ja po zeszłorocznych rewolucjach nie miałam już nawet sił myśleć o cebulkach. Jak nic będę sobie pluła w brodę, że mi się nie chciało. Dziękuję za ciepłe słowa. Nieskromnie przyznam, że w czerwcu widok mojego ogrodu i mnie zachwycił. Róże wreszcie pokazały na co je stać. Nie mogłam wyjść z podziwu.

Gosiu Maju ;:196

Ewo przykro mi, ale jakoś mi nic nie przychodzi do głowy. Przejrzałam, niektóre odmiany, ale wszystkie są w kolorze różu. Biała płożąca może być Swany, ale raczej bym jej nie polecała. Ala mówiła , że bardzo się rozłazi, jest kująca i problematyczna w okiełznaniu.
Pozdrawiam Monika
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06

Post »

Moniko czy przycinasz na wiosnę swoją Roxy? Jeśli tak- to jak? Bo dla mnie temat róż to czarna magia. A jestem tym maluchem zachwycona i nie chciałabym jej zaszkodzić.
Co to za roślinka po lewej stronie za różą- taka niebiesko-fioletowa?
Obrazek
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moni ,czyli to prawda że trzeba kilka lat poczekać na róże.A co do Swany to racja.Kupiona zaraz na początku i pierwsza roślina którą po prostu wyrzuciłam do zagajnika, tak mnie wkurzała.Długaśne pędy najeżone kolcami,nic nie mogłam przy niej zrobić.
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Aniu ja swoją Roxy na wiosnę przycinam dość krótko by tworzyła zgrabną małą kopułkę. Podobnie robię z Knirpsem. Jeśli zauważę jakąś starą lub chorą gałązkę to wycinam. Ona i tak w trakcie sezonu zaczyna sobie budować pięterko. Widać to na zdjęciu. Wszystkie te dłuższe pędy będą niebawem przycięte na równo.
A ta fioletowa roślina to szałwia. Rośnie u mnie w całym ogrodzie. To jedna z niewielu bylin, która u mnie bardzo dobrze rośnie i rozsiewa się jak zielsko.

ObrazekObrazek

Moniko pierwiosnki traktuję jak rośliny jednoroczne. Nie mam do nich szczęścia. Zazwyczaj po dwóch latach w moim ogrodzie giną.
Całe szczęście, że nie są drogie, więc co roku dokupuję by rozweselić wczesnowiosenne rabaty. Sama wiesz, że po długiej zimie nawet mała plamka koloru niesamowicie cieszy.

Alu własnie pamiętałam jak opowiadałaś mi o swoich zmaganiach ze Sweny. Kupowałam wtedy Pink Sweny i trochę się bałam , że będę miała podobne przejścia. Też wypuszcza długie pędy, ale jest do opanowania i nie jest tak bardzo kolczasta. Wiesz, że jak mi coś przeszkadza to biorę sekator i po problemie .
Pozdrawiam Monika
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Baronessa bez zmiennie nadal nr 1 wśród moich róż ;:167 ;:167 ;:167

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Cudne ujęcia Baronessy! ;:167 U mnie też Baronessa zajmuje czołowe miejsce - świetna róża ;:108
Awatar użytkownika
Ewa7
200p
200p
Od: 27 paź 2013, o 09:31
Kontakt:

Post »

Slicznie wygląda, mam nadzieję , że moje też takie choć trochę będą - domówiłam na wiosnę kilka i będą razem z Maryśką .
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Moniko Baronessa jest dla mnie różą prawie idealną To "prawie" za to, że nie posiada intensywnego zapachu. Troszkę szkoda bo przyjemnie byłoby wchodząc do domu czując jej zapach.

Ewo na 100% u Ciebie również będą piękne. Ta róża nie wymaga specjalnych zabiegów, nie trzeba się nad nią trząś, chuchać, dmuchać. To taka niemiecka terminatorka. Sztywne pędy, zdrowe zielone liście, a jak zaczyna kwitnąć to bez ociągania i na maxa- burza kwiatów, które utrzymują się bardzo długo. Zwolennicy angielek pewnie powiedzą, że brak jej delikatności i zwiewności, trudno. Ja tam lubię jak widać z daleka że róża ma krzepę :;230 .
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja też bardzo lubię baronessę, ale jak zwykle bywa z moimi różami nie daję im się wykazać, bo ciągle je przesadzam. Tak samo jest z Baronessem. Już 3 raz zmieniał miejscówkę. Może w końcu w tym roku dam mu spokój
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Gosiu niestety róże są wrażliwe na przesadzanie. W zeszłym roku przesadziłam 2 Garden of Rose ponieważ rosły za blisko siebie i jak mogłam się spodziewać nie były tym zachwycone. Wyglądały tak jakbym posadziła świeże sadzonki. Nie na marne mówi się , że róża by pokazać się w całej okazałości potrzebuje kilka sezonów. Każdorazowe jej przesadzanie powoduje cofanie rozwoju.
Dlatego tak ważne jest by od razu wybrać jej odpowiednie miejsce. Niestety teoria swoje a praktyka... ;:224 ;:224 . Ja w tym roku też muszę niestety kilka przesadzić. Mam nadzieję, że wyjdzie im to na zdrowie bo na stanowiskach w których obecnie są w ogóle się nie rozwijają.
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Teorię znam i co z tego jak człowiek ma pewne ograniczenia?
U mnie to wynika z ciągłego poszerzania rabaty.
Z przodu gdzie nie ma czego poszerzac róże rosną już parę lat w jednym miejscu
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Gosiu ja jak poszerzam rabatę to po to by wetknąć kolejna nową :;230
A tak na marginesie po zrobieniu nowiutkiego świeżego trawniczka nie myślałaś by ostatecznie wyznaczyć kształt rabat za domem ?
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniko, dziękuję za odpowiedź ;:196 Trawy faktycznie mają niesamowicie mocne korzenie. W zeszłym roku chcąc przygotować sadzonkę miskanta dla koleżanki, musiałam naprawdę rąbać siekierą ;:oj
Na Twoje rabaty można patrzeć bez znudzenia furt od nowa ;:108 Baronesse wspaniała, bardzo żałuję, że jej nie mam. Ciekawa jestem czy jakieś róże "wypadną" mi po zimie. Nie była sroga, ale teraz pogoda zabójcza dla roślin... Od tygodnia w dzień rozmarzają, a w nocy zamarzają. Trochę śniegu jeszcze zostało, chociaż bardziej przypomina on wielokrotnie zamrażany lód :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”