Lithops - żywe kamienie cz.2
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Lithops - żywe kamienie cz.2
Zapraszam do dalszej dyskusji na temat żywych kamyków czyli rodzaju Lithops.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Re: Lithops - żywe kamienie cz.2
Też mam taki zamiar, do tego czasu może zdobędę jakieś dobre nasionka.
Ja też, teraz jest zimno i nie ma słońca,więc wolę nie ryzykować chociaż kusi. To będzie mój pierwszy wysiew kamyczków.
Witam ponownie.
Mam pytanie odnśnie podłoża do wysiewu. Sa bardzo różne opinie na temat dobrego podłoża i dylemat mineralne czy mineralno-organiczne. Postanowiłem wysiac nasionka w 2 trochę odmiennych podłożach. Użyję 2 doniczek 16x16x6cm, będe mógł je wstawić do jednej szklarenki więc temp i wilgotność będą miały taka samą.
Podłoże nr 1
Drenaż 2 cm - keramzyt 4-8 mm
Warstwa wewnętrzna 2 cm - ziemia do kaktusów z włóknem kokosowym. Nie wiem jaka kupię zobacze co mam na miejscu ( Compo, Kronen czy Substral ) wysuszona i przesiana.
Warstwa górna ok 2cm - żwirek 0,8-1,4mm, żwirek bazaltowy 1-3mm, piasek kwarcowy, lawa 1-3 mm, antuka 2-4mm plus trochę węgla bambusowego.
Podłoże nr 2
Drenaż 2cm - keramzyt 4-8 mm
Mieszanka właściwa ok 4 cm - ziemia do kaktusów j/w, plus minerały: zeolit, antuka, perlit, drobny keramzyt, lawa, węgiel bambusowy, żwirek. Proporcje 25% ziemia i 75% wypełniacze.
Wiem że dużo tych składników lecz wszystko z wyjątkiem ziemi już mam.
Jak myślicie nada sie takie podłoże, może z czegoś zrezygnować, zamienić lub coś innego namieszać
Pozdrawiam
Sebastian
Mam pytanie odnśnie podłoża do wysiewu. Sa bardzo różne opinie na temat dobrego podłoża i dylemat mineralne czy mineralno-organiczne. Postanowiłem wysiac nasionka w 2 trochę odmiennych podłożach. Użyję 2 doniczek 16x16x6cm, będe mógł je wstawić do jednej szklarenki więc temp i wilgotność będą miały taka samą.
Podłoże nr 1
Drenaż 2 cm - keramzyt 4-8 mm
Warstwa wewnętrzna 2 cm - ziemia do kaktusów z włóknem kokosowym. Nie wiem jaka kupię zobacze co mam na miejscu ( Compo, Kronen czy Substral ) wysuszona i przesiana.
Warstwa górna ok 2cm - żwirek 0,8-1,4mm, żwirek bazaltowy 1-3mm, piasek kwarcowy, lawa 1-3 mm, antuka 2-4mm plus trochę węgla bambusowego.
Podłoże nr 2
Drenaż 2cm - keramzyt 4-8 mm
Mieszanka właściwa ok 4 cm - ziemia do kaktusów j/w, plus minerały: zeolit, antuka, perlit, drobny keramzyt, lawa, węgiel bambusowy, żwirek. Proporcje 25% ziemia i 75% wypełniacze.
Wiem że dużo tych składników lecz wszystko z wyjątkiem ziemi już mam.
Jak myślicie nada sie takie podłoże, może z czegoś zrezygnować, zamienić lub coś innego namieszać
Pozdrawiam
Sebastian
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Ja bym nie przykładał byt dużego znaczenia do podłoża. Musi mieć ono tylko właściwy odczyn i nie być zbyt bite, by korzonki mogły łatwo w nie się wbić.
Decydujące znaczenie ma brak patogenów, przede wszystkim grzybów oraz właściwa temperatura i wilgotność a także dostępność składników odżywczych.
Decydujące znaczenie ma brak patogenów, przede wszystkim grzybów oraz właściwa temperatura i wilgotność a także dostępność składników odżywczych.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Czyli przesadziłem z kompozycją?
Minerały i kokos zamierzam przepłukać i wysterylizować w piekarniku jak zwykle. Całą mieszankę przed wysiewem potraktuję środkiem typu previcur 840 sl taki mam.
Obecnie temperatura na parapecie ok 19 stopni. Brakuje troszkę słońca więc chcę poczekać jeszcze jakieś 3 tygodnie.
Minerały i kokos zamierzam przepłukać i wysterylizować w piekarniku jak zwykle. Całą mieszankę przed wysiewem potraktuję środkiem typu previcur 840 sl taki mam.
Obecnie temperatura na parapecie ok 19 stopni. Brakuje troszkę słońca więc chcę poczekać jeszcze jakieś 3 tygodnie.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Nie twierdzę, że twoja kompozycja jest zła, bo niby na jakiej podstawie? Ja takiej nigdy nie stosowałem. Chodzi mi tylko o to, że efekty finalne mogą być identyczne jak przy użyciu zwykłego piasku.
Moje wysiewy popełniam w czysto mineralny podłożu i nie widzę sensu dodawania jakichkolwiek substancji organicznych. Dobrym podłożem do wysiewów jest zmielony żużel. Ma on w sobie sporo siarki, która działa przeciwgrzybowo.
Moje wysiewy popełniam w czysto mineralny podłożu i nie widzę sensu dodawania jakichkolwiek substancji organicznych. Dobrym podłożem do wysiewów jest zmielony żużel. Ma on w sobie sporo siarki, która działa przeciwgrzybowo.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- 50p
- Od: 21 sty 2015, o 00:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje właśnie wzeszły. Na razie tylko 5. Jak odniosę jako taki sukces w uprawie to będę myślała nad innymi odmianami kamieni. Te roślinki są śliczne i ciekawe i bardzo bym chciała je hodować.
Dlaczego lithops usechł ?
To się zaczęło podczas zimowania najpierw zaczął się kurczyć i płaszczyć, a teraz zostały tylko suche,twarde, pomarszczone szczątki nie da się go już uratować ?
To się zaczęło podczas zimowania najpierw zaczął się kurczyć i płaszczyć, a teraz zostały tylko suche,twarde, pomarszczone szczątki nie da się go już uratować ?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Jak jest martwy to wskrzesić się już go nie da. Raczej nie wierzę w jego zaschnięcie. Prawdopodobnie była to infekcja, która roślinkę zabiła.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Dajana1200
- 50p
- Od: 16 sie 2013, o 12:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie!
Czy mógłby mi ktoś powiedzieć, jak to się stało, że mój kamyk po tej zimie zaczął wypuszczać "braciszka"?
Miał ktoś z Was taki przypadek?
Czy mógłby mi ktoś powiedzieć, jak to się stało, że mój kamyk po tej zimie zaczął wypuszczać "braciszka"?
Miał ktoś z Was taki przypadek?
Nie wiem, ale u mnie też tak jest i to w dwóch przypadkach