Złamany pęd kwiatowy falenopsisa
- Emila707
- 500p
- Od: 2 sie 2013, o 14:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: wpadek ratunku!
Tak, storczyki falenopsis są też hodowane na kwiat cięty w szklarniach. Złamany część kwiatu można włożyć do wody, codziennie pamiętając by wymieniać na nową. A dolną łodygę uciąć pod skos, tylko ostrym nożem, by była większa powierzchnia do pobierania wody.
"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam
, Emila ?
Pozdrawiam

- andziula30
- 200p
- Od: 9 kwie 2012, o 16:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: wpadek ratunku!
Witam Was
Mam problem z jedynym storczykiem jakiego posiadam. W zeszłym roku kwitł na dwóch pędach od marca do sierpnia. W grudniu zaczął wypuszczać nowy pęd ,chciałam go przypiąć i złamałam sam czubek
Zostawiłam go i chyba zaczął odrastać.
Będzie coś z tego?

Będzie coś z tego?

I niech patrzą liście, tak łatwo upaść jak one wszystkie.
Niech kwiaty zobaczą, że ludzie choć tańczą razem, sami płaczą...
Niech kwiaty zobaczą, że ludzie choć tańczą razem, sami płaczą...
- Poziomkowa
- 100p
- Od: 18 mar 2013, o 22:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Złamany pęd kwiatowy falenopsisa
Będzie, będzie. Pęd się rozgałęzia, będą kiedyś kwiaty 

Witajcie
jestem tu na forum "świeżynką". Wczoraj z okazji Dnia Kobiet dostałam od męża Phalaenopsis Mini. Jest to mój pierwszy storczyk, a raczej był nim
Po wypakowaniu z folii stał sobie spokojnie. Wieczorem zauważyłam, że łodyżka z kwiatami jakby opadła i "położyła" się poziomo. Chciałam sprawdzić co się stało z nim, wzięłam do rąk i niechcący ułamałam łodyżkę z kwiatami
Czy da się go jakoś odratować? Co zrobić z łodyżką, czy może się przydać jeszcze do czegoś? Mam ogromny sentyment do tego maleństwa i teraz już wiem, że te roślinki są niezwykle kruche. Bardzo proszę o pomoc.

jestem tu na forum "świeżynką". Wczoraj z okazji Dnia Kobiet dostałam od męża Phalaenopsis Mini. Jest to mój pierwszy storczyk, a raczej był nim

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lip 2014, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ułamany pęd z kwiatem można wstawić do wody, będzie przez jakiś czas cieszył oko. A tak poza tym to nic się nie da zrobić. Pielęgnować, a może za jakiś czas wypuści nowy pęd.
Dzięki za odpowiedź, oby się tak stało 

- MartisM
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 14 mar 2016, o 14:47
Re: Ratowanie storczyków
Niestety niechcący złamał mi się pęd kwiatowy na storczyku. Na roślinie został mi teraz urwany 5-centymetrowy badyl. Pytanie co teraz z nim zrobić? Zostawić? Przyciąć? Można jakoś ukorzenić złamany pęd (ma jakieś 7 cm długości)?
Pozdrawiam Marta
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
Możesz zostawić, tak jak jest. Z pędu mogą wyrosnąć nowe kwiaty albo keiki. Jeśli nie, po prostu sam uschnie.
- MartisM
Ok, dzięki za odzew
Nie spodziewałam się, że pędy kwiatowe storczyków są aż tak kruche. Złamał mi się przy próbie przymocowania go do podpory. Następnym razem będę bardziej ostrożna 

Pozdrawiam Marta
Też mi się to zdarzyło
Na szczęście wyrósł nowy pęd.

Przez własną głupotę złamałam świeżo wyrastający pęd kwiatowy. Rósł tak dziwnie, że chciałam go wyprostować i potem trzask na moje oko miał 1,5 cm ale mimo wszystko strasznie mi go szkoda.
- MartisM
Zostawiłam i widzę, że wyrasta nowy pędrena77 pisze:Możesz zostawić, tak jak jest. Z pędu mogą wyrosnąć nowe kwiaty albo keiki. Jeśli nie, po prostu sam uschnie.

Teraz się zastanawiam w jaki sposób przymocować pędy do podpory, żeby się znowu nie złamały.
Pozdrawiam Marta
Poczekaj, aż będzie odpowiednio długi. Potem możesz przymocować do podpórki np. specjalnym klipsem.
Hej!
kupiłam tydzień temu na przecenie phal za 15 zł. Jest o dziwo w dobrym stanie (załączam zdj), korzenie ma ładne zielone, liście w bardzo dobrym stanie, tylko jest lekko krzywy i ma złamany pęd/łodyge (obstawiam że dlatego 15 zł kosztował), łodyga jeszcze nie jest uschnięta, a jasnozielona i zastanawiam się: czy ona się "zregeneruje" i pójdzie w górę i coś z tego będzie czy uschnie. Wiem, że storczyki same decydują co dla nich najlepsze.
Pozdrawiam!

kupiłam tydzień temu na przecenie phal za 15 zł. Jest o dziwo w dobrym stanie (załączam zdj), korzenie ma ładne zielone, liście w bardzo dobrym stanie, tylko jest lekko krzywy i ma złamany pęd/łodyge (obstawiam że dlatego 15 zł kosztował), łodyga jeszcze nie jest uschnięta, a jasnozielona i zastanawiam się: czy ona się "zregeneruje" i pójdzie w górę i coś z tego będzie czy uschnie. Wiem, że storczyki same decydują co dla nich najlepsze.
Pozdrawiam!

- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Piszesz nie o trzonie łodygi, z której wyrastają liście, tylko o pędzie kwiatowym, z którego ponownego kwitnięcia już nie będzie.
Przesadź od razu do nowego podłoża.
Przesadź od razu do nowego podłoża.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta