Fiołki afrykańskie - moja przygoda

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
akwe19
100p
100p
Od: 23 gru 2014, o 18:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fiołki afrykańskie - moja przygoda

Post »

Świetna lekcja , dobrze pooglądać , jak uratować fiołeczka . A te które kwintą , po porostu nie można oderwać oczu . ;:138 ;:138 ;:138 Moje chyba też poczuły wiosnę i biorą się za rośnięcie . Już nie mogę się doczekać pierwszych kwiatów , ale to niestety musi jeszcze potrwać . A jak się sadzi na knot , to ziemia w dotyku jest wilgotna czy mokra ? Jeszcze jedno pytanko , jak nie dostanę perlitu to czy można pokruszyć styropian i dodać do ziemi czy to niedobry pomysł ?
Mieszkam w małym miasteczku i może być problem z kupnem perlitu .
Pozdrawiam Ewka
Ewka i jej doniczkowce.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 43&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

illonka pisze:To, że liście są duże mnie nie dziwi, bo niektóre odmiany potrafią wymachać takie rozmiary, że hej, liść mama TZ Zakat Moreva był wielkości mojej dłoni DOSŁOWNIE ;:108
Serio?? :shock: To jakie były kwiaty?

Piękny weekend u Ciebie ;:173
I bardzo ciekawa - przydatna - fotorelacja. Zawsze co człowiek zobaczy na własne oczy, to zobaczy.
Określenie "na kreta" - bezcenne ;:306
Knota masz tradycyjnie z rajstop?
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
izary
500p
500p
Od: 11 wrz 2014, o 11:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No kolejna potrzebna lekcja. Pięknie Ilonko ;:138 ;:138 .
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p
Od: 25 mar 2011, o 13:19

Post »

akwe, perlit ma za zadanie rozluźnić i napowietrzyć glebę, szybko przesychać, zapobiegać zaleganiu wody w podłożu. Styropian też dobrze napowietrzy i rozluźni podłoże, więc możesz go śmiało użyć. Ja kupuję perlit i wermikulit na allegro, bo wbrew pozorom nie jest łatwo dostać. Na giełdzie kwiatowej nikt nie słyszał o perlicie ani wermikulicie :) Nawiasem mówiąc na allegro możesz też kupić gotowe kulki styropianowe żeby nie kruszyć :wink: Ziemia jest w dotyku wilgotna.

Lucy, kwiaty normalnej wielkości, pierwsze kwitnienie ok 5 cm, ale to młoda sadzonka, liście też ma na razie standardowe, ze strachem czekam co z niej wyrośnie :lol: Knot z rajstop, tak :wink:

Iza, dzięki ;:196
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 08:23

Post »

Ja też uwielbiam do Ciebie zaglądać, dużo tu ciekawych informacji, a przede wszystkim dużo pięknych fiołkowych fotek ;:138 .
Miłego dnia. :wit
Awatar użytkownika
KrysTe
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 gru 2014, o 00:21

Post »

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź ;:180 , zdjęcie zrobię i wrzucę. Nie widać dziwnych uszkodzeń czy przebarwień, listki są sztywne, tylko duże, powykręcane, kładą się na kubeczku, bo są wygięte, mają kilka małych uszkodzeń mechanicznych.
Dostałam je w prezencie wraz z 3 małymi sadzonkami, od początku miałam do nich wątpliwości, do listków, bo sadzonki wyglądają ok. trochę jakby przesuszone, ale ja utrzymuję większą wilgotność, więc to może być odczucie subiektywne. Sadzonki w każdym razie mają się dobrze, zastrzeżenia mam tylko do listków, możliwe, że nieuzasadnione. Ocenicie kiedy je sfocę.

Illonko, dla mnie jesteś fiołkowym guru ;:196 wszystkie Twoje porady są rzeczowe, konkretne, przejrzyste... ;:180 a Twoje roślinki to marzenie. ;:92
Awatar użytkownika
Iwona 0103
500p
500p
Od: 9 sie 2014, o 16:12

Post »

Jak ja lubię tu zaglądać ;:333 . Ilonko ile się można od Ciebie nauczyć ;:215
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p
Od: 25 mar 2011, o 13:19

Post »

Dziewczynki, dziękuję za miłe słowa, jesteście kochane ;:167 ;:196

Obrazek
Awatar użytkownika
solshine
200p
200p
Od: 16 gru 2014, o 13:21

Post »

Przecudny widok przed snem :) Illonko jesteś mistrzem fotografowania i masz niesamowity zmysł estetyczny ;:215 Ten srebrzysty kubeczek / wazonik, a w nim odbijają się cudne fiołkowe kolory :)

A odnośnie do perlitu i wermikulitu, to chyba byłam szczęściarą, bo weszłam sobie do niedalekiego sklepu ogrodniczego i sobie stały oba koło siebie, aż dziw, że to takie rzadkie rzeczy :shock: Ale to sklep detaliczny dużej firmy ogrodniczej, to może dlatego.
Ala
stefka
200p
200p
Od: 18 sty 2012, o 20:04

Post »

Alu napisałam do Ciebie e-mail ale nie wiem czy doszedł. Może dla pewności jeżeli to nie tajemnica napisz adres sklepu gdzie kupiłaś perlit. Nigdzie w okolicy nie mają a w większości sklepów ogrodniczych czy kwiaciarniach nie wiedzą co to jest.
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
solshine
200p
200p
Od: 16 gru 2014, o 13:21

Post »

Elu kochana doszedł email :) Napiszę tutaj, bo może komuś z Wrocławia się przyda, jeśli Illonka pozwoli: to Inter-flora przy ul. Wieczystej 103. Teraz sprawdzając adres zwątpiłam, czy jednak to ma coś wspólnego z Inter Florą z Siechnic, bo pisane z myślnikiem. Ale fakt faktem, że moja Mama działkowiczka bardzo ten sklep zachwala jako 'wszystkomający' i z kompetentną obsługą :tan
Ala
stefka
200p
200p
Od: 18 sty 2012, o 20:04

Post »

Alunia ślicznie dziękuję, w najbliższą sobotę ruszam na Siechnice i Radwanice bo tam jest fajny sklep Kwiaton. Wiosną lubię buszować po takich sklepach. Pozdrawiam serdecznie Ela
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
Dusia 123
200p
200p
Od: 27 kwie 2014, o 18:48

Post »

Piękna pokazowa lekcja...wiedzy nigdy nie jest za dużo :)
fiołki przecudne :)
Pozdrawiam serdecznie Duśka :)
Zapraszam - Fiołkowy Świat Duśki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=75982" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”