Winorośle i winogrona cz. 4

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Winorośle i winogrona cz. 4

Post »

Nie zgnije, odrośnie, w maju będziesz miał bujną łąkę. Rozwiązania są dwa - albo wyściółkujesz ziemię czarną agrowłókniną albo ręcznie pozbędziesz się kęp trawy, ale jeśli są odwrócone przez orkę, to może to być trudne.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gdybyś poczekał z sadzeniem do jesieni to mógłbyś zastosować oprysk herbicydowy.
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
tamburyn
200p
200p
Od: 8 gru 2014, o 10:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gdzie tam, nie wytrzymam do jesieni :)
Od grudnia przebieram nogami i nie ma opcji, żebym "cierpiał" do jesieni. Będę to targał ręcami. 40m to nie jest bardzo dużo.
Jak pogoda będzie sprzyjała to zdążę się wyrobić zanim dostanę sadzonki :roll:
Piotrek
Winogrodek
200p
200p
Od: 14 gru 2010, o 20:34

Post »

Jak ruszy część chwastów wczesną wiosną ( jeszcze przed sadzeniem winorośli po 15 maja ) to zdążysz jeszcze z jednym opryskiem. Ja tak robię co roku i właśnie tylko raz, wczesną wiosną. Pamiętaj - winorośl jest bardzo wrażliwa na herbicydy, a szczególnie na te zawierające glifosat. Jak się pojawiają pąki na winorośli trzeba uważać, a najlepiej nie pryskać herbicydami nawet w pobliżu czy okolicy.
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale w sumie gdyby nawet po wybraniu darni pojawiała się trawa to może użyć do oprysku herbicydu przeciw chwastom jednoliściennym a winorośl do tej rodziny nie należy.
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
tamburyn
200p
200p

Post »

A jeśli chciałbym te sadzonki zadołować już w kwietniu? Jeśli otrzymam je z końcem marca/początkiem kwietnia to buba. Trzeba będzie działać. Sadzonki gołokorzeniowe można jeszcze trochę przetrzymać, czy od razu do dziury?

Na pewno przekopię to wszystko dokładnie. Działka jest 30 metrów za domem, więc w najgorszym wypadku będę wszystko ręcznie haratał. Albo tak jak Paweł zasugerował się pryśnie czymś na jednoliścienne.
Piotrek
Winogrodek
200p
200p
Od: 14 gru 2010, o 20:34

Post »

Po posadzeniu i tak musisz usypać kopczyki nad całą sadzonką przykrywając pąki - chodzi o przymrozki. Nie ma znaczenia termin sadzenia, a moment odkrycia na" świat". Ja stosowałem herbicyd totalny ( jeden z bardziej znanych ) oparty na glifosacie - wydaje mi się, że u Ciebie to jest najlepsze rozwiązanie bo na tej zaoranej łące na pewno nie będą tylko trawy, ale i inne chwasty dwuliścienne, które są również bardzo uciążliwe np. mniszek lekarski. Nie wypowiadam się na temat innych środków chwastobójczych stosowanych w uprawie winorośli, bo nie mam doświadczeń. Mogę tylko Cię przestrzec bo winorośl jest wrażliwa na herbicydy.
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Wybierz dokładnie chwasty w miejscach sadzenia, posadź i wyłóż rzędy czarna agrotkaniną, taką 0.5m szerokości. Międzyrzędzia spryskasz, tylko ostrożnie, żeby chemia nie dostała się na winorośle. Do jesieni pod argo chwasty szlag trafi a Ty się nie narobisz.
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Kontakt:

Post »

Przy krzewach proponuję rozwinąć maty szkółkarskie 0,8 m, a nie agrotkaninę, a środki kosić zamiast pryskać. Nawet opary herbicydów unoszące się z opryskanych chwastów mogą dokonać szkód, które będą widoczne przez kolejne lata.

Tak się kończy ugór herbicydowy
Obrazek
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Agrotkanina to wg mnie czarna, pleciona z polipropylenu, przepuszczalna dla wody tkanina. Taką wykłada się w szkółkach pod doniczki. Więc to chyba to samo co mata szkółkarska.
Awatar użytkownika
tamburyn
200p
200p

Post »

Właście patrzyłem na alledrogo i sprzedający stosują zamiennie określenia agrotkanina/mata szkółkarska.
Drogo nie jest (ok. 50zł za 0,8mx50m) więc pewno się skusze na to rozwiązanie :)
Piotrek
badylarz
200p
200p
Od: 27 sty 2012, o 22:07

Post »

kapitan pisze:Tak się kończy ugór herbicydowy
Piotr, dziękuje za Twoje zdjęcie. ;:oj Będę musiał na sąsiada znaleźć jakieś "lekarstwo". Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Zimy nie widać :roll: Można już przycinać winorośle?
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”