Ogród, który maluję

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród, który maluję

Post »

Irminko oglądając Twoje krzesła i fotele czekające na gości zatęskniłam jeszcze bardziej za wiosną , już słyszę te śpiewające ptaki:D . Konwalie i słonecznik cudne widoki. Zakupiłam już jakieś ozdobne słoneczniki mam nadzieję, że będą piękne jak u Ciebie.
Ja mętlik mam straszny w głowie , trochę pozamawiałam, z innymi się waham, bo teren nie przygotowany i znowu będzie wszystko na wariata. :;230 . Chciałam trochę zagospodarować koło domu, jakieś róże ozdobne kwiaty, tam jest słonko i sucho więc mogę trochę z innymi roślinami poszaleć niż hortensje :;230 .Zastanawiam się nad ozdobnymi tujami, jałowcami nie mam pomysłu jak to skomponować wszystko ;:223 . Buziaki lecę dalej planować.(a oczy to już mi strasznie popuchły od oglądania roślin w necie ;:202 )
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Irminko przywędrowałam do Ciebie podreperować duszę tymi cudownymi widokami z ogrodu... Uwielbiam Twoje rabaty i kompozycje. Duet białego krwawnika i maku jest niezwykle urokliwy, a jak ja bym chciała takie łany maków jak u Ciebie zawsze widuję :wink:
Krzesła tak zachęcają do odpoczynku i relaksu wśród roślin, tylko szkoda, że w sezonie zawsze, mimo wcześniejszych zarzekań, czasu brakuje na jedną chwilę takiego spokoju.
A jak przebiśniegi, przykryte teraz jakąś warstwą śniegu?

Mam jeszcze jedną sprawę do Ciebie - jak zaczynałaś przygodę z werbeną, to rośliny sama wyhodowałaś z nasion, czy od gotowych sadzonek?
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »

Jago, w tym roku też zrobię nalewkę z bzu, ale pomyślę i o pigwie :D
Róże mogą być pomylone, jak będzie cieplej, to może dokopię się do karteczki zawieszonej na krzaczku :)

Grażynko, pogoda będzie pewnie zmienna, ale mi już wystarcza, że słońce pokazuje się częściej i po południu jest jasno :D
Pashminę obejrzę ;:3

Wandziu, tak zrób, wypoczywaj w swoim pokazowym ogrodzie, a ja... już więcej nie mogę się obijać, bo mnie chwasty zarosną po szyję :lol:

Dorotko...'wszystko będzie na wariata...', tak jest zawsze i nie mam złudzeń, że mogłoby być inaczej :wit
Oprócz słoneczników ozdobnych posieję jadalne, tak jak podpatrzyłam u Adama :D
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p5054116

Alanko, też wędruję po ogrodach i tylko żałuję, że to jedynie wirtualnie się dzieje.
Przebiśniegi są przy domu, przykryte śniegiem, choć dzisiaj już znowu je widać :)

Alanko, werbena była moją chorobą, aż trafiłam na nią w Hortulusie w postaci gotowych sadzonek, z których miałam potem nasiona.
Chętnie podzielę się werbeną, ale wiosną (sadzonki), bo wszystko jest już w skrzynkach, pozostawione do przemrożenia :D

To pierwsze zakupy, a potem to już poszło lawinowo, dalie, lilie, irysy, nasiona...
Padły słowa... 'bierz co chcesz, byle szybko '. Szybko nie jest dla mnie problemem :;230 :;230

Muszę zadbać o te prymulki, udało mi się je dostać w ulubionych kolorach, choć do pełni szczęścia zabrakło jeszcze jednego :)
Obrazek

Co roku zbieram dużo nasion maków, często je rozdaję, ale okazuje się, że nie zawsze wschodzą. Znalazłam wytłumaczenie u Łukasza Łuczaja:

Maki (polne) są też bardzo kapryśne. Mają drobne nasionka. Jeśli trafią na glebę żyzną i bogatą w węglan wapnia, z garści nasion możemy mieć tysiące roślin. Jeśli coś im nie podpasuje ? będzie za sucho, za mokro, za ubogo, ale zbyt cieniście ? nie wyrosną.

Nie mam, niestety, ziemi do lawendy, szałwii, traw, ale do maków polnych TAK ;:138
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No toś mnie zmartwiła Irminko. ;:24
Ale zobaczymy, dobrze że napisałaś o tym, spróbuję im podrasować ziemię przed wysiewem.
Mam nadzieję, że skoro urósł mi mak pełny, to i te polne też zechcą mnie zaszczycić kwiatami.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

Nie mam, niestety, ziemi do lawendy, szałwii, traw, ale do maków polnych TAK ;:138
To zupełnie odwrotnie niż ja :wink:
Dlatego wdychając woń lawendy, szałwii i kocimiętek, po cichutku, przycupnąwszy gdzieś wśród Twoich rabatek, już od dawna podziwiam sielskie widoki, pełne cudnych, efemerycznych, zwiewnych maków... ;:173
Są prześliczne ;:180
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Irminko to powiedz jeszcze raz te maki to tak prosto do gruntu trzeba?, czy jakieś sadzonki bo ja już zgłupiałam ;:223. Jak robisz?, czy one same u Ciebie się sieją?. Dostałam maki (nasionka z FO) nie chcę zmarnować, choć po tym co napisałaś to chyba u mnie im nie będzie dobrze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Irminko i wszystko się zgadza z tymi makami. W moim ogrodzie jest podłoże im sprzyjające i kiełkują obficie, a posiane w polu gdzie jest sucho już gorzej, nawet te najzwyklejsze w suchych latach nie rosną ;:108
Prymulka ta dmuchnięta błękitem przecudna ;:333
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

irminka pisze: Justynko, podeptałam Ci trochę po piętach i odwiedziłam Twój ogród. Odnalazłam go takim jak zapamiętałam, piękny, różany, zaplanowany, konsekwentny. Także mam taką bolesną listę kwiatów, które bardzo, bardzo chciałabym, by u mnie zamieszkały, ale nic z tego. Próbowałam długo:cry:, wreszcie odpuściłam i ...poczułam się szczęśliwsza :D Justynko, a kiedy ciąg dalszy' różanych impresji'?
hmmm, zagapiłam się...
Irminko, bardzo się ucieszyłam z twoich słów, dziękuję.
Raczej nie planuję w najbliższym czasie powrotu wątku. Nie byłabym, w stanie go prowadzić. Szczególnie wiosną i latem. Chociaż przyznaję, że część ogrodu i w związku z tym część roślin, nadaje się do pokazania, mimo, że mój ogrodzina rozmiarów chusteczki do nosa...Moim zdaniem wszystko już pokazałam, lubię to, co mam... dostarczenie kilku róż w tym sezonie lub usunięcie jednej chorej kosówki, to żadne zmiany... E tam.... z czym do ludzi... :;230
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, nie chciałam Cię zmartwić, a jedynie znaleźć odpowiedź, dlaczego czasami maki nie chcą rosnąć :D
No, ale jeżeli gleba przygotowana to i sukces murowany :wit

Mufko, może próbuj aż do skutku wysiewać maczki polne, to naturalne dopełnienie Twojego pięknego ogrodu. Chętnie podzielę się z Tobą nasionami, bo co roku zbieram ich naprawdę dużo. Maki, trawy, szałwie i kocimiętki...można na nie patrzeć bez końca... :D

Dorotko, ok don't panic, maczki na pewno wzejdą. Pierwsze wysiewałam w marcu, a potem to one już same z siebie i bez końca :lol:

Masko, a prymulki dmuchniętej błękitem KTOŚ pilnuje, zauważyłaś?

Justynko, padnę ze śmiechu...'wszystko już pokazałam...', to ja chcę jeszcze raz! W naszych ogrodach, małych i dużych, wszystko ciągle się zmienia i nic nigdy nie jest takie samo. Tak że się nie wykręcisz, no, daję Ci jeszcze trochę czasu na
ogarnięcie się :;230 :;230
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Irminko śliczna jarzmianka ;:167 ja mam białą wpadającą w zielony kolor i bardzo ciemną. Mam nadzieję, że się wzajemnie zapylą i zrobią taki róż ;:306
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38

Post »

Ostatnia to jarzmianka :?:
Bardzo ladna :!:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Irminko jestem dobrej myśli i po twoich słowach przed sianiem jeszcze wzbogacę glebę piaskiem i kompostem.
Musi się udać, bo po tylu przygotowaniach nie widzę innej opcji. :D
Chyba że ślimaki i ptaszydła wszystko pożrą, ale to chyba też niemożliwe.
Bo w naturze zawsze coś zostanie i kwitnie. :uszy
Masz rację, każdego roku ogród się zmienia i nigdy tak samo nie wygląda, więc myślę, że Justynka po takich słowach zmieni zdanie.........prawda Justynko ? ;:168
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

:wit
Czas na ogarnięcie, mówisz? :;230 - to się nazywa zagrać na ambicji :;230
Mam pytanie o jarzmiankę z ostatniego zdjęcia. Co Ty robisz, że ona tak kwitnie?
Moja to jakiś niewydarzony, zapluty zdechlak, ledwo kwitnący. Zajrzę jej w korzenie i przesadzę w miejsce bardziej słoneczne, jeśli takie znajdę...
Rozumiem, że u Ciebie rośnie zdrowo. Jakie ma tempo rozrastania?
Pozdrawiam
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie miałam się spytać co to za cudo na ostatnim zdjęciu ale Justi już odpowiedziała ;:306 i zadała wszystkie pytania. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”