Kosiarka - niedroga - jaka
Re: Kosiarka spalinowa ,niedroga
Co do silników B&S to nie zgadzam się, że są to jedne z lepszych silników. Po prostu nie są złe. Trzyma się ich bardzo dobra opinia ponieważ przez długie lata produkowali wysokiej jakości sprzęt. Od kiedy weszli w tanią produkcję w znanych wszystkim regionach świata, jakość poszła w dół. Dzisiaj zrobił się jeszcze większy dystans do Kawasaki i Hondy a do tego lepszą opinię w serwisach ma Loncin. Silniki Stigi też nie ustępowały w niczym "amerykaninowi". LCT (dawny Tecumseh) również jest lepszą marką. Pracuje w odśnieżarkach przy naprawdę ciężkich warunkach i długiej pracy. Ariens jako bardzo ceniony producent wysokiej klasy odśnieżarek zrezygnował z silników B&S na rzecz swoich AX. Maja za sobą już dwa lata pracy na nowym motorze i okazało się to strzałem w dziesiątkę. Taniej i lepiej. A trzeba powiedzieć, że Ariens nie może sobie pozwolić i nie pozwala na jakiekolwiek spadki jakości. Nawet silniki MVGT stoją z Briggsami w jednym rzędzie. B&S liże rany po kilku nieudanych seriach i stara się wrócić ale jego podzespoły wciąż pozostawiają wiele do życzenia.
Co prawda nie wiem jaki silnik pracuje w tym Al-ko ale nie trzymałbym się na Twoim miejscu tego zbyt kurczowo. Jak chcesz to zadzwoń do serwisu/sklepu i zapytaj czyj to jest silnik. Bardzo możliwe, że to jakaś znana/słyszana marka.
Co prawda nie wiem jaki silnik pracuje w tym Al-ko ale nie trzymałbym się na Twoim miejscu tego zbyt kurczowo. Jak chcesz to zadzwoń do serwisu/sklepu i zapytaj czyj to jest silnik. Bardzo możliwe, że to jakaś znana/słyszana marka.
Garść cennych informacji. Dzięki. Pytanie tylko czy do kwoty około 1000 zł dostaniesz coś podobnego jakością co b&s. Odnośnie Hondy - nie mam doświadczeń z silnikami Hondy, jednak obawiam się że pojawią się one tylko w wyższych modelach, a zatem ich cena może też być wyższa.
Witam ponownie.
Mam pytanie odnośnie kosiarek McCulloch,oraz Husqvarny.Jak się sprawują?Mam na miejscu sklep oraz serwis Husqvarny i McCulloch
Mam pytanie odnośnie kosiarek McCulloch,oraz Husqvarny.Jak się sprawują?Mam na miejscu sklep oraz serwis Husqvarny i McCulloch
Ja nie jestem zwolennikiem Elektroluxa i jego "dzieci" (Husqvarna, itp). Jednak ludzie tym pracują i są zadowoleni. Jak kupisz w serwisie, stacjonarnie i będziesz dbał to będziesz zadowolony. Jednak w tych cenach to możesz kupić inne maszyny z lepszymi podzespołami.
Z McCulloch i Elektroluxem nie miałem przyjemności. Choć zdaję się że na rynku tego dużo nie ma. Co do Husqvarny; znam fascynata tej marki - gustuje głównie w motocyklach Husqvarnie i KTM. Stać go, wiec wszystko co może kupować to kupuje tych marek. Często się widujemy zwłaszcza w sezonie motocyklowym. Nie wiem ile w tym prawdy, ale rzucił kiedyś że z Husqvarny to dobre są tylko crossy i husqvarna nuda 900 (motocykle). O kosiarce nic nie wspomniał choć ma jakiś wyższy model, właśnie z Husqvarny.
Najbardziej pasowała by mi kosiarka Toro,lecz obawiam się serwisu(daleko ).Husqvarna ,McCulloch serwis na miejscu.
Jak nie masz serwisu na miejscu to nie kupuj bo będziesz miał problemy. Tylko czy jesteś pewny, że okoliczne serwisy nie będą przyjmować Toro? Zrób podpuchę i zadzwoń, że masz kosiarkę Toro i chciałbyś podjechać.
Witam serdecznie
Od jesieni jestem szczęśliwym (?) posiadaczem działki o całkowitej powierzchni 36 ar. Na jesieni walczyłem z dwuletnim zielskiem (pożyczoną kosą spalinową - trochę mi jeszcze zostało i chyba już tak będzie - zostawię sobie takie dwie wyspy chaszczy bo zauważyłem, że różne fajne zwierzątka z tego korzystają), powydłubywałem pieńki, większe nierówności i kopce podrównałem. Kamieni brak. Kilka młodych drzew jest, planuję jeszcze nasadzenia. Ale i tak pozostanie całkiem spory areał do koszenia. Kosiarka będzie jedna, a nie dwie, więc musi być rotacyjna, z napędem i koszem. Nie traktorek, chociaż mam okazję kupić 13 konną siedmioletnią używkę w dobrym stanie za nieco ponad 4 tys. (działka z dala od domu, nie mam jak tego transportować w razie potrzeby, a na miejscu nie mam zamiaru stawiać hangaru na duży sprzęt). Wiem, będę dużo chodził, trudno, na zdrowie mi wyjdzie. Zastanawiam się nad Stigą lub Vikingiem (mam blisko serwis). Z tego co czytałem, Viking to wyższa półka. Mam jednak wątpliwości. Po pierwsze obaj producenci piszą, że to kosiarki do większych trawników, czyli do 20 ar, tylko. Mam się tym przejmować? Po drugie najtańszy z mocnych Vikingów (MB 650T) to 2.739 zł, a ma szerokość koszenia ledwo 48 cm. Do tego, wydaje mi się, małe kółka. W tej cenie jest wypasiona Stiga Turbo 53 SE4Q B. Podpowiecie coś nowicjuszowi, proszę.
Od jesieni jestem szczęśliwym (?) posiadaczem działki o całkowitej powierzchni 36 ar. Na jesieni walczyłem z dwuletnim zielskiem (pożyczoną kosą spalinową - trochę mi jeszcze zostało i chyba już tak będzie - zostawię sobie takie dwie wyspy chaszczy bo zauważyłem, że różne fajne zwierzątka z tego korzystają), powydłubywałem pieńki, większe nierówności i kopce podrównałem. Kamieni brak. Kilka młodych drzew jest, planuję jeszcze nasadzenia. Ale i tak pozostanie całkiem spory areał do koszenia. Kosiarka będzie jedna, a nie dwie, więc musi być rotacyjna, z napędem i koszem. Nie traktorek, chociaż mam okazję kupić 13 konną siedmioletnią używkę w dobrym stanie za nieco ponad 4 tys. (działka z dala od domu, nie mam jak tego transportować w razie potrzeby, a na miejscu nie mam zamiaru stawiać hangaru na duży sprzęt). Wiem, będę dużo chodził, trudno, na zdrowie mi wyjdzie. Zastanawiam się nad Stigą lub Vikingiem (mam blisko serwis). Z tego co czytałem, Viking to wyższa półka. Mam jednak wątpliwości. Po pierwsze obaj producenci piszą, że to kosiarki do większych trawników, czyli do 20 ar, tylko. Mam się tym przejmować? Po drugie najtańszy z mocnych Vikingów (MB 650T) to 2.739 zł, a ma szerokość koszenia ledwo 48 cm. Do tego, wydaje mi się, małe kółka. W tej cenie jest wypasiona Stiga Turbo 53 SE4Q B. Podpowiecie coś nowicjuszowi, proszę.
Nie będę Ci się rozwodził, powiem krótko. Ja brałbym Stigę
Nie to abym miał choćby cień wątpliwości co do jakości Vikinga. Ja po prostu się zgadzam z tym, że w cenie do 3000 zł można kupić w Stidze maszynę o dużej szerokości a w Vikingu już nie. Jakości w obu przypadkach bym się absolutnie nie bał.
Znasz Ariens LM21S? W sumie to zdecydowałeś się na dwie bardzo dobre marki ale dołożę Ci tylko do Twojej wiedzy tę maszynę. Byłaby świetnym wyborem dla Ciebie.

Znasz Ariens LM21S? W sumie to zdecydowałeś się na dwie bardzo dobre marki ale dołożę Ci tylko do Twojej wiedzy tę maszynę. Byłaby świetnym wyborem dla Ciebie.
a nie myślałeś o kosiarkach listwowych ?Biskierka pisze:Witam serdecznie
Od jesieni jestem szczęśliwym (?) posiadaczem działki o całkowitej powierzchni 36 ar. [...]
Dziękuję za odpowiedzi.
Ten model Ariens to już większy wydatek. To samo dotyczy listwowych. Poza tym nie mam zamiaru ponownie zapuszczać ogrodu, więc docelowo listwowa mi się nie przyda, tak sądzę. Jeszcze mam trochę czasu i dalej będę szukał czegoś z mocnym silnikiem i solidnym, trwałym korpusem i w miarę możliwości bez bajerów. W międzyczasie się głowiłem nad problemem odbierania i zwożenia na pryzmę kompostową ściętej trawy. Na razie wymyśliłem tak: kilka rozstawionych na działce toreb brezentowych (do jednej wchodzą półtora~dwa kosze z kosiarki) + wózek.
Ten model Ariens to już większy wydatek. To samo dotyczy listwowych. Poza tym nie mam zamiaru ponownie zapuszczać ogrodu, więc docelowo listwowa mi się nie przyda, tak sądzę. Jeszcze mam trochę czasu i dalej będę szukał czegoś z mocnym silnikiem i solidnym, trwałym korpusem i w miarę możliwości bez bajerów. W międzyczasie się głowiłem nad problemem odbierania i zwożenia na pryzmę kompostową ściętej trawy. Na razie wymyśliłem tak: kilka rozstawionych na działce toreb brezentowych (do jednej wchodzą półtora~dwa kosze z kosiarki) + wózek.
Nie szalej za bardzo z wybieraniem maszyny. Mierząc w Stigę i Vikinga wszedłeś w miarę wysoko więc abyś się tylko nie opuścił w jakości maszyny
Pamiętaj też o serwisach jakie masz w pobliżu ;)
Jak jak kosiłem kiedyś większą działkę to wysypywałem do taczki, którą ustawiałem sobie w pobliżu. Tam wchodziło kilka koszy trawy a do tego łatwo się wsypywało i wysypywało.

Jak jak kosiłem kiedyś większą działkę to wysypywałem do taczki, którą ustawiałem sobie w pobliżu. Tam wchodziło kilka koszy trawy a do tego łatwo się wsypywało i wysypywało.
Może ktoś mógłby powiedzieć coś na temat kosiarek z silnikiem subaru np. Kosiarka spalinowa z napędem RLMzmod, pomid.RYOBI
Mam jeszcze pytanie dotyczące napędu,który jest lepszy na przód czy na tył(miałem tylko z napędem na przód ,więc nie mam porównania.
Mam jeszcze pytanie dotyczące napędu,który jest lepszy na przód czy na tył(miałem tylko z napędem na przód ,więc nie mam porównania.
Subaru to dobre silniki, raczej nie do tego aby na nie narzekać.
Z tylnym napędem maszyna lepiej trzyma się podłoża. Nie pamiętam która to była kosiarka ale był jeden taki model co jak się kosz wypełniał to jej sie przód podnosił delikatnie i na niektórych terenach miała problem z jazdą do przodu. Jednak jeśli Ty miałeś napęd na przód to sam wiesz lepiej jak to chodzi. Tylni będziesz częściej rozłączał. Przód wystarczy unieść na zakręcie, tył musisz rozłączyć.
Z tylnym napędem maszyna lepiej trzyma się podłoża. Nie pamiętam która to była kosiarka ale był jeden taki model co jak się kosz wypełniał to jej sie przód podnosił delikatnie i na niektórych terenach miała problem z jazdą do przodu. Jednak jeśli Ty miałeś napęd na przód to sam wiesz lepiej jak to chodzi. Tylni będziesz częściej rozłączał. Przód wystarczy unieść na zakręcie, tył musisz rozłączyć.
Dzięki
Mam chęć na to RYOBI z silnikiem subaru.Po niedzieli pojadę go obejrzeć ,być może go kupię.(co to znaczy,że będę musiał rozłączyć tył?)
Mam chęć na to RYOBI z silnikiem subaru.Po niedzieli pojadę go obejrzeć ,być może go kupię.(co to znaczy,że będę musiał rozłączyć tył?)