ABC- cebula z nasion, rozsada Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: ABC- cebula z rozsady

Post »

Fajnie, że wątek ruszył, bo mam w planach cebulę z rozsady. Nie wiem jeszcze czy przygotować rozsadę w doniczce, czy w multiplancie.
Poczytam sobie i pomyślę jaki sposób będzie lepszy. W planach mam cebulę karmen, szalotkę i siedmiolatkę na szczypior.
Sądzicie, że siedmiolatkę można wkrótce siać i przygotowaną rozsadę pikować wczesną wiosną w szklarni? Chciałabym mieć własny szczypior, niekoniecznie z dymki.
Szalotkę też chciałabym posadzić możliwie wcześnie, tak, żeby urosła i żebym mogła ją powtórnie posadzić jeszcze w tym roku (dopiero wówczas wytworzy gniazda).
ogrodowo
Zapraszam :-)
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Siedmiolatkę do tunelu to już trzeba wysiewać. Jeżeli ma być do zjedzenia razem z cebulkami to najlepiej poszukać odmianę nadającą się do bielenia. Z szalotką bym jeszcze poczekał ze 2-3 tygodnie. Ona ma krótki okres wegetacji.
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 21:51
Kontakt:

Post »

Na dniach dostanę nasiona, to wysieję. A ja właśnie zrezygnowałam z tej odmiany o długiej części białej i wybrałam taką bardziej tradycyjną odmianę. Wydawało mi się, że 25 cm to za dużo bieli. Wybrałam odmianę bajkał - wydała mi się bardziej proporcjonalna, taka typowo szczypiorkowa. Za jakiś czas przekonam się, czy był to dobry wybór.
ogrodowo
Zapraszam :-)
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja też będę siała w skrzynkach .Aby nie za gęsto .Ładnie mi się udały w ubiegłym roku posiane do ziemi takiej jak do pikowania pomidorów wymieszanej z piaskiem 3:1.Odmiana Wolska i Exhibition mi smakowała i będzie powtórka,natomiast zamiast mixu poszukam konkretnej czerwonej (może scarlet).
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41

Post »

Ja szukam czerwonej, sałatkowej, jak najsłodszej. Znacie może takie? :D
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42

Post »

przemek1136 a kiedy radzisz wysiewać cebulę Exhibition?
Pozdrawiam Paweł
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Ja będę wysiewał pierwsza partia 1 multipaleta ok. 10 lutego (te cebule będą rosły współrzędnie z wczesną marchwią) a dwie kolejne palety ok.20-25 lutego.
Awatar użytkownika
MalgosiaR
200p
200p
Od: 11 lut 2013, o 18:53

Post »

Witajcie :wit
W ubieglym sezonie wysialam cebulę Exhibition w multipalecie .Bylam bardzo zadowolona ladnie powschodzila w marcu wystawilam do foliówki.Tam pięknie zmężniala ,kiedy wysadzalam do gruntu każda cebulka miala piękną brylkę korzeniową .Super się przyjęla i rosla dopóki nie zjawila się śmietka :evil: i bylo po mojej cebuli .Jak na razie wyleczylam sie z siania cebuli.Tak dzieje się już któryś rok z kolei w moim przydomowym ogródku.Jednocześnie malam drugi ogródek na polu na nowym miejscu gdzie dawno nie rosly warzywa ,tam wysilam resztkę nasion wprost do gruntu dopiero w kwietniu ,tam tylko plewilam ,nie mam możliwości podlewania więc często bylo bardzo sucho ocalalo może ze trzydzieści cebul ale jakich ogromnych ,w życiu mi taka cebula nie urosla.
Pozdrawiam Malgosia :wit
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Na szczęście ze śmietką jeszcze nie miałem do czynienia i nie chcę mieć. 20 lutego wysiewam Exhibition do skrzynek.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
klon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2014, o 12:02

Post »

Nie miałem też problemów ze śmietką.Wystarczy podobno posiać obok cebuli marchewkę.Staram się zachować takie sąsiedztwo .
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Też musze zakupić nasionka cebuli Exhibition, bo zbliża się czas wysiewu. :)
Awatar użytkownika
Aiss
200p
200p
Od: 20 sty 2012, o 21:16

Post »

Przyznaję, że któregoś roku mnie też nawiedziła pani śmietka, i odtąd większość warzyw uprawiam współrzędnie, no może poza bobem, którego nic nie żre, ;:306 ...nic poza mną .To mój pierwszy rok z cebulą z siewu, siałam właśnie Exhibition, mam tylko nadzieję, że wyrośnie duuża i będzie smakowita, oczywiście moje cebulki będą z marchewką .Na wszelkie szkodniki najlepiej działa różnorodność i wsiewki kwiatów- szałwia, nasturcja, nagietek -ja tak robię i nie mam problemu ze szkodnikami, a warzywnik wygląda bajecznie.
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p
Od: 21 lut 2011, o 10:00

Post »

Od trzech lat podglądam rozsady Przemka1136 ;) i dzięki niemu robię rozsadę cebul. I exhibition i globo nie wiem czy to nie to samo ;) i rozsadę zwykłych małych odmian i super rosną. W zeszłym roku exhibition siałam po jednym nasionku na palecie i wyrosła bardzo duża. Wczesniej po kilka nasion, czasami je rozdzielałam, a czasami sądziłam po trzy siewki i wyrosły mniejsze ale za to mogłam przerywać do wcześniejszego użycia, a reszta mogła dorosnąć ;) juz sie nie moge doczekac smaku cebuli cukrowej z pomidorkami ;)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”