Wszystko o pomidorach cz. 9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 9

Post »

Wisia -zasiej choć jeden krzak i spróbuj.Jak nie spróbujesz,nie będziesz miała zdania. Dla mnie Malachitowa to hicior ,taki inny wymiar pomidora ;:333 Choć przyznam,że wyglądem zielone pomidory ( MSz, Green Giant) nie powalają :roll:
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Też chcę pierwszy raz spróbować z zielonymi oprócz Malachitowej Szkatułki mam jeszcze Absinthe i Cherokee Green Pear - jak szaleć to szaleć. Ale skoro piszecie że Malachitowa to hicior to posieję 2 a pozostałe po 1 sztuce. Co do czarnych to też mnie nie zachwycają smak niby ok., ale za mokre i konsystencja nie dla mnie. Trochę inaczej jest z krzyżówkami z czarnych: np. K/56 Cherokee Purple x mal. kulisty - wyrósł mi jeden krzaczek z przepysznymi brązowymi twardymi pomidorkami - miały tylko 1 wadę - były bez nasion, fajne i smaczne też były K/17 truskawkowy x Purple Russian te co siałam w pierwszym roku (chyba 2010), owoce jak u megagrona tylko brązowe, na bardzo długich, rozgałęziających się gronach, pierwsze grona miały po 20-30 pomidorków a im wyżej tym bardziej się rozgałęziały, żeby na 5-6 poziomie dojść do prawie setki owoców. Niestety kolejne pokolenia miały owoce większe różnych kształtów i smaczne, ale często (zwłaszcza u tych co wyszły baaardzo podłużne) ze skłonnością do suchej zgnilizny wierzchołkowej. A co do żółtych - w większości były chorowite, popękane i mało apetyczne z 2 wyjątkami: żółte gruszeczki -dla mnie trochę za mdłe, ale moja siostra brała je ode mnie w każdych ilościach, a drugi to złoty ożarowski - słodko kwaśny, konsystencja i zdrowotność bliskie ideału.
Dorota
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

forumowicz pisze: Podobne odczucie mam i z żółtymi pomidorami. Nie do przezwyciężenia
No to ja na to: Ałtajskij Oranżewyj, Amana Orange i Bradywine Yellow :D .I to w tej kolejności.
Też przerabiałam różne żółte i pomarańczowe i tylko te zostają.

Dorcinda, z czarnych wysiej Cherokee Purple. Mniam ;:215
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Wzeszłym sezonie malachitowa,green grape cherry,i prune verte były dla mnie odkryciem.Dodatkowo p-20.Cytrynka groniastego miałem już od kilku lat.Czerwona cebula też mi nie przeszkadza :D
Obrazek
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kuszące jest to co piszecie o Malachitowej Szkatułce :D Czy ta odmiana nadaje się do uprawy w pojemnikach na balkonie? Jeśli tak to być może skusiłbym się za rok. Teraz mam już opracowany plan uprawy i nie będę od niego odstępował :wink:
Awatar użytkownika
wisia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 18:14

Post »

W takim razie może za rok zasieję malachitową, bo w tym roku to już po " ptokach" , za rok zamówię je na akcji.
KaLo, czerwona cebula też mi nie przeszkadza, ale te zielone i czarne pomidory - no nie wiem.
Wiesława.
Tu jestem szczęśliwa Część II- aktualna
Ogród z zapachem róż, część I.
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

kaLo
-Przez lata byłam wierna czerwonym i malinowym i żadne inne mnie nie wzruszały,ale ten bukiet na talerzu kaLo normalnie ujął mnie za podniebienie :D.Chyba się skuszę. :D
Maka
50p
50p
Od: 14 paź 2014, o 11:36

Post »

Ja nade wszystko lubię eksperymenty i spróbuję malachitową w donicy 20 l na balkonie, a obok w drugiej zachwalane Green Grape Cherry, bo też mam nasiona. W chwili zamglenia mózgu nakupowałam mnóstwo nasion i teraz nic mi się nie mieści. Z zielonych mam jeszcze Green Sausage, ale ten pójdzie do gruntu, bo podobno bardzo się krzewi i wymaga więcej miejsca.
pozdrawiam

Ewa
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Maka/Ewa niestety pomidory uzależniają, a przy wyborze odmian to w ogóle jakiś horror człowiek przeżywa. Niby miałam wszystko zaplanowane a dzisiaj dostałam przesyłkę z nasionami i wszystko od nowa zaczynam. Stąd moje pytanie, w gratisie dostałam nasiona pomidorów, jeśli ktoś je miał to proszę o kilka słów na ich temat, bo opisy opisami a ogród ogrodem:
Chianti Rose
Brin de Muquet
Caspian Pink
Red Star
Rudgers

U mnie Grin Grape Cherry nie poszalał, nie służyło mu u mnie :wink:
Awatar użytkownika
wisia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 18:14

Post »

zielonajagoda ,Caspian Pink - malinowy, duże owoce, smaczny , dwa lata temu wiązał dobrze , w ubiegłym roku słabiej, pozostałych nie miałam i nie znam. ( Czego nie dostałaś i co Ci brakuje). ;:3
Wiesława.
Tu jestem szczęśliwa Część II- aktualna
Ogród z zapachem róż, część I.
MalgolinkaZ
50p
50p
Od: 16 sty 2014, o 00:10

Post »

zielonajagoda Red Star miałam w tamtym roku - dostałam w gratisie na akcji :) Bardzo mi podpasował ten pomidorek - pewnie dlatego, że był on inny od pozostałych - ma w sobie dużo galaretki i jak się go gryzie to strzela/chrupie - śmieszne uczucie. W smaku pomidorowy, kwaskowy. Bardzo plenny, pomidorki lekko spłaszczone żebrowane, takie czerwone gwiazdki :wink: Jako sadzonka bardzo wyróżniał się od pozostałych był mocny gruby, ciemnozielony gdy inne wyciągały się do światła :)
Pozdrawiam
Małgosia
Aimee
200p
200p
Od: 22 sty 2013, o 14:11

Post »

Green Giant i Absinthe-u mnie już na zawsze.Najpyszniejsze zielone,które próbowałam.Polecam :)
Zaraz potem Cherokee Green.Zestaw do zakochania.
Pomorze...klimat łagodniejszy :-).
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mnie tak posmakowały odmiany o zielonych owocach ;:167 , że w tym roku mocno na nie stawiam, będzie kilkanaście odmian o dużych owocach i kilka koktajlowych. Pięć już zostało na kolejny sezon - Boloto (moje pierwsze zielone zakochanie :lol: ) będzie po raz trzeci, Green Giant (mmmmiodzio :D ), Cherokee Green, Dorothy's Green i Malachitowa po raz drugi. Absinthe nie miałam, ale sieję w tym roku w ciemno i sadzę conajmniej 3 krzaczorki ;:173
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
InaS
50p
50p
Od: 22 sty 2012, o 22:00

Post »

A co sądzicie o Green Pineapple? Warto?
pozdrawiam, Justyna

,,Na H to może być Meksyk, może być Texas!... A na H! Zaraz moment, to będzie w Południowej... tych różnych krajów dużo na H... to może Ohio!,, Alternatywy 4
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Czy Green Giant będzie dobrze rósł w gruncie, czy jest plenny :?: Mam jego nasionka a także Malachitowej Szatułki, na razie podchodzę do zielonych z rezerwą, ale skoro wiele osób je chwali, to muszę spróbować :wink:
Najbardziej podoba mi się myśl, że nie połakomi się na nie złodziej :;230

Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”