Mój ogród- moja oaza spokoju

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tere32
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 lip 2012, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród- moja oaza spokoju

Post »

Witam Cię Aniu bardzo serdecznie!od miesiąca zaglądam tu i do innych wątków niemal co dziennie i oczom nie wierzę!!!!!!!!!!!!! ;:218 jakie Wy macie cudeńka - dobrze ,że zima i jest więcej czasu to sobie podpatruję co gdzie jak i z czym i wiosną startuję!!! mój ogród pewnie jeszcze długo Waszym nie dorówna, ale lepiej zacząć działać niż czekać aż samo się zrobi - a raczej się nie zrobi! ;:14
staw- bajka i niespełnione me marzenia, kaczki sralnik miały a Ty je pogoniłaś? do zagródki ptaszory!
Kwiatuchy piękne maki , korony cesarskie i lilie mnie się najbardziej podobywują!!! ja mam tylko jedną bidulkę różową! :wink: hosty ,żurawki , trytomy bajeczne - czas chyba zabrać łopatkę i jechać do Ciebie bo bez kradziejstwa boję się, że takich się długo nie doczekam :wink:
super spraw z tą wodą utlenioną - wypróbować muszę i ja
resztę doczytać muszę , ale jak wrócę z dzieciakami ze szkoły....
ja w tym roku też postanowiłam się rozwinąć w ogrodzie początki jakieś już czynię - pewnie się zorientowałaś , nasionek i nowości też troszkę mam i z wiosną ruszam!!!!!!!! sadzę , kopię , wykopuję, dokupuję
na razie kończę me marudzenie do następnego wpisu uciekam pozdrwaiając mocno!!!!!!!!!
POZDRAWIAM TERESA
Awatar użytkownika
miwia
500p
500p
Od: 2 gru 2007, o 22:46

Post »

Zarówno piwonie jak i róże, Rh oraz powojniki pryskam profilaktycznie zaraz na początku preparatem Bravo500 ev. Rovral Flo, w trakcie sezonu lepiej się sprawdza Topsin, bo on działa leczniczo, jak już choroba grzybowa jest rozwinięta, ew. Amistar. Te zasychające pąki piwonii to najczęściej szara pleśń. Czytając tu kiedyś porady, zrobiłam całą, długaśną listę środków ochrony roślin. No i w końcu się pogubiłam. Jest tego za dużo. Więc przyjęłam zasadę, że najczęściej atakujące nasze roślinki choroby to właśnie szara pleśń, mączniak prawdziwy, plamistości liści i kwiatów. Pogrzebałam, pokopałam, poczytałam i wyszedł mi taki, mocno uniwersalny zestaw, jak napisałam. Sprawdza się, bo piwonie do ostatniego sezonu kwitły ładnie, tfu, żeby nie zapeszyć :wink:
Oczywiście, jak zdarza sie jakaś konkretna choroba, to sięgam po inne preparaty, ale to już konkretnie. Np., rdza gruszy, używam SCORE i Topsin naprzemiennie.
Zawsze pryskam z dodatkiem mydła potasowego lub Ludwika, żeby była przyczepność. I pryskam dokładnie, tak, żeby cała roślina, od spodu liści też, była mokra.
Z reguły powtarzam oprysk 2-krotnie w odstępie ok. 10 dni. Jak jest deszczowo i wilgotno (tak jak w ub. roku), to robię serię 3-krotnego oprysku, ale wtedy już naprzemiennie, np. Topsin/Amistar/Topsin.
Ostatnio zainteresował mnie temat dobrego i złego sąsiedztwa roślin. Oczywiście w miarę możliwości i bez przesady, bo na małej powierzchni nie wszystkie rady da się zastosować. Ale np. w momencie wyboru między grusza a jałowcem, stawiam na jałowca :wink:
Pozdrawiam serdecznie
Mirka
Zapraszam do mojego ogródka
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16

Post »

Nazwy preparatów zapisane, no to teraz czekamy na wiosnę i do pracy!!! Dzięki ;:196 za bezcenne porady, którymi się dzielicie!
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aniu piękny pokaz lilii ;:138
Orliki są cudne...też je uwielbiam. Moje pierwsze orliki przyszły do mnie...z wiatrem :) Na pewno sama ich nie posadziłam, ani nie wysiewałam, tym bardziej, że wyszły w zupełnie dziwnym miejscu. Pewnie nasiona przywiał wiatr od sąsiada :D Na początku nawet nie wiedziałam co to za kwiaty, dopiero koleżanka mi uświadomiła, że to właśnie orliki. I tak mnie zauroczyły ich kwiatki, że teraz sama dokupuję. W tym roku kupiłam też nasiona i spróbuje je wysiać.
Ankos7
200p
200p
Od: 2 lut 2013, o 18:47

Post »

Tylko że oprysk piwonek Topsinem robię troszkę wcześniej niż róż. ( gdzieś czytałam,że pierwszy oprysk należy robić jak tylko zaczynają pojawiać się liście). W tamtym roku zrobiłam 2 razy na samym początku na przemian z Decisem.
U mnie się sprawdziło - poza tymi 2 środkami nie stosuję nic innego (na razie -odpukać :;230 ).
Po raz pierwszy mogłam zachwycać się konwaliowym zapachem - Duchesse De Nemours ;:167

Pozdrawiam
Ania
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16

Post »

Aniu Ankos7 już oczywiście wyszukałam w necie co to za piękność, której nazwę podałaś Duchesse De Nemours :) cudna!!! Bierz się Kochana do roboty i zakładaj swój wątek my tu chcemy Twoje piwonie pooglądać!
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Ciekawe rzeczy i preparaty polecacie ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Anuleczka
500p
500p
Od: 25 sty 2015, o 20:27

Post »

A Wy tak sobie u mnie gaduszycie a ja bidna zapierdzielam pity roczne, i marze żeby wreszcie wiosna już była. Zastosuję wszystkie Wasze rady bo każda cenna jest dla mnie. Zwłaszcza te o oprysku piwonii może wreszcie pocieszę oko i ja moimi kwiatami piwonii.
Garden11 - ostrzegam jeżeli myślisz o zakupie kolejnej piwonii to nawet mnie nie denerwuj za dużo zakupów w tym roku zrobiłam.
Ankos7 załóż wreszcie swój wątek chcemy podziwiać te Twoje cudnie pachnące piwonie.
Dorotka350 - siej orliki kochana one wschodzą bez problemu i pięknie w kępach wyglądają.
Miwia - zapisałam jak stosujesz te opryski i zastosuję u siebie. I między gruszą a jałowcem tęż wybrałabym jałowca.
Tere32 - dziękuję Ci serdecznie z odwiedziny, zapraszam w każdej wolnej chwili. Powodzenia w kopaniu i sadzeniu. Wszyscy tu cały czas się czegoś uczymy. I dzięki temu będziemy mieli cudowne ogrody.
Nifredil - trzeba spróbować z tymi opryskami bo moje pączusie piwonii dokładnie tak samo zachowały się jak Twoje.
Helen- możesz przyjechać nawet z łopatą jak nasion nie będzie sadzonkę gwizdnij.
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ania nie musi kupować piwonii bo końcem lata dostanie ode mnie. Przez siebie wybrane.
Aniu na dobry dzień i żeby ci się dobrze pitowało ;:306
Moja nie zawodna
Obrazek
Awatar użytkownika
Anuleczka
500p
500p

Post »

Przemku aleś mi humor poprawił. Moje cudności pięknie u Ciebie rośnie. Dziękuję dbaj o nią. Czekam na nią z utęsknieniem.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Witaj Aniu :wit
Qrcze temat zaczęty 26 stycznia a już 24 str. ;:63
Ja do swojego na razie dojrzewam :oops:
Oczywiście śledzić będę koniecznie - tyle masz ciekawych planów.
Czekam na obszerną fotorelację - jak my wszyscy chyba ;:138
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Anuleczka
500p
500p

Post »

Zuza i TY dojrzyj wreszcie do swojego wątku my tu wszyscy ciekawi jesteśmy a nóż masz coś fajnego do podpatrzenia.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Popieram Anię. Zuzka dawaj szybko swój watek! Będę Cię teraz o to nękać. A jestem skuteczna. ;:183
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”