Niecierpek (Impatiens walleriana)wysiew,uprawa. Cz.1
Re: Niecierpki z nasion
Nie znam się na nasiennictwie, ale może jest trochę tak, że w miarę jak rozwija się rynek roślin np. pelargonii rozmnażanych innymi sposobami, coraz mniej producentów zajmuje się pozyskiwaniem z nich nasion, a jeśli już to z odmian, które np. łatwo je tworzą, powtarzają cechy, stąd ograniczona ilość kolorów.
Ale wracając do tematu niecierpków.Czy ktoś może uprawiał walleriana 'Baby'.Jak one rosną, czy kwiatki maja drobniejsze, czy tylko ogólny wzrost i listki? W zeszłym sezonie widziałam białe w Castoramie w wielopakach takie drobne, karłowe.W tym roku panuję kupić jeśli mi się uda trafić, ale nie wiem czy one jakimiś zabiegami skarlone były, czy taka odmiana.
Ale wracając do tematu niecierpków.Czy ktoś może uprawiał walleriana 'Baby'.Jak one rosną, czy kwiatki maja drobniejsze, czy tylko ogólny wzrost i listki? W zeszłym sezonie widziałam białe w Castoramie w wielopakach takie drobne, karłowe.W tym roku panuję kupić jeśli mi się uda trafić, ale nie wiem czy one jakimiś zabiegami skarlone były, czy taka odmiana.
- Krzysztof81
- 100p
- Od: 19 sty 2014, o 18:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z wiedzy jaką posiadam niecierpków się nie skarla. Zwarty wzrost uzyskuje się odpowiednim oświetleniem, temperaturą, nawozami i rozstawą.
- amarylis384
- 500p
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Miałam niecierpki waleriana "baby" , rzeczywiście są mniejsze: kwiatki i wielkość krzaczka, kwitnienie obfite. 

W takim razie w tym sezonie jak trafię, to się skuszę.Widziałam w zeszłym sezonie, widać było różnicę, bo stały obok zwykłych, ale były w porównaniu z tamtymi jakieś skarłowaciałe i podżółkłe. Jednym słowem nie zachęcające do zakupu.Jednak pewnie po przesadzeniu dostałyby wigoru.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nasiona pelargonii dostępne w Carfurze.
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
W ten weekend wysiałam niecierpki, mam nadzieję, że jeśli wzejdą to okaże się że nie są to 'dzikusy' a takie niskie krzaczki. Jeśli jednak wystrzelą mocno do góry to będe je potem ciąć 

- ewelkacha88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam. Czy niecierpki walleriana pikuje się raz czy dwa razy ?? Będę na dniach pikować i nie wiem czy do zbiorczego czy do malutkich doniczek
, proszę podpowiedzcie zieleniakowi
. Pozdrawiam

Ja praktykuję do mniejszych pojemników .W miarę wzrostu roślinek widzę czy trzeba ich jeszcze pikować czy nie.Uszczykuję im czubki i wtedy mi się ładnie rozkrzewiają.
- ewelkacha88
Magdo dziękuję za info tak zrobię. A jeszcze doradź mi na jakim etapie się uszczykuje ?? Nigdy tego nie robiłam i w tym roku muszę się z tym zmierzyć
.

Ja pikuję do multipaletki z dużymi otworami.Po ok. miesiącu jak zaczną przerastać przez te otwory korzonki z reguły mają już w katach liści zaczątki nowych pędów, nie uszczykuję ich, z nasion dobrze same się krzewią od małego.Przesadzam je w tej fazie do małych doniczek gdzie po ok. miesiącu pod koniec maja do docelowych skrzynek, donic.Z reguły wtedy już zaczynają kwitnąć.
Kurcze trudno to wytłumaczyć ,ja to widzę że trzeba uszczyknąć właśnie w tym momemncie,mają przez to bardziej krzaczasty wygląd.Ale jak u mojej poprzedniczki jest wiele szkół.
- ewelkacha88
Właśnie widzę, ze są różne opinie co do uszczykiwania. W takim razie zrobię pół na pół i wtedy się okaże. Magdo chodzi mi o to czy uszczykuje się takie maluszki czy jednak troszkę podrośnięte sadzonki ?? Na ostatnim Twoim zdjęciu jest niecierpek w kubeczku danio więc mam odniesienie co do jego wielkości- czy takie rośliny się uszczykuje czy mniejsze ??
- ewelkacha88
No to fajnie teraz będę wiedziała
. Dzięki