Tunbergia(Thunbergia alata ) Cz.1
-
- 200p
- Od: 10 mar 2013, o 15:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tunbergia - ( Thunbergia alata ) jak uprawiać?
Ja mam trochę więcej parapetów,ale wydaje mi się,że na północnym czy wschodnim nie będą tak ładnie rosły jak na południowym.Poza tym na parapetach stoją kwiatki doniczkowe i muszę je na czas wysiewów eksmitować
Mariola
- Rzepka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Będą też ładnie rosły na parapecie od strony północnej, u mnie, jak zaczyna się szał pomidorowy i muszą ustąpić miejsca pomidorom , eksmituję je na parapet północny, muszą tylko być dobrze ukorzenione.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Anija1982
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 cze 2013, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mi tunbergia wschodzi najgorzej ze wszystkich wysianych. Żółta wysiana cos koło 22 stycznia z 10 sa 2. Biała 3 luty z 10 jest 1. Obie były moczone przed posianiem.
- gaura
- 500p
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
Wysiałam wczoraj tunbergię, mam nadzieję, że dadzą sobie radę
Pozdrawiam, Kasia
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Jakie wysiewacie kolory tunbergii ( jakie w ogóle są) jakiś czas temu wysiałam żółtą a dziś kupiłam jeszcze pomarańczową z czarnym oczkiem. Mam nadzieję, że nie za późno na wysiew?
Pozdrawiam, Marta.
Jest jeszcze biała i czerwona.
I niebieska,ale to już wieloletnia.
I niebieska,ale to już wieloletnia.
A u mnie cisza Kolejne 5 nasionek się moczy.
- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Brawo Kasiu!!!
Piękne roślinki. Moja najstarsza puszcza 3 parę liści a liścienie dziś zrzuciła.
Evy_
Z nasionami Tunbergii to jest chyba loteria.
Ostatnie trzy nasionka wrzuciłam do wody i po 2 dniach miałam na dwóch kiełki. Trzecie na razie siedzi w ciepełku. Mam też nasiona które moczą się od 17 stycznia (najpierw we wodzie a teraz na waciku) i nic z nimi się nie dzieje. Część po 2-5 dniach potrafiła spleśnieć.
Robiłam próby 3 producentów.
Mieszanka kolorowych Top Decor- 0 skiełkowanych- wszystkie w końcu spleśniały,
żółte PNOS- 1 skiełkowane ale raczej nie przeżyje bo widać, że podgniwa, reszta spleśniała,
Pomarańczowo- żółte Eden- 90% skiełkowało, żadne nie spleśniało.
A Wy jakich firm macie nasionka?
Piękne roślinki. Moja najstarsza puszcza 3 parę liści a liścienie dziś zrzuciła.
Evy_
Z nasionami Tunbergii to jest chyba loteria.
Ostatnie trzy nasionka wrzuciłam do wody i po 2 dniach miałam na dwóch kiełki. Trzecie na razie siedzi w ciepełku. Mam też nasiona które moczą się od 17 stycznia (najpierw we wodzie a teraz na waciku) i nic z nimi się nie dzieje. Część po 2-5 dniach potrafiła spleśnieć.
Robiłam próby 3 producentów.
Mieszanka kolorowych Top Decor- 0 skiełkowanych- wszystkie w końcu spleśniały,
żółte PNOS- 1 skiełkowane ale raczej nie przeżyje bo widać, że podgniwa, reszta spleśniała,
Pomarańczowo- żółte Eden- 90% skiełkowało, żadne nie spleśniało.
A Wy jakich firm macie nasionka?
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Zmartwiłaś mnie z tym Top Decor , Wysiałam dziś te i z firmy Vita. Ja nie moczyłam, w poprzednich latach też nie moczyłam. Zobaczymy...
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Renatko, nie chciałam To jest obserwacja jednej osoby.
To, że u mnie nie wzeszły to nie znaczy, że u Ciebie też nie wyjdą. Wiesz- sposób siania, temperatura, wilgotność. To wszystko ma znaczenie. Numer partii także. No i chyba tu będzie istotna świeżość nasion. Z tego co czytam nasiona z własnych zbiorów wschodzą lepiej.
Ja w zeszłym roku nie miałam nic choć poszło całe opakowanie ale nie pamiętam firmy- chyba PNOS....
W następnym roku też będę próbowała takie mieszanki kolorów (nawet jeśli to będzie TopD) bo czerwona bardzo mi się podoba.
To, że u mnie nie wzeszły to nie znaczy, że u Ciebie też nie wyjdą. Wiesz- sposób siania, temperatura, wilgotność. To wszystko ma znaczenie. Numer partii także. No i chyba tu będzie istotna świeżość nasion. Z tego co czytam nasiona z własnych zbiorów wschodzą lepiej.
Ja w zeszłym roku nie miałam nic choć poszło całe opakowanie ale nie pamiętam firmy- chyba PNOS....
W następnym roku też będę próbowała takie mieszanki kolorów (nawet jeśli to będzie TopD) bo czerwona bardzo mi się podoba.
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Ja z TopDecor mam: ,,Mieszanka pastelowych kolorów: żółty z pomarańczowym cieniowaniem i biały cieniowany" wż 02.2017r
A tak ogólnie to żartowałam! Za długo sieję nasiona, żeby nie wiedzieć od jak wielu czynników zależy ich kiełkowanie.
Najlepsza była moja mina, gdy 8-9 lat temu dowiedziałam się, że jest specjalna ziemia do kiełkowania
A tak ogólnie to żartowałam! Za długo sieję nasiona, żeby nie wiedzieć od jak wielu czynników zależy ich kiełkowanie.
Najlepsza była moja mina, gdy 8-9 lat temu dowiedziałam się, że jest specjalna ziemia do kiełkowania
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!