Dlaczego często ludzie oceniają człowieka po wyglądzie ?
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Hmm... a jednak nie patrzysz na mężczyzn platonicznie i czysto umysłowo
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
Słońce ja pisałam tylko w nawiazaniu do podtematu o dbaniu o wygląd, a nie o ocenie człowieka na jego podstawie. Ja równie dobrze też z pedziem, który ma brylantynę na włosach i pachnie pistacjowo mogę się nieźle bawić np. na jakiejś imprezie lub np. na biwaku.Lady-r pisze:Hmm... a jednak nie patrzysz na mężczyzn platonicznie i czysto umysłowo
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie jestem biegły w psychologii,ale Twoja odpowiedź,Aurynko-zaczynająca sie od słowa "słońce" na milę pachnie mi protekcjonalizmem.Podejrzewam,że nie tylko ja odbieram określenia tego typu w ten sposób.aurynka pisze:Słońce ja pisałam tylko.....Lady-r pisze:Hmm... a jednak nie patrzysz na mężczyzn platonicznie i czysto umysłowo
Każdy ma prawo wyrażać własne zdanie - Ty teżJurek pisze:Nie jestem biegły w psychologii,ale Twoja odpowiedź,Aurynko-zaczynająca sie od słowa "słońce" na milę pachnie mi protekcjonalizmem.Podejrzewam,że nie tylko ja odbieram określenia tego typu w ten sposób.aurynka pisze:Słońce ja pisałam tylko.....Lady-r pisze:Hmm... a jednak nie patrzysz na mężczyzn platonicznie i czysto umysłowo
Ja nie będę się tłumaczyć z czegoś, co ma dla mnie zupełnie odrębne znaczenie
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Ale jeśli podejść do tematu od strony behawiorystycznej, to zaczyna być prosty, jak drut. Widzę kogoś o płci obojętnej i niemal natychmiast go oceniam. Jeśli mnie odpycha jego wygląd, zapach, postura, gesty itd. czyli cała zewnętrzna przecież otoczka, nie będę się do niego zbliżać, jeśli nie muszę. Jeśli zaś podoba mi się choć jeden element tego osobnika o płci nieistotnej, to zawieszę na nim oko dłużej i może nawet przyciągnie nie tylko moją uwagę. A zainteresowanie może skutkować poznaniem głębszym i bardziej szczegółowym. No i romans z osobą pci nieważnej - gotowy A wszystko to spowodowane czysto zwierzęcym rodowodem naszego przodka.aurynka pisze:Temat ma charakter gestaltyzmu i przez to ma ogromną złożoność.
A teraz możemy podyskutować o feromonach, o tym, czy faceci to wzrokowcy, czy warto poznawać bliżej kogoś, kogo na pierwszy rzut oka odrzucamy, czy łatwo zmienić pierwsze wrażenie i czy warto, do czego służy i skąd się wzięło ocenianie po wyglądzie, gdzie w mózgu mamy receptory wrażeń itd. Możemy też pogadać o nurtach psychologii zajmujących się tymi tematami. Może Freud, może Pawłow... Eeee, temat jest długi, cętkowany i kręty, nie będę tego zgłębiać, bo pisanie doktoratu z psychologii na forum ogrodniczym (nawet w zimie) jest cokolwiek dziwne.
P.S.
Pcia jest użyta celowo
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Administrator
- ---
- Od: 28 gru 2006, o 10:35
- Kontakt:
Rozumiem Każda sugestia jest cenna, choć nie musi oznaczać zmian. Tym bardziej, że w tym przypadku cel był raczej odwrotny od zasugerowanego.Jurek pisze:Nie kwestionuję Twojego prawa do wyrażania swoich poglądów,chodziło mi raczej o styl.aurynka pisze:Każdy ma prawo wyrażać własne zdanie - Ty też
Ja nie będę się tłumaczyć z czegoś, co ma dla mnie zupełnie odrębne znaczenie
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Wracając do meritum pytania......
dlatego,że potrzebują natychmiast zakwalifikować osobnika do takich co to coś mogą lub nie mogą,
jest bogaty czy biedny,da się nabrać czy nie... itp. a wszystko po to ,
by podjąc decyzję,czy warto zawierać taką znajomość!
Najczęściej tak bywa,że pierwsze wrażenie się liczy,nieważne dobre czy złe,ale jest ono wyznacznikiem dalszej znajomości.
dlatego,że potrzebują natychmiast zakwalifikować osobnika do takich co to coś mogą lub nie mogą,
jest bogaty czy biedny,da się nabrać czy nie... itp. a wszystko po to ,
by podjąc decyzję,czy warto zawierać taką znajomość!
Najczęściej tak bywa,że pierwsze wrażenie się liczy,nieważne dobre czy złe,ale jest ono wyznacznikiem dalszej znajomości.
Nie wiem dlaczego ludzie oceniają innych po wyglądzie, ale na pewno zanim to zrobią powinni najpierw spojrzeć na siebie - ideałów przecież nie ma i każdemu wiele brakuje. Jeśli ktoś uważa kogoś za gorszego od siebie na podstawie wizerunku, to ten który został źle oceniony nie powinien sobie nawet zawracać głowy tym, który ocenia, bo to najniższa kategoria człowieka.
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
Ja często gdy poznaję kogoś nowego zwracam uwagę na jego wygląd i się nie mylę bo po bliższym poznaniu potwierdza się mój pierwszy osąd.Niestety często wygląd skorelowany jest z charakterem i osobowością.
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Mój ogródek cz.1