Ochrona starych drzew owocowych
Re: Chrońmy stare jabłonie i grusze
Ok, ale jeśli się nie wytnie tych starych kikutów to za parę lat jak spróchnieją to zostaną po nich piękne dziuple Już i tak na pewno powstały wypróchnienia.
Poza tym ranę po większym cięciu trzeba zasmarowywać jeszcze przez kilka lat.
Oczywiście nie wszyscy muszą się z tym zgodzić. Ja piszę to co ja uważam za najlepsze według moich dotychczasowych obserwacji.
Pozdrawiam
Poza tym ranę po większym cięciu trzeba zasmarowywać jeszcze przez kilka lat.
Oczywiście nie wszyscy muszą się z tym zgodzić. Ja piszę to co ja uważam za najlepsze według moich dotychczasowych obserwacji.
Pozdrawiam
Ale ja nie pisałam aby nie wycinać ale o tym, że niekoniecznie po pniu No ale to też zależy, czy już aby nie spróchniały ;)
Co do tego smarowania to z doświadczeń sadowniczych powiem, żę jednokrotne smarowanie wystarcza. Trzeba tylko kupić odpowiedni funaben lub dodać do niego ciut topsinu.
No i rany trzeba potem ogladać raz w roku, czy się zgorzel nie wdała.
Jak najbardziej każdy ma swoje doświadczenia i z tym się zgadzam. Ja dzielę się swoimi z dużych sadów ;)
Co do tego smarowania to z doświadczeń sadowniczych powiem, żę jednokrotne smarowanie wystarcza. Trzeba tylko kupić odpowiedni funaben lub dodać do niego ciut topsinu.
No i rany trzeba potem ogladać raz w roku, czy się zgorzel nie wdała.
Jak najbardziej każdy ma swoje doświadczenia i z tym się zgadzam. Ja dzielę się swoimi z dużych sadów ;)
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Doświadczenia doświadczeniami.
A z punktu widzenia fizjologii sposób zabezpieczenia rany powinien zależeć od jej średnicy i stopnia rozkładu drewna.
Zasmarowanie 'zahubionego' drewna funabenem to nie jest również dobry pomysł. Stworzysz idealne warunki dla dalszego rozwoju grzybni, a fungicyd i tak nie spenetruje patogena.
A z punktu widzenia fizjologii sposób zabezpieczenia rany powinien zależeć od jej średnicy i stopnia rozkładu drewna.
Zasmarowanie 'zahubionego' drewna funabenem to nie jest również dobry pomysł. Stworzysz idealne warunki dla dalszego rozwoju grzybni, a fungicyd i tak nie spenetruje patogena.
A jaki masz lepszy sposób?
- ERNRUD
Ktoś już proponował ostatnio siarczan miedzi iniekcyjnie do pnia. To może być dobry pomysł.
Kolejny sposób to wyczyszczenie rany i zaimpregnowanie, np. drewnochronem. Tylko obrzeża funabenem.
Ogólnie - butwiejące drewno należy zabezpieczać środkami "oddychającymi" lub wcale nie zabezpieczać.
Kolejny sposób to wyczyszczenie rany i zaimpregnowanie, np. drewnochronem. Tylko obrzeża funabenem.
Ogólnie - butwiejące drewno należy zabezpieczać środkami "oddychającymi" lub wcale nie zabezpieczać.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 28 lis 2014, o 18:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
Ja także jestem w trakcie tworzenia swojego wymarzonego sadu i co do jabłoni i grusz wybieram raczej starsze odmiany. W związku z tym kochani forumowicze mam dwa pytania, ponieważ jak wiecie sami w internecie jest wiele sprzecznych informacji. Na każdej stronie o sadownictwie piszą co innego i pogubiłam się z tym wszystkim.
1. Mam między innymi jabłoń Papierówkę i chcę dosadzić jeszcze Ananasa Berżenickiego i Golden Deliciousa. Czy Ananas jest samopylny, bo takie też spotkałam informacje. Do ilu metrów muszą rosnąć te drzewa od Papierówki, aby je zapyliła
2. Posadziłam już gruszę Lipcówkę Kolorową i chcę posadzić jeszcze Bonkerta Williamsa i Paryżankę. Czy Paryżanka jest samopylna A jeśli nie to czy te trzy grusze zapylą się wzajemnie, bo wszędzie piszą co innego.
Proszę o pomoc. Katarzyna
Ja także jestem w trakcie tworzenia swojego wymarzonego sadu i co do jabłoni i grusz wybieram raczej starsze odmiany. W związku z tym kochani forumowicze mam dwa pytania, ponieważ jak wiecie sami w internecie jest wiele sprzecznych informacji. Na każdej stronie o sadownictwie piszą co innego i pogubiłam się z tym wszystkim.
1. Mam między innymi jabłoń Papierówkę i chcę dosadzić jeszcze Ananasa Berżenickiego i Golden Deliciousa. Czy Ananas jest samopylny, bo takie też spotkałam informacje. Do ilu metrów muszą rosnąć te drzewa od Papierówki, aby je zapyliła
2. Posadziłam już gruszę Lipcówkę Kolorową i chcę posadzić jeszcze Bonkerta Williamsa i Paryżankę. Czy Paryżanka jest samopylna A jeśli nie to czy te trzy grusze zapylą się wzajemnie, bo wszędzie piszą co innego.
Proszę o pomoc. Katarzyna
Cześć,
w warunkach uprawy amatorskiej zapylacze mają 10-rzędne znaczenia. Dobrze jest mieć więcej niż jedno drzewo z gatunku: jabłoń, grusza itp.
Odległość sadzenia nie jest zbyt istotna bo to nie są gatunki wiatropylne. Pszczoły latają na 2-3 km.
w warunkach uprawy amatorskiej zapylacze mają 10-rzędne znaczenia. Dobrze jest mieć więcej niż jedno drzewo z gatunku: jabłoń, grusza itp.
Odległość sadzenia nie jest zbyt istotna bo to nie są gatunki wiatropylne. Pszczoły latają na 2-3 km.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 28 lis 2014, o 18:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ok. Dzięki za pomoc w tym względzie. Mam w sadzie inne jabłonie i grusze, po sąsiedzku także jest sad, więc będzie chyba ok. A możecie mi podpowiedzieć co z tymi wybranymi odmianami. Czy będzie im razem dobrze
A ja mam pytanie z innej beczki. "Na oku" mam kilka (- naście ) starych, poniemieckich jabłoni, które już nie owocują. Często są już w różnym stadium obumierania, ale wciąż żyją. W związku z tym, że przeszczepiam wiele starych jabłoni z okolicy dla swoich potrzeb, to chciałbym zobaczyć, co to za odmiany (mam na myśli te nieowocujące już drzewa). I tu pytanie: jak najszybciej się o tym przekonać? Czy przeszczepić na jakąś karłową podkładkę, która szybko wejdzie w owocowanie? Czy zaszczepić jakieś stare drzewo, owocujące? Normalnie szczepię na siewki antonówki i M26. Myślę, że może jest jakaś metoda, bo przecież w szkółkach odmianowych, gdzie robią selekcję siewek, chyba nikt nie czeka paru lat na owocowanie?
Mój dziadek uwielbiał eksperymenty. Szczepił na jakimś sporym drzewie - ale niekoniecznie starym gałąź innej odmiany ;)
- ERNRUD
Astone, skoro to ma być tylko próba przydatności tych fenotypów, to ja zaszczepiłbym wszystko na jednym dorosłym drzewie i maksymalnie doginał naszczepy w celu wytworzenia jak największej ilości krótkopędów w krótkim czasie.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 10 cze 2013, o 21:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeżeli chciałby pan zobaczyć co to za odmiany to w zależności od wielkości matecznego drzewa( z którego pobierał będzie pan zrazy)
polecam podkładkę B9, p14, p60 , jeżeli pryśnie pan w trakcie sezonu środkami R......., P........., to 90% dobrze wyrośniętych drzewek powinno mieć wykształcone pąki kwiatowe- czyli I owoce na max w II okresie wzrostu.
Duży ----------------- trzeba mieć troszkę powierzchni, miejsca do tzw sadu pomologicznego.
polecam podkładkę B9, p14, p60 , jeżeli pryśnie pan w trakcie sezonu środkami R......., P........., to 90% dobrze wyrośniętych drzewek powinno mieć wykształcone pąki kwiatowe- czyli I owoce na max w II okresie wzrostu.
Duży ----------------- trzeba mieć troszkę powierzchni, miejsca do tzw sadu pomologicznego.
Regulamin
Wspomnienia ukryte w roślinach.
Wspomnienia ukryte w roślinach.
Dzięki za podpowiedzi, będę próbował i tak i tak. Papierówka, która szczepiłem na starym drzewie ma w tym roku pąki kwiatowe. To będzie jej trzeci sezon. Z kolei grusza - zaszczepiona na konferencji tamtej wiosny ma już w tym roku pąki kwiatowe. Ale szczep założony został praktycznie poziomo. Myślę, że zależy dużo od odmiany i okresu w jaki ona sama wchodzi w owocowanie.