Niezapominajka z nasion
- Rozana
- 1000p
- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Niezapominajka z nasion
Mam nasiona niezapominajki. Chciałabym je wysiać na miejsce gdzie mam cebulki tulipanów, narcyzów itp. Niezapominajka ma kwitnąć na przyszły rok. Czytam, że powinnam ją wysadzać do gruntu we wrześniu. A czy nie mogłabym wysiać jej po prostu do gruntu wiosną. Nie mam już miejsc za wiele na parapecie. Jakie macie doświadczenia z niezapominajką?
- Anna N
- -Moderator Forum-.
- Od: 30 cze 2011, o 00:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Niezapominajka z nasion
Z doświadczeń to ja wiem, że niezapominajki same potrafią zadbać o przedłużenie swojego gatunku.
Dają obfity samosiew. Nie musisz wysiewać ich na parapetach czy pod osłonami.
Można wysiać wprost do gruntu, a później przepikować na miejsca stałe.
Niezapominajki lubią wilgotne podłoże.
Dają obfity samosiew. Nie musisz wysiewać ich na parapetach czy pod osłonami.
Można wysiać wprost do gruntu, a później przepikować na miejsca stałe.
Niezapominajki lubią wilgotne podłoże.
Pozdrawiam Anna
- Rozana
- 1000p
To może po prostu wysieję je między tulipanami i niech dzieje się co chce. W sumie co wyjdzie to wyjdzie.
Posadź parę sadzonek kupnych między tulipanami, a same się wysieją.Jak usuniesz kupne krzaczki dosiej też nasiona z torebki.
- asta6265
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja kiedyś wysypałam zawartość torebki z nasionkami niezapominajki na glebę. Zostawiłam i zapomniałam. Od tego czasu niezapominajki mam co roku
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
- Rozana
- 1000p
Ja chyba wysieję tylko to co mam. Bo już funduszy mi zabraknie na moje chciejstwa.
Mam dokładnie tak samo.asta6265 pisze:Ja kiedyś wysypałam zawartość torebki z nasionkami niezapominajki na glebę. Zostawiłam i zapomniałam. Od tego czasu niezapominajki mam co roku
Rozana wysiej do gruntu na początku maja, a powinny zakwitnąć jeszcze w tym roku.
Pozdrawiam, Bogusia
- Rozana
- 1000p
To takie wdzięczne kwiatuszki, fajnie jakby chciały w tym roku zakwitnąć.
- apus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie też wysiewały się, ale do czasu.... dwa lata temu zaatakował je mączniak i usunęłam wszystko jak leci. Została małą kępeczka, więc muszę zaopatrzyć się w nasionka i wysiać.
Uwielbiam niezapominajki!
Uwielbiam niezapominajki!
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
viewtopic.php?f=2&t=117468
Mączniak atakuje niezapominajki u mnie co roku, ale to wcale im nie przeszkadza w wytwarzaniu nasion i nie przenosi się na inne rośliny. Widocznie niezapominakji są bardzo na niego podatne. Niezapominajki usuwam z rabaty zaraz po częściowym przekwitnięciu( kiedy kwitną już tylko czubki) i wtedy delikatnie wyrywam nie otrząsając zbytnio, bo miałabym tam w następnym roku dosłownie plagę niezapominajek. Krzaczki niezapominajek, które są wpół przekwitnięte wyrywam i kładę na pustej rabacie, wolnym miejscu pod płotem itp. Łodygi z nasionami doschną i wysieją się same, a w następnym roku mam tam mnóstwo niezapominajek gotowych do kwitnięcia i sadzę je w I poł. marca do skrzynek i ustawiam np: przed wejściem do domu, na schodach, na balkonie. W maju mam piękne kwitnące skrzynki na niebiesko i różowo całkiem za darmo. Na rabatach nie zostawiam przekwitłych krzaczków niezapominajek, bo wysiewają się bardzo intensywnie i nie można w następnym roku dać z nimi rady, a tak zawsze coś tam zdąży się już wysiać przed wyrwaniem i na rabatach jest ich w sam raz. Pierwsze niezapominajki kupiłam jakieś 15 lat temu i mam je do tej pory. Mam różowe i niebieskie. Kiedyś zostawiałam je na rabacie do wysiania, ale na drugi rok musiałam większość wyrywać bo była ich taka gęstwina- dosłownie szczotka, że żadne inne kwiaty nie mogły się przez nie przebić. Teraz już pilnuję co roku i nie mam tego kłopotu.
To zdjęcia mojej dawnwj działki ROD z niezapominajkami. Zdjęcie z 2004 roku kiepskiej jakości, bo aparat cyfrowy był kiepski.
To zdjęcia mojej dawnwj działki ROD z niezapominajkami. Zdjęcie z 2004 roku kiepskiej jakości, bo aparat cyfrowy był kiepski.
- witch
- 1000p
- Od: 9 cze 2013, o 10:16
Oj, u nas te "chwaściorki" tak się rozpleniły że mam urwanie głowy co roku.
Niezapominajki i stokrotki wyrywam i taczkami wywożę (nie przesadzam) a za rok mam ich znowu całe mnóstwo
Dopóki kwitną jest pięknie ale potem ...
Niezapominajki i stokrotki wyrywam i taczkami wywożę (nie przesadzam) a za rok mam ich znowu całe mnóstwo
Dopóki kwitną jest pięknie ale potem ...
Właśnie dlatego tak jak napisałam w poście wyżej trzeba je wyrywać jak tylko zaczynają wyrastać na wysokość i przekwitać. Ja tak zawsze robię co roku, bardzo tego pilnuję, bo inaczej to następnego roku szczotka niezapominajek na rabacie. Kiedy tylko niezapominajki zaczynają okwitać- kwitną tylko czubki, a listki zazwyczaj są już zaatakowane przez mączniaka i tylko straszą na rabacie wyrywam wszystko ostrożnie, aby nie wysiać. One są jeszcze mokre- zielone i tak łatwo się nie sieją więc wyrywam w diabły i rzucam pod płot- nigdy na kompost, bo wtedy, to bym miała niezapominajki wszędzie
- witch
- 1000p
- Od: 9 cze 2013, o 10:16
Te różowe na zdjęciu, to są specjalnie siane? Czy same takie wychodzą. U mnie rosną dzikie i raz był malutki krzaczek różowych. I białe były , ale na ogół niebieskie.