Stewia (Stevia rebaudiana)
Re: Stewia
Dzisiaj dotarły moje nasionka zamówione na All.... .To jest tragedia:(((ech nie polecam.
- zielonajagoda
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Napisz, każde ostrzeżenie przed nieuczciwymi sprzedawcami będzie pomocne nam, naiwnym ogrodnikom.krynka pisze:A co z nimi nie tak ?
Ja np, kupiłem od pana który sprzedawał 400-600 w opakowaniu. Myślę ok. tanio , dużo nasionek. Wzeszło 0. Jeżeli chodzi o stewie to nieraz lepiej, zawsze lepiej kupić od sprawdzonego sprzedawcy. Nasiona MUSZĄ być świeże. Najlepiej kupować zaraz po zbiorze. Tak. Na jesień.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Ja mam od kilku lat stewię w doniczce, w zeszłym sezonie spróbowałam ją rozmnożyć z sadzonek półzdrewniałych, było ich chyba 5 szt., ładnie się przyjęły i rosły, dość szybko się sprzedały za parę zł. Zimą jest kiepsko, bo mocno się wyciągają pędy, pomimo, że stewia stoi na południowym parapecie we względnym chłodzie. Jak w tym roku uda mi się ją rozmnożyć, to mogę się sadzonkami podzielić Nasiona kiedyś też kupiłam i nic nie wzeszło, już Gynostemma wzeszła z kupnych nasion, ale niestety padła, bo jej nie dopilnowałam. Tak samo zawodzą kupne nasiona skorzonery.
Pozdrawiam Gosia
Zapraszam do: Uprawy współrzędne - teoria i praktyka
Sprzedam byliny, krzewy i domowe
Zapraszam do: Uprawy współrzędne - teoria i praktyka
Sprzedam byliny, krzewy i domowe
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Nasiona stewii można od razu ocenić po wyłożeniu do kiełkowania na biały wacik i namoczeniu..Kiełkują tylko te ciemne i to może tylko 50%.Takie jaśniejsze są puste.
O rany tyle zachodu macie z tą stewią. U mnie rosła i zimowała bezproblemowo. Piszę "rosła" ponieważ pozbyłem się tego zielska i jego suszu ze względu na smak. Miałem ją cztery sezony uprawiane w różnych miejscach i czy świeża, czy suszona nikomu nie smakowała. "Słodycz" mało wyczuwalna za to inny, dla mnie bardzo nie przyjemny smak psuł wszystko do czego była dodana. Niestety nie moglem się do niego przyzwyczaić, wszystko poszło na kompost. Żałuje jedynie że tak późno tutaj zajrzałem bo mógłbym kogoś "uszczęśliwić" całkiem okazałą rośliną. Pozdrawiam
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Ze względu na ten posmak dodaję ją tylko do piwa domowego.Goryczka świetnie go maskuje,a słodycz ze stewii nie ulega fermentacji,więc wszystko jest OK .Można też dosładzać cukrem brzozowym-ksylitolem,ale on kosztuje 4 dychy za kilogram.
PS.
Moja "martwa"stewia jednak żyje .Puściła cieniutkie jak włos, młode pędy .
PS.
Moja "martwa"stewia jednak żyje .Puściła cieniutkie jak włos, młode pędy .
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Moja wygląda podobnie.
- wisia7
- Od: 8 lut 2012, o 18:14
A moja stoi jak zaczarowana.
To się naczytałem...
A chciałem kilogramami suszyć jak posadzonkuję......
Na razie jedna sadzonka zamówiona,ale straszycie
A chciałem kilogramami suszyć jak posadzonkuję......
Na razie jedna sadzonka zamówiona,ale straszycie
- BobejGS
- Kontakt:
Nie pamiętam ile dokładnie kiełkowała moja Stevia, jednak z pewnością mogę napisać, że długo. W dodatku z kilkunastu nasion, wyrosły tylko dwie, z czego jedna padła po pewnym czasie.
Co do mojej ,,reanimacji", to chyba się nie powiodła.
Co do mojej ,,reanimacji", to chyba się nie powiodła.
Błażej,jeśli jeszcze Ci stewia nie padła,przytnij wierzchołki zostawiając po 2-3 węzły,a odcięte możesz ukorzenić.Tak mocno przycięta wypuści silne pędy z kącików liści.
- BobejGS
- Kontakt:
Już ją przycinałem na wiele sposobów i to nic nie pomagało. Najchętniej bym wysiał od nowa, jakbym zdobył nasiona.