Mech na trawniku
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mech na trawniku
I powyższy post niech będzie informacją dla Wszystkich którzy marzą o "bezproblemowym" kawałku zieleni, w postaci trawnika
Tak, trzeba się przy tym narobić.

Nie zapomnijmy jeszcze o wyburzeniu/wycięciu wszelkich przeszkód dla światła, aby wyeliminować cień 

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Szkoda ,że nikomu nie chce się przejrzeć tego wątku od początku - wszelkie rady tam już są i trudno wymyślić jeszcze coś nowego 
A tu jest jeszcze jeden wątek na ten sam temat : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=47645

A tu jest jeszcze jeden wątek na ten sam temat : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=47645
Wszystkie zasady znam, nawet stosuję, ale.... bezskutecznie.Wertykulacja 2 razy w roku, grabienie do upadłego, podsypywanie żwiru, popiołu, nawóz a nawet chemia. Może gdybym nawiozła ziemi na pół metra może na rok miałabym spokój. Mech kocha moją działkę, mury oporowe, a nawet metalowe ogrodzenie. Z trawnikiem postanowiłam w tym roku dać sobie spokój. Poddaję się. Koszenie i grabienie bez zaciętości i cierpliwe uszczuplanie tego zielonego tyrana kawałek po kawałku. Taki mam plan. Mąż i pies stawiają opór, ale oni palcem nawet nie kiwną, aby mi pomóc.
Viola
- annodomini
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Violu, są ludzie, którzy stosują specjalne mikstury, aby w ich ogrodzie na murkach, ogrodzeniach i innych elementach pojawiły się mchy i porosty. Bo to dodaje uroku i charakteru. Masz to bez specjalnych zabiegów. A na trawniku z mchem, to i miło poleżeć.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
-
- 200p
- Od: 19 mar 2013, o 16:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dolomit zakupiłam i wybrałam się na działkę ale nadal na połowie lezy śnieg.Jak zejdzie to wygrabię igły po sosnach i suchą trawę i wówczas posypać dolomitem?Jak duzo na m2?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Jak zauważyłem na trawniku zwłaszcza w pobliżu drzew owocowych jest dużo mchu. Dlatego kupiłem nawóz granulowany Florovit antymech na 440 m2 i rozsieję go wiosną.
Używał ktoś tego nawozu i jakim skutkiem?

Używał ktoś tego nawozu i jakim skutkiem?

Pozdrawiam Andrzej.
A czy ten nawóz nadaje się do posypania w ogródku wśród bylin i innych kwiatów? ktoś stosował? czy nie ma negatywnego wpływu na na inne rośliny?
Co roku po zimie muszę wszędzie "zrywać" mech ręcznie spomiędzy bylin - a wiadomo, że sam mech nie da się zerwać tylko z wierzchnią warstwą podłoża - i taka mozolna praca rok w rok.
Co roku po zimie muszę wszędzie "zrywać" mech ręcznie spomiędzy bylin - a wiadomo, że sam mech nie da się zerwać tylko z wierzchnią warstwą podłoża - i taka mozolna praca rok w rok.