ABC- cebula z nasion, rozsada Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: ABC- cebula z rozsady

Post »

Sylwana85:
Trochę zabawy jest,ale im rzadziej siana tym ładniejsza sadzonka.Kiedyś w sezonie jak będę przejeżdżał podglądnę twoje uprawy,może trafię po wielkich cebulach.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Aiss
200p
200p
Od: 20 sty 2012, o 21:16

Post »

Czy poza Exhibition polecacie coś jeszcze ( dużego i smakowitego ) :tan zdecydowanie nabrałam ochoty na cebulkę... ;:306
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p
Od: 21 lut 2011, o 10:00

Post »

Faworyt pisze:Sylwana85:
Trochę zabawy jest,ale im rzadziej siana tym ładniejsza sadzonka.Kiedyś w sezonie jak będę przejeżdżał podglądnę twoje uprawy,może trafię po wielkich cebulach.
Haha cebule i pomidory u mnie to priorytet ;)
Awatar użytkownika
Sybil
200p
200p
Od: 9 kwie 2013, o 21:44

Post »

Aiss pisze:większość warzyw uprawiam współrzędnie, no może poza bobem, którego nic nie żre, ;:306 ..
Mszyce też nie? ;:oj
Umnie Globo i Alisa Craig już kiełkują. Alisa pięknie, Globo słabo, może dlatego, że ubiegłoroczne nasiona. Juz ich nie będę trzymać na następny rok, tylko wysieję resztę do gruntu, co tam wzejdzie, to rozpikuję, będzie taka późniejsza cukróweczka do późnych pomidorasów- mniamii!! ;:92
Awatar użytkownika
Aiss
200p
200p
Od: 20 sty 2012, o 21:16

Post »

One się tylko delektują, to co najlepsze zostaje dla mnie :;230 Powiedz coś o tej Alisie....
Awatar użytkownika
Sybil
200p
200p
Od: 9 kwie 2013, o 21:44

Post »

Aiss pisze: Powiedz coś o tej Alisie....
Mam ją po raz pierwszy, ale znajomi bardzo zachwalali, rzeczywiście ogromna im urosła.
Piszą o niej tak:
"Odmiana szybko i silnie rosnąca. Wielkość cebul często przekracza 1 kg. Miąższ ma łagodny smak i doskonale sprawdza się, jako dodatek do sałatek. Nie nadaje się do dłuższego przechowywania.
Siew nasion w III do inspektu lub w IV bezpośrednio do gruntu na głębokość 1-2 cm z późniejszym przerwaniem rozsady. Rozstawa między rzędami 30-45 cm. Wymaga gleby żyznej, łatwo nagrzewającej się. Zbiór: VIII-IX"
Z ziemi wystartowała jak rakieta, wynoszę ja na noc do chłodu (15 stopni), jak tylko miną przymrozki pójdzie do tunelu na zahartowanie, potem do gruntu.
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja chyba jutro wysieję Exhibition i kupię jeszcze jakąś późną na przechowywanie.
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Będziesz szybszy.Ja 20 lutego,razem z papryką.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
AndyZ
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 kwie 2009, o 20:39

Post »

Nabyłem Alise Craig i jutro wysiewam, zobaczymy co wyrośnie
marcin31
100p
100p
Od: 7 mar 2012, o 15:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przemek i jego sposób uprawy cebuli zachęcił i mnie. ;:173
Będę wysiewał do palet odmiany takie jak;
Niagara F1
Kristine
Alibaba
Exhibition
De Brunswick
Mam nadzieje że nie jest to aż tak trudne, obawiam się tylko o temperaturę bo mam ok 24 stopni, a później jeśli wzejdzie ;:224 to będę mógł zapewnić 14 stopni, zobaczymy, pozdrawiam :uszy
MalgolinkaZ
50p
50p
Od: 16 sty 2014, o 00:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy cebulę Stuttgarten Riesen też już siejecie? Czy ona tylko bezpośrednio do gruntu czy z rozsady? Dzisiaj kupiłam jeszcze Exhibition i Karmen. Ta pierwsza dzisiaj będzie wysiana ale nie wiem co z Karmen grunt czy rozsada? Przeczytałam cały ten wątek i króluje tu odmiana Exhibition, dwie pozostałe spisałam jako polecane ale czy z nich też robicie rozsadę?
Napaliłam się na cebule siane, bo do tej pory tylko z dymki sadziłam i bywało różnie.
Pozdrawiam
Małgosia
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu:
Myślę że Karmen z rozsady spokojnie powinna Ci się udać. Ja w tamtym roku z rozsady robiłem Wolską i udała się b. dobrze.Exhibition z sałatkowych jak dla mnie najlepsza.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Każdą odmianę można sadzić z rozsady.Trochę więcej roboty ale warto .Na pewno będzie większy plon niż z takiej wysianej prosto do gruntu.I według mnie jest smaczniejsza niż sadzona z dymki.Ja się nie śpieszę z siewami ,poczekam do marca,zdążą ładnie porosnąć .
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”