Roślinna Ruletka

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
smolka
1000p
1000p
Od: 19 paź 2012, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Roślinna Ruletka

Post »

H. meredithii IML 1105 powaliła mnie na kolana. Siarae ma niesamowite kwiaty!

Już wiem jakie hoye zamówię w tym roku ;:306

Wnęka na hoye bardzo oryginalna ;:333
magda2
50p
50p
Od: 25 lut 2012, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Trafiłam do Ciebie chcąc popatrzeć nieco na caudaty (mam wielką słabość do ich ropuszkowo-parchatkowych liści) i co widzę? Caudata piękna, one wszystkie wyglądają jakby miały trzy ćwierci do śmierci, nitkowaty pęd i od czasu do czasu liść, w tym ich urok. I miłość od pierwszego wejrzenia- Meredithi jest niesamowita, mam Ted Green i myślałam, że to ostatnia wielkolistna hoja na moim parapecie bo miejsca brak... Nic bardziej mylnego- podpinam się do poprzedniego postu, meredithi IML 1105 i siarae mieć muszę, wszystko przez Twoje zdjęcia. Fiołki masz cudne, zazdroszczę oczywiście pozytywnie- u mnie się nie udają, za dużo słońca. Wszystkiego mieć nie można, niestety Ale uwielbiam oglądać ich zdjęcia- proszę o więcej- Magda ;:167
Gdy ci coś wpada do oka pamiętaj ze to odrobina kosmosu /Tuwim/
ruletka
100p
100p
Od: 31 sty 2014, o 19:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję serdecznie za wasze wpisy. Gdzieniegdzie widać u mnie wiosnę:

Obrazek

A gdzie indziej zaczęły się nagle straty zimowe ... hojowe. Gorzej późno niż wcale. Niektóre pocięłam i dałam do innego podłoża, ale były już w złym stanie, więc nie oczekuję zbyt wiele. Zobaczymy. Nie jest to ich pierwsza zima a jednak najgorsza z dotychczasowych i to dla tych dużych hoi. W ogóle to doszłam do wniosku, że skoro niektóre zdechły bo miały niby za mokro, niektóre straciły korzenie bo jakby je zasuszyły, to jedynym wytłumaczeniem może być teza, że one są mniej lub bardziej roślinami dwuletnimi!
No ale pokażę parę tych, co mają dobre chęci.

Młody liść mitraty:
Obrazek

Obrazek

Maluch z parą liści z listopada, H. SR 2013-005:

Obrazek

Ten sam czas zakupu, przyszła z długim wąsem, tu nowe liście i pędzik H. UT-031:

Obrazek

Macrophyla variegata rośnie wolno, ale rośnie:
Obrazek

Liście EPC-301 są ładniutkie:

Obrazek

Na nowo uczesane:

H.polyneura broget:

Obrazek

H. litophytica

Obrazek

Długie świeże listki EPC-847

Obrazek

Obrazek

Fiołki poddaję eksperymentowi z knotami.
Jeśli będzie co pokazywać jeszcze to c.d.n.
pozdrawiam, Monika
Roślinna Ruletka
nadwyżki
smolka
1000p
1000p

Post »

Łał ;:oj

Mitrata zjawiskowa ;:215

Lubię te z dużymi liściorami - EPC-301 i 847 obłędne ;:172
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

No nie ;:oj leżę i kwiczę :;230 z zazdrości ;:224
Piękne okazy hojowe ;:167 ja się chyba takich nie doczekam ;:223
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
ruletka
100p
100p

Post »

Ewo byłam u ciebie i widziałam, jak się rozkwitłaś i rozrosłaś! EPC-301 ma raczej małe liście, tak ok. 5 cm długości.

Moniko - no taaaa, już widzę, że masz mi czego zazdrościć, a twoje 8 części kolorowych, bujnych, bajecznie kwitnących roślin to czyje??? To co mają na to powiedzieć posiadacze trzech parapetów? ;:223

Ale jeszcze mam coś pięknego wiosennego - pierwsze przyrosty u mnie Operculicarya decaryi (jeśli ktoś zna jakąś polską wersję nazwy proszę o info):

Obrazek

Obrazek

I w temacie fiołkowym przymierzyłam się do knotów, pierwszy poszedł Pixie Blue i po pięciu dniach wygląda dobrze:

Obrazek

Lubię takie zmiany, gorzej jak się okazują nietrafione i "przedobrzone". Bo czasem tyle jest okoliczności towarzyszących i indywidualnych, że nawet najlepszy przykład nie pomoże. Tak się przyglądałam, jak kolega Mieczysław hoduje hoje na knotach i zastanawiam się, czy ktoś podobnie robił ze spagnum? Widziałyście gdzieś?

pozdrawiam, Monika
Roślinna Ruletka
nadwyżki
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Oj wiosna pełnymi krokami wkroczyła do ciebie, roślinki szaleją, aż miło patrzeć ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Moniś no co ty, ja też mam 3 parapety ;:306 no dobra, plus balkon i działeczkę ;:224 ale to nie zmienia faktu że Twoje hojki wyprzedzają moje o co najmniej 2 długości ;:306
A co to za "dziwaczek"? Muszę sobie zerknąć do Wujka Google bo śliczne listki ma ;:108
Widzę że masz storczyka miniaturkę - powiedz mi jak nawozić takiego malucha?
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
ruletka
100p
100p

Post »

Dziękuję Patrycjo.
Moniko, kupiłam miniaturkę, bo oczu nie mogłam od tych maleństw oderwać, wybierałam z pół godziny..A niby nie lubię falenopsisów. Nie wiem, jak ją nawozić, jest w spagnum, na razie rozwija kolejne pąki, . Generalnie wszystkim roślinom robię taki sam roztwór - wg zaleceń odpowiedni dla uprawy hydroponicznej. Ale czy to będzie odpowiednie dla miniaturki, to jeszcze nie wiem.
pozdrawiam, Monika
Roślinna Ruletka
nadwyżki
Kelpie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2013, o 14:17

Post »

Dostałam oczopląsu- piękne hoje pokazujesz- co jedna to ładniejszy okaz ;:108 pocieszajka(ta z drobnymi listkami wyglądająca trochę jak bonsai)- wielce oryginalna ;:224
Życie jest piękne:) pozdrawiam wszystkich zielono zakręconych- Karolina

mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
smolka
1000p
1000p

Post »

Cudeńko z tej Operculicarya decary ;:167
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Chyba u każdego z nas są jakieś straty zimowe. Szkoda roślin.

Nowo uczesane hoje - jakże piękne.
Ja lubię te, o drobniejszych liściach, zatem powzdycham do h.litophytica. Ależ ona ma głęboki kolor zieleni liści. Zawsze ma taki kolor? Czy od słońca jaśnieje?

O...pomysł z knotem i fiołkami. Jestem nim zainteresowana.
Sama przesadziłam wszystkie fiołki "na knota". Ale chcę, etapami je przyzwyczajać do tej metody podlewania.
na razie wodę wlewam na podstawkę i czekam, aż wypiją ją całkiem, a podłoże pomiędzy podlewaniami - przeschnie.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
ruletka
100p
100p

Post »

Karolino, Ewo dzięki za odwiedziny. ;:128

Justynko litophytica ma u mnie tylko sztuczne światło, od którego wszystkie rośliny mają szczególnie ciemnozielone liście.
Jestem z knotów zadowolona, muszę zobaczyć, jak to u ciebie wygląda. Będę musiała to trochę zmodyfikować, żeby zbiornik z pożywką/wodą zasilał maksymalnie dużo fiołków, wtedy dolewki będą też mniej czasochłonne, niż do oddzielnych kubeczków. Widziałam takie rozwiązanie u jednej z forumowiczek i mi się bardzo spodobało.

Zrobiłam jeszcze raz zdjęcia hojom, co już pokazywałam, ale niektóre skróciłam nieco, więc udokumentowałam je przed, sorki za powtórki.

hoja mitrata splash

Obrazek

hoja meredithii

Obrazek

Rozpoczął się też już sezon kwiatowy, H. elliptica, bardzo ją lubię, piękne liście i kwiaty, do tego chętnie kwitnie:

Obrazek

Obrazek

Śliczne listki eskimo:

Obrazek
pozdrawiam, Monika
Roślinna Ruletka
nadwyżki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”